Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе представена книгата на проф. Венелин Цачевски „Константин Кацаров. Пътят към върха“

   
В Софийския университет бе представена книгата на проф. Венелин Цачевски „Константин Кацаров. Пътят към върха“

В зала 224 в Ректората на Софийския университет бе представена книгата на проф. Венелин Цачевски „Константин Кацаров. Пътят към върха“. Събитието бе организирано от Юридическия факултет на Университета, Съюза на юристите и Студия „Трансмедия“.

В книгата е описан жизненият и професионален път на Константин Кацаров - забележителен учен юрист, историк, демократ и патриот. К. Кацаров е роден през 1898 г. в София. Завършва висше юридическо образование и защитава докторат в университета в Берн. През 1931 г. е назначен за доцент, а от 1936 г. е професор в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски." Получава международно признание като учен и експерт по търговско право и в областта на индустриалната собственост.

През 1953 г. е обвинен в шпионаж и осъден на 15 години лишаване от свобода, но година по-късно Върховният съд отменя присъдата му като незаконосъобразна. През 1956 г. К. Кацаров напуска България и до края на живота си (1980 г.) живее в Швейцария. Автор е на фундаменталния труд „Теория на национализацията“, който е преведен на седем езика и издаден в единадесет страни. През 1960 г. учредява в Женева консултантска компания по индустриална собственост. В периода 1963-1969 г. е преподавател по търговско право в Женевския университет. През 1969 г. по негова инициатива и с личните му средства е основана фондация „Константин и Зиновия Кацарови" към Общия фонд на Женевския университет. Оттогава фондацията е предоставила стипендии на стотици българи в областта на образованието, науката, изкуството и културата.

На българските читатели К. Кацаров е познат с книгите " 60 години живяна история", "“Проиграната победа"“, „Светът отблизо“и др. Проф. Константин Кацаров заема достойно място в съвременната история на България и има голям принос за разширяването на българо-швейцарските връзки в научната и културната област.

2

Събитието бе открито от декана на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов, който приветства гостите и заяви, че за преподавателите от Юридическия факултет винаги е било чест да си спомнят за предците си: „Проф. Кацаров е преподавал в този факултет и както всички, които са дали своите усилия за развитието на Софийския университет, в този университет все още витае неговият дух“.

Проф. Пенов припомни, че когато България става самостоятелна държава, разполага едва с 38 юристи, завършили на различни места по света. За да се сформира българската администрация, за да се създаде Юридическия факултет, за да се създаде Университета, са били необходими образовани хора. „Всъщност проф. Кацаров е част от второто поколение юристи, които се вливат в редиците на университета и най-вече в Юридическия факултет“, добави още той.

1

Деканът на Юридическия факултет представи накратко жизнения и творческия път на проф. Кацаров и припомни, че Константин Кацаров е издал 18 книги, 2 учебника и над 20 статии. „18 книги за един учен, това е сериозно научно творчество“ – подчерта проф. Пенов и добави: „Ще ви кажа нещо лично – няма да забравя, когато България тръгна към демократични промени, когато икономиката ни стана либерална, когато все още нямахме търговско право, единственият източник, който тогава ползвахме, и най-вече колегите, които се занимаваха с търговския закон, това беше „Търговското право“ на проф. Кацаров. Дори и в днешното съвремие той е все още полезен със своите трудове“.

Проф. Пенов отбеляза, че когато прочел книгата за проф. Кацаров, му направила изключително силно впечатление голямата работоспособност на професора: „Да преживееш толкова перипетии и през цялото време да си отдаден на творчеството, на науката и на правото - това е впечатляващо“.

3

Книгата „Константин Кацаров. Пътят към върха“ бе представена от проф. Димитър Веселинов от Факултета по класически и нови филологии, който заяви, че тя е сложен диалог с миналото, настоящето и бъдещето: „Прочитайки я, човек се колебае къде да я отнесе – към миналото или към бъдещето. Жанрът „биография“ обикновено ни насочва към миналото, а делото на проф. Константин Кацаров – към бъдещето“. Той добави, че книгата може да се определи като опит за разгадаване алхимията на живота и делото на един български университетски професор в името на „Вечната България“, както той сам нарича родината ни. Проф. Веселинов посочи и трудностите, пред които се изправя всеки биограф на проф. Константин Кацаров – той е и български професор, и швейцарски преподавател, европейски учен и космополитен интелектуалец. „Юрист, политолог, публицист-пътешественик или мемоарист са поредните въпроси пред изследователя на творческия и професионалния му път…“, добави проф. Веселинов.

Изследването на проф. Венелин Цачевски, съставено от два предговора, въведение, 18 глави и множество приложения в обем от 560 страници, представлява успешен опит за цялостно изграждане на академична биография на проф. Константин Кацаров, отличаваща се със сила на внушението и прецизност на свършената огромна работа. Проф. Веселинов подчерта, че става дума за същинско интердисциплинарно изследване и добави, че професионалният обзор на творчеството на Константин Кацаров се пречупва през анализа на времето, в което живее и твори юристът, политологът и мемоаристът Кацаров.

Според проф. Веселинов книгата е и оригинално свидетелство за връзките между България и Швейцария през последните 100 години – от 1916 г., когато младият Кацаров заминава да следва в Женева, до 2016 г., когато множество български учени заминават да следват в Швейцария с помощта на фондацията „Константин и Зиновия Кацарови“.

„Венелин Цачевски ни представя истината за проф. Константин Кацаров, такава, каквато я е открил в документите. Авторовият език е езикът на фактите, а поантата – достоен портрет на един велик българин, който продължава да живее сред нас чрез своята фондация за талантливи български учени и с безапелационната си вяра в бъдещето на „Вечната България“, която със своя личен пример предава на всички нас“ – каза накрая проф. Веселинов.

4

Авторът на книгата проф. Венелин Цачевски благодари на организаторите на събитието и на всички, спомогнали за издаването на книгата. Той отбеляза, че спомените на Лада Брашованова за проф. Константин Кацаров са били много ценни за написването на книгата. Самата тя е известен музиколог и е писала много за българо-швейцарските отношения, подчерта Цачевски.

Авторът разказа накратко жизнения и творчески път на проф. Кацаров и отбеляза, че е преподавал в Университета в продължение на 32 години. През този период той се утвърждава като голямо име в юридическата общност не само в България, но и в чужбина. Голям негов труд е „Систематичен курс по българско търговско право“, издаден през 1937 и в разширен вариант през 1939 г. По думите на проф. Цачевски проф. Кацаров е един от тримата най-големи български учени, преподавали по това време наред с Любен Диков и Венелин Ганев. Той е член на най-престижните международни правни организации и през този период става учен, признат в международен мащаб.

Проф. Цачевски отбеляза, че проф. Константин Кацаров е име, което ще остане завинаги в българската наука със своите изключителни научни постижения, като честен и искрен човек, дълбоко обичащ хората и искащ да им помогне. Проф. Кацаров завещава цялото си имущество на Фондация "Константин и Зиновия Кацарови" към Женевския университет, която до сега е предоставила около 350 стипендии, а многобройните й дарителски инициативи възлизат на около 2,5 млн. долара.

5

Изключително преживяване е написването на тази книга, подчерта проф. Цачевски и добави: „За мен това е едно от ярките имена в съвременната българска история. Една рядко интелигентна, изключително скромна, почтена личност, към която човек може да изпитва само възхищение. Когато свърших моята работа, се почувствах горд, че България е имала хора, които са работили не само за родината си, но са получили и световно признание“.