Начало / Новини / Новини и събития / Университетската болница „Лозенец“ отбелязва 15 години от първата чернодробна трансплантация в България

   
Университетската болница „Лозенец“ отбелязва 15 години от първата чернодробна трансплантация в България

На 18 ноември 2019 г. се навършват 15 години от първата трансплантация на черен дроб в България. Малката Памела Пекова е първият пациент у нас с присаден черен дроб. Това се случва през ноември 2004 г., когато тя е едва на 7 месеца и неин донор става баща ѝ Пенко Пеков. Памела е с вродена липса на жлъчни пътища и за нея операцията е животоспасяваща. Тя се превръща и в символ на прогреса на българската медицина. Трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на Университетска болница „Лозенец“ с участието на проф. Масимо Малаго.

За да отбележи годишнината от тази знакова операция за историята на медицината у нас, екипът на Университетска болница „Лозенец“ реши да запознае Памела с Мариян, първият българин с белодробна трансплантация, извършена у нас. Това се случва на 26 октомври 2019 г., като операцията отново е направена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на Университетска болница „Лозенец“ с участието на д-р Игор Тодораке.

Към днешна дата екипът на Университетска болница „Лозенец“ има извършени 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб.