Начало / Новини / Новини и събития / Тодоровден в Университетската ботаническа градина Екопарк-Варна

   
Тодоровден в Университетската ботаническа градина Екопарк-Варна

По традиция и тази година в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна беше отбелязан Тодоровден. Събитието е под патронажа на Ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и е традиционно за дейността на Ботаническата градина. Празникът поставя началото на сезон 2018 г. за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Празникът беше открит с тържествен водосвет, приветствени слова от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и поздравителен адрес от началника на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Сред официалните гости бяха проф. д-р Пламен Митев от Софийския университет, проф. дн инж. Росен Василев, ректор на Техническия университет Варна, доц. д-р Цена Мурзова, зам.-ректор на Техническия университет Варна, доц. д-р Драгомир Пламенов, ръководител на катедра „Растениевъдство“ в Техническия университет Варна и представители на бизнеса.

3

Георги Божанин, и.д. главен мениджър на Софийския университет, връчи голямата награда на победителя в кушиите Атанас Василев с кобила Мелиса. Награди получиха и спечелилите призовите места за най-красив конски впряг.

Представители на сдружение „Бран“, облечени в четнически униформи, показаха демонстрационна езда. Празникът премина с много музика и настроение.

1

Ученици на Николай Докторов представиха българска народна музика.

В народния календар Тодоровден е познат още като Конски Великден, тъй като в този ден по традиция се провеждат конски надбягвания.

5
6
9