Начало / Новини / Новини и събития / Студентска кръгла маса по повод Световния ден на бежанците

   
Студентска кръгла маса по повод Световния ден на бежанците

Софийският университет бе домакин на студентска кръгла маса по повод Световния ден на бежанците. Събитието се провежда в рамките на проект към Факултета по педагогика, в сътрудничество с Българския съвет за бежанци и мигранти и Бежанско-мигрантската служба към Българския червен кръст. Партньори на събитието са „Каритас“ България и Съветът на жените бежанки.

Заместник-деканът на Факултета по педагогика проф. Сийка Чавдарова поздрави всички гости и участници в кръглата маса. Тя отбеляза, че основните цели на срещата са да се покаже как във Факултета се работи със студентите по въпросите, свързани със социалната и педагогическа работа с бежанци емигранти, търсещи убежище. Втората цел е да мотивират интерес към проблематиката и всеки присъстващ да си тръгне от събитието с нови знания по въпроса. Тя изрази радостта си от успешното партньорство с Българския съвет за бежанци и мигранти, Бежанско-мигрантската служба към БЧК, „Каритас“ България и Съвета на жените бежанки в България.

1

Д-р Кина Събева от Българския съвет за бежанци и мигранти поздрави всички и отбеляза, че Съветът е сдружение на Българския червен кръст, Българския хелзински комитет и „Каритас“ България и работи в сферата на застъпничеството. Тя благодари на проф. Чавдарова и д-р Рачева за партньорството в организирането на събитието. „Работете в с неправителствените организации в сферата на закрилата, интеграцията и социалното включване на бежанците и мигрантите, защото вече благодарение на програмите на Върховния комисариат в България се натрупа капацитет, опит и експертиза, включително в сферата на интеграцията и социалното включване“, призова д-р Събева. Тя поздрави всички участници в събитието и изрази увереността си, че това ще бъде началото на други инициативи.

3

Представителят на офиса на Върховния комисар за бежанците към ООН г-н Матайс льо Рут отбеляза, че с колегите му се радват да сътрудничат с магистърската програма „Социална работа с бежанци и мигранти“. Матайс льо Рут подчерта, че за него едно от най-важните неща е да можеш да помогнеш на друг човек, да го направиш, защото той има нужда от помощ, независимо от това как изглежда и какъв е произходът му. Но в нашите общества ставаме все по-избирателни, когато помагаме на някого, посочи той и отбеляза, че това, което ни кара да се страхуваме от бежанците е, че не ги познаваме и не искаме да научим обективната истина за тях. В края на приветствието си Матайс льо Рут поздрави Софийския университет за магистърската програма и подчерта, че ще продължи да я подкрепя и в бъдеще.

6

Мартина Рейчинова от „Каритас“ България, която е и преподавател в магистърската програма за работа с бежанци и мигранти, благодари за инициативата и призова да ценим това, което имаме, да го пазим, а да не го приемаме за даденост. Тя изтъкна важната роля на образованието и приветства всички в залата, които имат смелостта и са посветили ежедневието си в подкрепа на хората в нужда, за усилията да им помогнат да получат своя шанс в живота. Мартина Рейчинова пожела много успехи и посочи, че ще се радва да сподели своя опит по темата.

7

Линда Ауанис от Съвета на жените бежанки в България представи своята история като бежанка и говори за работата си в подкрепа на бежанци в България. Тя приветства всички за това, което правят и им пожела успех в работата.

8

Събитието продължи с представяне на резултатите от работата на магистърската програма в различни презентации на преподаватели и студенти от Факултета по педагогика.

9

Студентската кръгла маса се реализира в рамките на проект №80-10-46/10.04.2019 на тема „Социално включване и приобщаващо образование на търсещи убежище и бежанци – реалност и перспективи, финансиран от средствата, отпуснати целево от държавния бюджет на Софийския университет „Св. Климент Охридски за научни изследвания през 2019 г.