Начало / Новини / Новини и събития / Студентка от ЮИЮА с второ място в „Китайски езиков мост“ за България

   
Студентка от ЮИЮА с второ място в „Китайски езиков мост“ за България

Теодора Георгиева, студентка втори курс в специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия“ (ЮИЮА) във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет, спечели второ място в България на най-престижното състезание по китайски език – „Китайски езиков мост“.

Тази година победителка стана Кристиана Донева, студентка от трети курс, специалност „Педагогика на обучението по български език и китайски език“ във Великотърновския университет. Тя ще представи страната ни на международния кръг на състезанието, където ще премери сили с участници от цял свят. За Китай от българска страна заминават победителките, класирали се на първите две места.

1-101

23-тото издание на състезанието за студенти беше организирано от Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет, отдел „Образование“ към Посолството на КНР у нас, и Институт „Конфуций“ – София и се проведе на 28 април 2024 г. Състезателите показаха уменията си в три кръга пред 8-членно жури. Всеки участник трябваше да изнесе реч на китайски език, да отговори на въпроси от 5 тематични области и да покаже свой талант.

1-103

В последния кръг Теодора Георгиева впечатли зрителите с умението си да свири на древната китайска арфа гу кунхоу, която е част от китайското нематериално културно наследство. При награждаването на Теодора Георгиева грамоти за отличен учител по китайски език бяха връчени и на нейните преподаватели от специалност Южна, Източна и Югоизточна Азия г-жа Джан Кайюе и гл. ас. д-р Христина Теодосиева.

1-104
1-102