Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет е домакин на Световния конгрес по биооткрития 2017

   
Софийският университет е домакин на Световния конгрес по биооткрития 2017

В рамките на три дни в Софийския университет “Св. Климент Охридски” ще се проведе Световният конгрес по биооткрития 2017 (World BioDiscovery Congress 2017). В събитието участват над 100 участници от повече от десет страни, сред които Великобритания, Германия, Италия, Русия, Южна Корея, Китай, Сингапур, Турция, Белорусия и други.

Основни организатори на събитието са Биологическият факултет на Алма матер, Институтът по молекулярна биология към БАН и Университетът „Абъртей“ в град Дънди, Шотландия, където конгресът се проведе през 2016 година.

Съпредседатели на конгреса са деканът на Биологическия факултет доц. Стоян Шишков, директорът на Института по молекулярна биология доц. Ива Угринова и директорът на Центъра по медицински биотехнологии в град Дънди, Шотландия проф. Николай Желев, възпитаник на Софийския Университет.

Мотото на конгреса е “От научните изследвания към практиката”. Водещи и международно признати експерти в областта на фундаменталните и приложни биологични изследвания ще дискутират пътищата за внедряване на научните постижения в практиката. На конгреса ще изнесат доклади представители на биофармацевтичната промишленост, сред които иноватори и създатели на нови биотехнологични фирми, които ще споделят своят опит в развитието на бизнес на основата на университетски научни изследвания.

1

Конгресът бе открит от декана на Биологическия факултет доц. Стоян Шишков, който приветства всички в Аулата на Софийския университет и изрази радостта си, че в следващите дни толкова много изследователи, учени, университетски преподаватели и студенти ще имат възможност да представят своя опит и достижения, да обменят мнения в разнообразни области на биологическата и медицинската наука. Доц. Шишков изрази убеждението си, че срещата ще е интересна и полезна както за самите участници, така и за цялото общество.

2

Директорът на Центъра по медицински биотехнологии в град Дънди, Шотландия проф. Николай Желев разказа повече за идеите и целите на конгреса. През първите два дни на конгреса ще бъдат изнесени доклади от разнообразни области на биологичните науки, показващи различни етапи от процеса на разработка и внедряване на фундаменталните биологични открития в практиката. Млади учени от Софийския университет и Българската академия на науките ще представят постери. Те ще имат възможност да дискутират своите резултати със световни експерти в своите области и да получат съвети за бъдещото си научно и бизнес развитие.

3

На конгреса ще присъстват и инвеститори в битехнологични фирми, които ще търсят възможности за финансиране на нови бизнес проекти и ще споделят опит в пътищата за финансиране на нови биофармацевтични компании. Според проф. Желев това е от изключително важно значение. Той подчерта необходимостта от връзка между науката и бизнеса и по думите му, именно тази възможност предоставя настоящият конгрес и това го прави толкова ценен и важен.

4

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов приветства всички присъстващи от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и благодари на всички организатори за усилията за провеждането на това интересно събитие. Проф. Витанов изрази увереността си, че присъствието на толкова много авторитетни специалисти, изследователи и представители на бизнеса е предпоставка конгресът да се превърне в голям научен форум.

5

В изказването си проф. Витанов подчерта важността на темата за прилагането на научните достижения в практиката и отбеляза, че очаква да чуе работещи идеи и добри практики от водещи световни изследователи. Той изрази радостта си да види в Аулата толкова много млади учени, които ще имат възможността да обсъдят важни теми със световни учени и да получат съвети за своето бъдещо научно развитие.

7

Основен доклад на конгреса изнесе професор сър Дейвид Лейн. Сър Дейвид е световноизвестен учен в областта на молекулярната биология и един от най-цитираните изследователи в света. Създател е на няколко успешни биофармацевтични компании в Европа и Азия. Той е почетен член на много национални академии и университети. Сър Дейвид е реципиент на престижната Paul Ehrlich Prize, известна като малката нобелова награда.

6

Последният ден на конгреса е посветен на подготовката на специалистите на бъдещето и необходимостта от съвместните усилия на висшите училища и индустрията в този процес. Специалисти от университетите в Дънди и Единбург ще дискутират необходимостта от въвличането на бизнеса в университетското обучение и ще споделят своя опит в този процес. Тези въпроси ще бъдат обсъдени и на кръгла маса с участието на преподаватели и студенти от различни страни, в която ще участват представители на ръководството на БАН и директори на институти.