Начало / Новини / Новини и събития / Публична дискусия „Ролята на политическото слово на държавния глава“

   
Публична дискусия „Ролята на политическото слово на държавния глава“

В деня след като държавният глава Румен Радев положи клетва пред Народното събрание в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе публична дискусия с президентите Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2016). Събитието, организирано от Студентския клуб на политолога към Софийския университет със съдействието на Студентския съвет, се проведе под надслов „Ролята на политическото слово на държавния глава“.

Дискусията по темата предизвика широк интерес сред академичната общност и събра на едно място редица изявени общественици, културни и политически дейци, медии, преподаватели и студенти.

1

По време на отделните панели президентите Първанов и Плевнелиев изразиха визионерския си поглед върху актуалната политическа и обществена ситуация в страната, която очертава необходимостта от диалог между институциите, както и от пълноценно разбиране на ролята и функциите на държавния глава в тези процеси.

4-4

Снимки: Студентски клуб на политолога към Софийския университет

Словото е огледало на демокрацията. И колкото повече време минава от българската демокрация, аз се убеждавам в правотата на тези думи. За съжаление, често се оказваме срещу кривото огледало на демокрацията. Често политиците използват думи, които не ни правят чест и не представят политиката в най-добрата й светлина… …В 90 на сто от случаите речите съм си писал сам. Пиша ги на различни по цвят листа. Пазя ги като архив и за себе си, и за историците“, заяви президентът Първанов.

1-1

"Бях влюбен във всяка реч на Обама. Топли, сърдечни. Той не говореше на камерите, а на всички нас", каза пък президентът Плевнелиев. Той разказа за своя среща с Тони Блеър само преди 50 дни. Тогава бившият британски премиер му споделил, че вече всеки има камера в джоба си, благодарение на мобилния си телефон. Всеки обаче вече гледа как ще ти застане вратовръзката и какъв гаф ще направиш, разказа Плевнелиев. Той даде пример с първата си новогодишна реч, когато се получи гаф със снимка на Скалистите планини в САЩ, докато говори за българските планини. "Повярвайте ми речта беше чудесна, но никой не я чу", сподели още президентът Плевнелиев.

Едно време беше важно това, което мислим да бъде изказано красиво, убедително, впечатляващо. Сега нямам впечатление, че е така. Когато си тръгнах от оперативната политика ми казваха недей, но казах не. Това вече не е моята политическа епоха. Други са средствата, друга е методологията за правене на сегашната българска политика“, сподели още пред студентите Георги Първанов.

"Когато сте на голямата сцена, в голямата политика, имате не повече от 3 минути, за да ви чуе някой", посъветва Плевнелиев студентите.

В началото на събитието обръщения направиха и организаторите от Управителния съвет на Студентски клуб на политолога (СКП).

7-7

"Тази дискусия бе наша мечта от няколко години. Избрахме фокусът ни да е върху словото, защото считам, че то е в основата на човечеството – използваме го, за да убеждаваме, доказваме, оборваме и повлияваме на нашите слушатели. Ние знаем, че политическото слово остава на заден план и не получава достатъчно внимание, а в случаите, когато то бива анализирано, се разглежда обществения отзвук… Дълго време подготвяхме това събитие и се радваме, че го реализираме пред пълна аудитория… Ролята на словото е да отбележи настроенията в социума като значими и обуславящи съществуването на политическия живот", сподели Дария-Лора Дачева, председател на СКП.

2-2

"Всеки един от държавните ни глави е имал своите силни и трудни моменти на „Дондуков 2“. Всеки от тях е оставил частица от себе си в институцията, борил се е за утвърждаването ѝ в българската политическа система. Присъствахме на една изключително ползотворна дискусия, от която ние, бъдещите управленци, почерпихме добри примери, каузи и уроци по държавничество. Нека да погледнем с вяра и оптимизъм напред към настоящето, към нас младите хора. Когато настъпи моментът ние да работим за доброто на България, трябва да сме научили уроците на историята, да сме почерпили примери от нашите държавници, да сме готови да поемем дълга и отговорността към обществото ни, към бъдещето на страната", добави Атанас Радев, заместник-председател на СКП и вицепрезидент на Националния младежки форум.

Модератор на дискусията бе изтъкнатият политолог, социолог в изследователски център „Тренд“ и преподавател в катедра „Политология“ на Софийския университет д-р Димитър Ганев.

3-3

Зрителите и гостите на събитието бяха допускани в залата след проверка на зелен сертификат за ваксинация или актуален отрицателен тест за COVID-19.

Студентски клуб на политолога (СКП) е учреден на 28.03.2008 г. като доброволческа организация на младежи, изучаващи „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Част от целите на организацията са свързани със стремежа за получаване на по-добра квалификация по теми, свързани със специалността. В рамките на дейността си клубът реализира общественополезни проекти и инициативи, научно-образователни и научно-приложни програми, форуми и други формати по проблеми, свързани с политологията. Интернет страница на организатора: http://www.politology.eu