Начало / Новини / Новини и събития / Президентът на Република Хърватия Зоран Миланович се срещна със студенти в Софийския университет

   
Президентът на Република Хърватия Зоран Миланович се срещна със студенти в Софийския университет

В Аулата на Ректората на Софийския университет се състоя публична лекция на президента на Република Хърватия Зоран Миланович на тема „Geopolitics and Economics“.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков представи накратко биографията на хърватския президент. Зоран Миланович е роден на 30 октомври 1966 г. в Загреб. Завършил е право в Загребския университет и е удостоен с наградата на ректора през 1990 г. През 1998 г. получава магистърска степен по право на Европейския съюз във Фламандския университет в Брюксел.

2-2

Започва професионалната си кариера като стажант в търговския съд в Загреб, а през 1993 г. постъпва на работа в Министерството на външните работи на Хърватия. Бил е политически съветник на мироопазващата мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Азербайджан през 1994 г. През 2003 г. Зоран Миланович става помощник-министър по многостранните политически въпроси в Министерството на външните работи.

5-5

През 2007 г. е избран за президент на Социалдемократическата партия на Хърватия. През същата година той е и председател на Националния комитет за наблюдение на преговорите за присъединяване на Република Хърватия към Европейския съюз. През 2008 г. става депутат в хърватския парламент. До 2011 г. е председател на парламентарната група на СДП и член на парламентарната комисия за Конституцията и политическата система.

3-3

Като лидер на четирипартийната лявоцентристка коалиция печели парламентарните избори през 2011 г. и става министър-председател на десетото хърватско правителство. По време на неговия мандат през 2013 г. Хърватия се присъединява към Европейския съюз. Министър-председател на Хърватия е до 2016 г. След предсрочните избори през 2016 г. приключва мандата си като президент на Социалдемократическата партия.

Завръща се в политиката през 2019 г. Кандидатира се и печели президентските избори 2019-2020 г. и става петият президент на Република Хърватия.

4-4

В рамките на лекцията си президентът Зоран Миланович запозна присъстващите в Аулата със своите принципи, на които държи, за които живее и се бори. Той отбеляза, че е бил свидетел на процеса по присъединяването на Хърватия към Европейския съюз и проследи промените, настъпили в страната след това очаквано присъединяване към един нов свят на прогрес, нови възможности, независимост, споделени ценности, спря се и на възникнали трудности и предизвикателства. Президентът Зоран Миланович отговори на въпроси на студентите за основните опасности за международните отношения на Балканите, за новия световен многополюсен модел, за евентуалните последствия за различните балкански страни.

1-1

Преди дискусията със студентите в Аулата президентът Зоран Миланович, придружаван от съпругата си, се срещна с ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков.