Начало / Новини / Новини и събития / Преподаватели от Факултета по педагогика участваха в V Международен форум по педагогическо образование в Казан

   
Преподаватели от Факултета по педагогика участваха в V Международен форум по педагогическо образование в Казан

В Казанския федерален университет за пети пореден път се проведе Международен форум по педагогическо образование. Темата, обединяваща всички събития на форума, беше „Развитие на професионалните компетенции на учителя: основни проблеми и ценности“.

Превръщайки се в традиционен, тази година форумът събра над 600 руски и чуждестранни учени от 140 руски и 650 чуждестранни университета от повече от 30 държави. В рамките на форума бяха проведени 13 симпозиума, повече от 100 секции, 4 международни конференции и 2 кръгли маси, по време на които участниците във форума обсъждаха актуални проблеми на подготовката на бъдещите учители за педагогическа дейност в мултикултурното образователно пространство.

FP-1-1

От българска страна участие във форума взеха проф. Бончо Господинов – декан на Факултета по педагогика, проф. Сийка Чавдарова-Костова – заместник-декан на факултета, и проф. Вяра Гюрова – ръководител на магистърска програма „Образователен мениджмънт“.

FP-2-1

Те се включиха активно три от симпозиумите: „Подготовката на учители в България, САЩ и Русия: Традиции и съвременни тенденции“ – проф. Бончо Господинов.

FP-3-1

„Културно разнообразие, миграция и образование в контекста на опита на европейските страни“ – проф. Сийка Чавдарова-Костова. Проф. Костова участва и в международен научно-методологически семинар на тема „Мигрантите и училището“.

Fp-4-1

„Изследванията в областта на педагогическото образование“ – проф. Вяра Гюрова.

FP-5-1

Участието на преподавателите от Софийския университет във форума е част от вече традиционното и плодотворно сътрудничество между Факултета по педагогика и Института по психология и образование към Казанския федерален университет с директор проф. Айдар Калимулин.

Във форума взеха участие и представители на други български университети.