Начало / Новини / Новини и събития / Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет завоюва трето място на финалите на EUROPA Moot Court Competition

   
Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет завоюва трето място на финалите на EUROPA Moot Court Competition

За втора поредна година отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” завоюва третото място на финалите на EUROPA Moot Court Competition. Тазгодишното състезание, което отново се проведе в гръцкия град Кавала, изправи един срещу друг представители на осем от най-старите университети в Европа.

Състезанието за трета поредна година се организира под егидата на Съда на Европейския съюз и е под патронажа на първия генерален адвокат на Съда г-н Мелхиор Ватле. Почетен гост на състезанието бе и доскорошният председател на Съда г-н Василиос Скурис.

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в състав Анна-Мария Атанасова, Теодора Димитрова, Иван Петров и Емануил Колев успешно разреши зададения от г-н Ватле казус в областта на картелните споразумения и фармацевтичната индустрия. След прекрасно пледиране, изцяло на английски език, представителите на Алма матер успяха да се класират за малкия финал, където безапелационно и с голяма разлика спечелиха третото място срещу силно представилият се отбор на Университета на Атина.

За трета поредна година подготовката на отбора бе поверена на гл.ас.д-р Иван Стойнев. Неоценим принос за успеха на отбора имаха също студентите Агапия Кирилова, Теодора Лалова, Симеон Вачев и Страшимир Кучев, които предадоха своя опит и впечатления от миналогодишното състезание, в което също завоюваха бронза във финалите.

23

Награждаването на отбора от г-н Мелхиор Ватле, първи генерален адвокат на СЕС. (от ляво на дясно – Емануил Колев, Иван Петров, Анна-Мария Атанасова, Теодора Димитрова, г-н и г-жа Ватле, д-р Иван Стойнев)

Изключителна подкрепа при подготовката студентите получиха и от Кирил Пангелов, директор на дирекция „Право и политика на конкуренцията” към Комисията за защита на конкуренцията.

Призът за най-добър оратор и голямата награда на състезанието - тримесечен стаж в Съда на ЕС, бе спечелен от Анна-Мария Атанасова.

Останалите наши състезатели заеха челни места в десетката на индивидуалното класиране.

За трета поредна година победител в състезанието е отборът на Университета на Лисабон.

21

Награждаване на Анна-Мария Атанасова с приза за най-добър оратор