Начало / Новини / Новини и събития / Официално откриване на реновираната Библиотека за френскоезична литература в Алма матер

   
Официално откриване на реновираната Библиотека за френскоезична литература в Алма матер

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита реновираната Библиотека за френскоезична литература. Библиотеката съществува в рамките на Алма матер от 1963 г., а след продължил две години ремонт, вече е обединена с фонда на библиотеката към Центъра за академично качество.

На събитието присъстваха деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, директорът на Университетската библиотека доц. д-р Анна Ангелова, помощникът на декана на ФКНФ д-р Симеон Хинковски, ръководителят на катедра „Романистика“ доц. Георги Жечев, директорът на Регионалното бюро за Централна и Източна Европа на Университетска агенция на Франкофонията Мохамед Кетата, генералният делегат на Федерация Валония-Брюксел (френскоезичната белгийска общност) за България, Румъния, Молдова и Македония Ерик Поп, представителят на външното министерство на Валония-Брюксел, отговарящ за двустранните отношения с България Джонатан Бангелс, заместник-директорът на Регионалното бюро за Централна и Източна Европа на Международна организация на Франкофонията г-жа Сесил Фолкини преподаватели и студенти.

2-a

Събитието бе открито от д-р Симеон Хинковски, който изрази радостта си от реновираната библиотека и отбеляза, че това е един от първите съвместни проекти на деканското ръководство на проф. Мадлен Данова и директора на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова. Д-р Симеон Хинковски отбеляза, че Библиотеката за френскоезична литература се е сляла с библиотеката в към Центъра за академично качество и благодари на Петър Тупарев, който е помогнал това да се случи.

Доц. д-р Анна Ангелова също не скри вълнението си от повода за събитието. Тя припомни, че Библиотеката за френскоезична литература присъства в рамките на Софийския университет от 1963 г., а през 1966 г. към фонда на библиотеката е присъединен и фондът на Алианс Франсез.

Доц. Ангелова посочи, че още през XIX век за българите френският език е бил този, който ги е свързвал с Европа: „Днес, когато живеем в един глобален и англоезичен свят, в навечерието на Деня на франкофонията, бих искала да отбележа, че ние, българите, все пак сме франкофони, защото знайно или незнайно, знаейки френски език или не, ние употребяваме един лексикален слог от 5000 францизма, които имат трайно и устойчиво място в нашия език“.

По думите й, и днес френскоезичната библиотека продължава да заема своето важно място като отворен прозорец към влиянието на френския език и френската култура.

1-a

Проф. Мадлен Данова отбеляза, че с огромно удоволствие открива реновираната Библиотека за френскоезична литература и благодари на всички, които с голям ентусиазъм са се включили и са помогнали през изминалите две години – доц. Анна Ангелова и колегите от Университетската библиотека, д-р Симеон Хинковски и цялата катедра „Романистика“ начело с ръководителя доц. Георги Жечев. Проф. Данова добави, че всички са работили с вярата, че библиотеката отново ще стане средище за всички, които искат да се занимават с франкофонски изследвания. „Вярвам, че създадохме място, където франкофонията да получи това пространство, което преди й липсваше“, каза проф. Данова и пожела много читатели на библиотеката в бъдеще.

8-a

Ръководителят на катедра „Романистика“ доц. Георги Жечев представи чуждестранните гости на събитието. Той поясни, че заедно с колегите му са се спрели на наименованието „Библиотека за френскоезична литература“, тъй като към библиотечния фонд са направени дарения както от белгийската франкофонска общност, така също и от посолствата на Канада и Швейцария. Доц. Жечев посочи, че за съжаление, канадските и швейцарските представители не са имали възможност лично да присъстват на откриването, но официалното им посещение се очаква в близко бъдеще.

Ръководителят на катедрата изказа специални благодарности на директора на Университетската библиотека и на декана на Факултета по класически и нови филологии за установеното ползотворно сътрудничество, а също така и на Мария Бегова от Университетска библиотека и на двете докторантки към катедра „Романистика“ – Мария Владимирова и Мария Миланова, които активно са работили за снабдяването на обновената френска библиотека с богат книжен фонд и за превръщането й в едно наистина уютно университетско пространство.

5-a

Ерик Поп изрази удоволствието си от възможността да посети България именно по такъв прекрасен повод като откриването на библиотеката и изказа убеждението си, че френският език не би могъл да просъществува без хора като преподавателите и учените от академичните среди. Г-н Поп допълни, че за него е било радостно да установи, че към фонда на библиотеката са включени значителен брой произведения на белгийски автори, както и да се запознае със специалиста по белгийска литература в Софийския университет.

Г-н Кетата също изказа радостта си от присъствието си на това събитие заедно с представители на институции от световната франкофонска общност. Той припомни, че Софийският университет повече от 20 години е партньор на Франкофонската университетска агенция, и заяви готовност това да продължи и в бъдеще.

7-a

Сесил Фолкини също благодари за поканата за партньорство в тази инициатива, вписваща се в програмата на Седмицата на Френския език и франкофонията, и посочи Алма матер като основен фактор за развитието на франкофонията в страната и потвърди готовността си за бъдещо сътрудничество.

Библиотеката за френскоезична литература очаква своите читатели всеки делничен ден до 17.30 часа в кабинет 222 в Северното крило на Ректората.

9-a
3-a