Начало / Новини / Новини и събития / Нощ на учените в Софийския университет

   
Нощ на учените в Софийския университет

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ за пореден път участва в Европейската нощ на учените с богата програма за посетители от всички възрасти. Над 370 града от цяла Европа проведоха паралелно събития, които да приближат науката до хората и със специален акцент върху младите хора. Миналата година събитието е посетено от над 1.5 млн. души на континента.

Още от 14.00 часа в Северното крило на Ректората най-малките посетители имаха възможност да се включат в детската програма „Учен за един ден“, където да проектират градове на бъдещето, да мислят за климатичните промени и космоса, да проучват екосистемите в развитие, да обмислят влиянието на пластмасата, да програмират без компютър, да си направят 3-Д очила и рисуват 3-измерни картини и да преодолеят още много предизвикателства.

55

За учениците от 2 до 4 клас бе предвидена играта „Можем ли без математика“. Музеят по палеонтология и исторична геология също посрещна своите посетители, които можеха да чуят и интересни исторически факти.

12

В рамките на събитието в Ректората на Софийския университет бяха прожектирани поредица от впечатляващи документални филми. Посетителите успяха да се докоснат до космическите рейнджъри, да присъстват на интересни лекции и да видят атрактивни химически демонстрации, извършени от „Корпуса за бързо реагиране“ на Факултета по химия и фармация.

9

Изложението на високо технологично роботизирано оборудване в областта на медицината, съпътстващо XI-ия Европейски Конгрес по роботизирана хирургия SERGS 2019 София, също предизвика интерес сред посетителите в Ректората. Освен това те успяха да разберат и как се приготвя козметика от билки, да участват във викторини, да разгледат изложбата с фотографии на доц. д-р Андрей Чорбанов, да научат много любопитни факти.

1

От 16.00 ч. във Физическия факултет се проведе виртуално посещение в ЦЕРН и експеримента CMS, един от най-големите експерименти, работещи на Големия Адронен Колайдер (LHC). След визитата гостите имаха възможност да зададат въпроси към българските учени, работещи в най-голямата лаборатория за физика на високите енергии в света. Основни участници бяха проф. Леандър Литов, доц. Борислав Павлов, гл. ас. д-р Пейчо Петков.

10

16 до 22 ч. Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше отворена и предложи богата програма в рамките на традиционната Европейска нощ на учените. Близо 1400 посетители имаха възможност да чуят разнообразни лекции, представени от учени и студенти, да разгледат обсерваторията и изложбата в двора, да видят интересни физични демонстрации, „вкусен“ макет на Слънчевата система и да докоснат метеорит.

27sept2019_5

Освен лекционната програма посетителите научиха интересни исторически факти от презентацията-филм „50 години от стъпването на Луната“, подготвена от Десислава Антонова, дипломиран магистър от иновативната програма „Астрономия и популяризация на астрономията“.

27sept2019_1

Небето над София бе ясно и посетителите имаха възможност да погледнат Слънцето и слънчеви протуберанси, Юпитер, Сатурн и двойната звезда Албирео с няколко телескопа.

27sept2019_3

Официалното откриване на Нощта на учените се проведе в Централното фоайе в Ректората. Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов поздрави присъстващите гости и учени и изрази благодарността си към организаторите.

2

Проф. Витанов отбеляза, че Софийският университет е най-подходящото място за откриване на Европейската нощ научените, защото е знаково място. Той припомни, че в Софийския университет преподават и се занимават с наука някои от най-добрите учени в България. Той пожела на всички приятни и интересни събеседвания и изрази увереността си, че всеки ще научи нещо ново и много интересно.

4

Николай Николов от Министерството на образованието и изкуствата също приветства посетителите на събитието. Той отбеляза, че с общи усилия бихме могли да работим за издигането на българската наука на световно ниво. Той посочи, че трябва да се стремим България да бъде създател на знания и изтъкна ролята на науката за икономическото и социално развитие в страната. Инвестициите в науката допринасят за това и са стратегически със своята висока добавена стойност, посочи Николов и благодари на всички за усилията при организацията на събитието и на Софийския университет за домакинството.

3
16
6