Начало / Новини / Новини и събития / Конференция на тема: „Ролята на устойчивия иновативен туризъм в насърчаването на приобщаващия растеж, търговията и икономическото сътрудничество“

   
Конференция на тема: „Ролята на устойчивия иновативен туризъм в насърчаването на приобщаващия растеж, търговията и икономическото сътрудничество“

В Аулата на Софийския университет се проведе конференция на тема: „Ролята на устойчивия иновативен туризъм в насърчаването на приобщаващия растеж, търговията и икономическото сътрудничество“. Форумът е организиран от посолствата на Република Индонезия, Република Корея и Република Турция в България със съдействието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Събитието се проведе като инициатива на МИКТА – Асоциация за сътрудничество в сферите на икономиката, сигурността, опазването на околната среда и устойчивото развитие, основана през 2015 г. от Мексико, Република Индонезия, Република Корея, Република Турция и Австралия.

1-1

По време на официалното откриване ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков приветства гостите и участниците във форума. Той отбеляза, че за Софийския университет е чест да бъде домакин на толкова престижен научен форум, на който ще бъдат разгледани актуални проблеми в областта на туризма и икономическото сътрудничество и пожела на всички участници ползотворни дискусии и успешна конференция.

2-2

Посланикът на Индонезия в България г-жа Расджид поздрави всички с празника на град София и ги приветства на конференцията, посветена на ролята на устойчивия иновативен туризъм в насърчаването на приобщаващия растеж, търговията и икономическото сътрудничество. Тя разказа накратко историята на МИКТА и посочи, че това обединение предоставя отлични възможности за сътрудничество не само между членовете на организацията, но и на други държави от цял свят. Г-жа Расджид изказа своята благодарност към домакина на събитието проф. Анастас Герджиков, към министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова за участието във форума и към своите колеги посланици, които са съорганизатори на форума.

5-5

Посланикът на Република Корея Джънг Джингю изрази радостта си да е част от събитието и изтъкна доброто и успешно сътрудничество с посолствата на Индонезия и Турция в България и със Софийския университет. Той благодари на посланиците за тяхната отдаденост на каузата и организирането на научния форум. Джънг Джингю изрази надежда чрез ползотворни дискусии да се намерят решения на различни проблеми в областта на туризма, благодари на всички за участието им и ги призова да изказват своите идеи и предложения в рамките на форума.

6-6

Посланикът на Република Турция Хасан Улусой посочи, че за него е чест заедно с колегите си да бъде част от събитието и изрази радостта си, че във форума ще вземат участие редица утвърдени професори. Той разказа подробно за дейността на МИКТА и изтъкна доброто сътрудничество с България. Хасан Улусой подчерта важността на туризма не само от икономическа гледна точка, но и като сектор, който свързва различните държави, различните култури и добави, че МИКТА върши отлична работа в тази посока. Посланикът поздрави всички с празника на София и благодари на университета за домакинството, а на останалите организатори - за добрата съвместна работа.

7-7

Фокусът в изказването на министъра на туризма Николина Ангелкова бе приложението на иновациите в туризма и постигането на икономически растеж с тяхна помощ. В изказването си г-жа Ангелкова говори за дейността на министерството, постигнатите резултати до момента и предизвикателствата пред сектора. Туризмът е меката дипломация сред останалите сектори на икономиката и е ключ към постигане на устойчиви отношения, изтъкна министърът. По думите й, важно е да се покаже богатството на България, да се утвърди като предпочитана дестинация, но не само в летния и зимния туризъм, а чрез разгръщане и развитие на културния, спортния, историческия туризъм и др., които да разкрият големия потенциал, с който страната ни разполага. Тя благодари на организаторите за активната им позиция.

8-8