Начало / Новини / Новини и събития / Конференция „Дезинформация и фалшиви новини – българският контекст”

   
Конференция „Дезинформация и фалшиви новини – българският контекст”

Софийският университет “Св. Климент Охридски” бе домакин на конференцията „Дезинформация и фалшиви новини – българският контекст”. Организатор на форума е академична работна група, сформирана по инициатива на проф. д-р Мария Нейкова от Факултета по журналистика и масова комуникация. Целта на работната група бе да съсредоточи усилията на изследователи от различни области в посока търсене на устойчиви решения на проблемите в българската медийна среда.

Участниците в събитието се обединиха около идеята за необходимостта от български принос в изследванията на дезинформацията и търсенето на мерки за справянето с този проблем в дългосрочен план.

1-1-1

Фалшивите новини подхранват отровни политически гъби, каза при откриването на конференцията проф. д-р Мария Нейкова. В първия панел “Как работи дезинформацията (световен и европейски аспект). Изясняване на явлението и неговите проявления” участие с доклади взеха преподавателите от Софийския университет проф. дпн Нели Огнянова и гл. ас. д-р Ралица Ковачева, проф. д-р Димитър Вацов от Нов български университет, както и Димитър Димитров от „Уикимедия“, който е и единственият българин участвал в работната група на високо равнище за дезинформацията и фалшивите новини, сформирана от Европейската комисия.

Димитър Димитров призова България да се включи активно в европейските дебати по темата за справянето с дезинформацията, защото целият свят гледа към ЕС в очакване на мерките, които Съюзът ще предприеме. Проф. Нели Огнянова обърна внимание на рисковете от ограничаване на свободата на словото, произтичащи от желанието за повече регулация, а проф. Вацов акцентира върху антидемократичната пропаганда в изследваните български онлайн медии.

2-2

Във втория панел “Оценка на ситуацията в България – проявления, изследвани ефекти, неизследвани проявления” се включиха д-р Цветелина Соколова от сайта „Медиапул.бг“, изследователите от Алма матер доц. д-р Вяра Ангелова, доц. д-р Жана Попова и докторант Константин Павлов, както и д-р Илия Вълков от Асоциацията на европейските журналисти. Доц. Ангелова обърна внимание, че проблемът с фалшивите новини не бива да се превръща в академична мода, защото става дума за добре познатото явление пропаганда, макар и да сме се надявали, че тя е изчезнала с края на Студената война.

В оживената дискусия в края на конференцията заедно с панелистите се включиха и журналисти, представители на неправителствени организации и др. Сред гостите бяха представители на академичната общност, медиите, неправителствените организации, чуждестранни посолства, Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент.