Начало / Новини / Новини и събития / Кариерен ден Trained in GermanY

   
Кариерен ден Trained in GermanY

В рамките на Седмиците на немския език в България Wochen der deutschen Sprache Катедра „Германистика и скандинавистика“ във Факултета по класически и нови филологии и Alumniportal Deutschland в сътрудничество с Гьоте-институт и Посолството на Федерална република Германия организираха кариерен форум „Trained in GermanY – Karriere mit der deutschen Sprache“ в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Кариерният форум бе открит от доц. Ренета Килева, ръководител на Катедра „Германистика и скандинавистика“, която благодари на фирмите-участници за това, че представят на студентите на Алма матер възможности за кариерно развитие с немски език и за подкрепата за превръщането на германската библиотека към Катедра „Германистика и скандинавистика“ в съвременно оборудвано културно пространство.

4

По думите на доц. Килева, са необходими общи усилия за ранното професионално ориентиране на младите хора и за повишаването на тяхната информираност за възможностите за качествено образование и кариерни перспективи в България още в гимназиалната степен.

5

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова припомни, че инициативата за организиране на кариерен форум към Факултета е започнала преди повече от година и изрази задоволството си, че в Аулата отново има такова събитие, в рамките на което ще бъдат представени възможностите за професионална реализация на хората, които владеят немски език или ще го изучават през следващите години.

1

За нас е изключително важно да покажем на нашите възпитаници, че владеенето на един, два, дори три чужди езика е нещо, което отваря много възможности за професионална реализация, много възможности за контакти и опознаване на различни култури“, подчерта проф. Мадлен Данова и отбеляза, че това е много важно в днешния много бързо развиващ се и глобализиран свят. Деканът благодари на всички, спомогнали за организирането на форума.

6

Ръководителят на отдел „Култура и връзки с медиите“ на посолството на Федерална Република Германия Маркус Хаас благодари на Университета за възможността да се организира подобно събитие. Той отбеляза, че големият брой участници, фирми и посетители показва, че немският език дава добри възможности за кариерно развитие.

7

Енцио Вецел директор на Гьоте-институт, изрази радостта си да присъства на форума, на който се събират науката, преподаването и икономиката. Той отбеляза, че Гьоте-институт винаги е отворен за сътрудничество и организиране на различни полезни инициативи.

3

В събитието участват 25 фирми: Adecco; A Data Pro; AIG; Aryxe Bulgaria AD; Casting technology; Concentrix; Easyconsult; Festo Production EOOD; GfK; Hewlett Packard Enterprise; Horizons; Ingram Micro; Kaufland; Lidl; Liebherr; Mercedes Benz – Silverstar Motors; Pontica Solutions; Regiocom GmbH; SBTech Global Ltd.; Sitel; Sutherland; Teletech; Telus International; Wyser; Xerox.

2
9
10