Начало / Новини / Новини и събития / Изложба по проект „АRTефакти“

   
Изложба по проект „АRTефакти“

В галерия „Алма Матер“ бе открита изложба на дипломираните бакалаври и магистри от Катедра „Визуални изкуства“, oт специалност „Изобразително изкуство“, „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“ и „Графичен дизайн“ от випуск 2018/2019 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Изложбата се осъществява по проекта „АRTефакти“ и може да бъде разгледана до 30 ноември 2019 г.

Проектът се реализира от катедра „Визуални изкуства“ към Факултета за науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, подкрепен от Фонд „Научни изследвания“.

2

Експозицията е посветена на патронния празник на Софийския университет и на двадесет и пет годишния юбилей на специалност „Изобразително изкуство“. В галерията са представени част от дипломните експозиции на участващите студенти. Произведенията овеществяват общи търсения и са резултат от съвместните усилия на преподаватели и студенти от випуск 2018/2019г.

1

В експозицията са представени творбите на Павлета Методиева, Калина Миланова, Ани Димитрова, Венета Стоянова, Юлиян Тотев, Десислава Любомирова, Марио Петров, Мария Христова, Анета Колева, Кристина Върбанова, Мария Пейчева, Кремлина Колева, Кристина Лалева, Марияна Жечева, Станислава Яръмлъкова.

3

Изложбата бе открита от ръководителя на проекта проф. д-р Бисера Вълева. Представените произведения варират от кавалетна графика, през ръчна хартия и арт книги, до концептуални форми. Няколко табла илюстрират възможностите на завършващите магистри в областта на графичния дизайн. Впечатляват артистичните осветителни тела на Мария Христова, кавалетните мозайки на Мариела Русинова, дигиталната графика на Павлета Методиева и Калина Миланова, както и концептуалната инсталация на Ваня Вълкова. Много интересна е еко–инсталацията на Ани Димитрова, която, подобно на голяма част от връстниците си, се вълнува от проблемите на екологията и превръща художествената си позиция във въздействащо, социално ориентирано изкуство. Кристина Лалева е фокусирана върху рисунки върху плат, като използва богатите възможности на текстилните бои и материали. Изкривяването на вселената и непрекъснатото движение е обект на преструктурираната живописна инсталация на Анета Колева, а проектирането на детски кът, с дизайн инспириран от детските книжки е произведението на Марио Петров. Експозицията показва диапазона от визуални интереси на студентите и младежката им енергия влагана в художествените им творби.

4