Начало / Новини / Новини и събития / Геолого-географският факултет с рекорден брой събития в XIV Софийски фестивал на науката

   
Геолого-географският факултет с рекорден брой събития в XIV Софийски фестивал на науката

Геолого-географският факултет записа най-силното си участие в ежегодния Софийски фестивал на науката. За 2024 г. ГГФ се превърна в институционалния партньор на фестивала с най-много събития и участници. В рамките на фестивалната програма факултетът бе представен и четирите дни от демонстрационен щанд, посветен на земните богатства. През щанда преминаха стотици ученици от София и страната.

Осем детски научни работилници на темите „Хората на Южна Америка“ и „Чудният свят на минералите“ с над 240 ученици проведоха преподавателите и служителите на факултета гл. ас. д-р Станислава Мишева, Теодора Билярска и Кристина Методиева.

1-СТуденти от специалност Геология

Пет научнопопулярно презентации представиха преподавателите от факултета: „Фосилите – каменните букви на книгата на живота“ на доц. д-р Дочо Дочев, „Стари карти, нови знания“ на доц. д-р Евгения Сарафова, „Островната биогеография или случаят Додо“ и „Потопените континенти“ на доц. д-р Димитър Желев и „Географски открития и рекорди“ на гл. ас. д-р Калоян Цветков.

1-Научна дискусия

Основен акцент в програмата на факултета на Фестивала на науката бе панелната научна дискусия „Климатичните промени и Университетът“, в която участваха проф. дн Климент Найденов, доц. д-р Стелиян Димитров, доц. д-р Евгения Сарафова и доц. д-р Димитър Желев. В рамките дискусията бяха обсъдени изследователските проекти на факултета, посветени на климатичните промени; новата англоезична бакалавърска специалност „Climate change and management“; ролята на университетски преподаватели в задаването на образователните политики за климатични промени в училище; връзката между академична общност и бизнес и др.

1-Потъналите континенти

В рамките на фестивала преподаватели гл. ас. Стефан Велев, гл. ас. Елеонора Балканска, д-р Деница Апостолова, ас. Вася Янева, ас. Лидия Семерджиева, ас. Кирил Николов и студенти от факултета се включиха в партньорски събития и прояви, свързани с науките за Земята.

1-Щанд на ГГФ 5
1-Щанд на ГГФ