Начало / Новини / Новини и събития / Фотоизложба „България и Япония – политика, дипломация, личности и събития“

   
Фотоизложба „България и Япония – политика, дипломация, личности и събития“

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет e експонирана изложбата „България и Япония – политика, дипломация, личности и събития“. Експозицията е част от 31-ви Дни на японската култура в България. Автори на изложбата са Вера Вутова – Стефанова и доц. д-р Евгений Кандиларов. Експозицията може да бъде разгледана до 8 октомври 2020 г.

Настоящата изложба се базира на издадената през май 2019 г. книга „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития”, посветена на тройния юбилей на отношенията между двете държави – 110 години от началото на официалните контакти (1909 г.), 80 години от установяването на дипломатически отношения (1939 г.), 60 години от възстановяването на прекъснатите в края на Втората световна война дипломатически отношения (1959 г.). Изложбата се осъществява с подкрепата на Посолство на Япония в Република България, Културния институт към Министъра на външните работи на Република България и Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

1-1

Целта на изложбата е да отрази визуално историята на отношенията между България и Япония, която надхвърля повече от столетие и обхваща три обществено-политически системи в България и четири епохи, свързани с управлението на императорите на Япония. Изложени са факсимилета на архивни документи и множество снимки от държавните и дипломатически архиви на България и Япония, Регионалния военно-исторически музей в Плевен и от други официални, академични, медийни източници и лични фото-архиви от двете страни. Придружен с кратки обяснения от авторите, снимковият и документален материал хвърля светлина върху отношенията на държавно, правителствено, делово и гражданско равнище и илюстрира в хронологичен и тематичен порядък отделните етапи на тяхното развитие на фона на променящите се исторически реалности от края на XIX век до наши дни. Наред с факти и събития изложбата представя личности със значима роля и принос в полагането на основите и изграждането на връзките, обмена и сътрудничеството между двете страни.

2-2
4-4

Компютърен дизайн, оформление и печат: Васил Инджев, „Обелиск дизайн” ЕООД