Начало / Новини / Новини и събития / Дискусия на тема: „Управленски дефицити в мениджмънта на културата“ се проведе в Софийския университет

   
Дискусия на тема: „Управленски дефицити в мениджмънта на културата“ се проведе в Софийския университет

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на дискусия, проведена в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2016, се обсъдиха проблемите в управлението на българската култура. Срещата се осъществи със сътрудничеството на Катедра „Публична администрация“ към Философския факултет на Университета. Партньор на събитието бе „Кантус Фирмус“.

На дискусията присъстваха доц. д-р Албена Танева, Катедра „Публична администрация“ на Философския факултет, Васил Димитров, директор на „Кантус Фирмус“, Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт към Министерството на външните работи, Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи, Елиянка Михайлова директор на Дирекция сценични изкуства и художествено образование към Министерството на културата, Павлина Величкова, изпълнителен директор на Българска музикална асоциация, Боряна Пунчева, актриса и режисьор, Момчил Георгиев, преподавател в Националната музикална академия, Светлина Терзиева, мениджър на Софийска филхармония, Надя Захариева, фондация „Америка за България“ Надя Илиева, Българско национално радио, преподаватели и студенти.

Модератор на събитието бе доц. Албена Танева, която откри дискусията и отбеляза, че темата вълнува много хора по много начини и че трябва да се реши как може да се създаде организация, която да реши проблемите и да се постигнат високи резултати.

3

По какъв начин различните институции и структури могат да си партнират, за да може не само да си пожелаваме, а действително изкуството да стига до своята публика, не по случаен и не по пасивен начин, а какви са възможностите публиката да бъде формирана“ – отбеляза тя. Доц. Танева посочи, че една от възможностите е, когато имаме студенти от всички висши училища, да започнат да се срещат с други студенти и да започнат взаимно да уважават предмета на своя труд. Тя повдигна още въпроса разбира ли се достатъчно добре, че без компетентно управление няма полезен ход. Има дефицит на разбиране и познание на това в какво се състои дейността на управление – то предполага компетентност и кауза.

Васил Димитров отбеляза, че за него е важно да има ясна политика – искаме ли в България да има силна култура и как да го постигнем – какви практики да приложим за нейното осъществяване и как да запазим качествените специалисти в България.

2

В хода на дискусията бяха поставени редица въпроси, свързани с проблемите в управлението на българската култура, за културната дипломация, за киното и др. Бе повдигната и темата за това как студентите, професионално изучаващи управление, да специализират секторни политики. По време на срещата бяха представени и добри практики от българския и чуждия опит в областта.

1