Начало / Новини / Новини и събития / Директорът на Института „Сервантес“ в България Хавиер Одриосола бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет със синя лента

   
Директорът на Института „Сервантес“ в България Хавиер Одриосола бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет със синя лента

Проф. дфн Анастас Герджиков връчи на Хавиер Валдивиелсо Одриосола Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Директорът на Института „Сервантес“ в България получи отличието за изключителните си заслуги в развитието на академичната испанистика, за популяризирането на испанската култура в България и за сериозния си принос за представянето на българската литература и култура в Испания.

На церемонията присъства и извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания Алехандро Поланко.

1-1

Г-н Валдивиелсо благодари за отличието и заяви, че за Института „Сервантес“ академичната испанистика е приоритет. Той акцентира върху връзката между Института и Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет. Г-н Хавиер Валдивиелсо припомни, че 500 млн. души е голямата общност испаноезични в света, а в България 20 000 са изучаващите испански език в системата на образованието, в Университета, в училищата, в Института. „Учителите по испански, настоящите и бъдещите, те се раждат именно тук, в този Университет“, допълни още директорът на Институт „Сервантес“.

2-1

По думите му, Институтът и Катедрата по испанистика и португалистика са разработили много проекти, организирали са представяния на книги, конгреси, семинари, обучение на преподаватели. Г-н Валвидивиелсо допълни, че съвместната работа с катедрата е успяла да спомогне за разпространението на испанския език и култура. Той обърна внимание и на разпространението на българската култура в Испания. „Институтът „Сервантес“ иска да прави мостове и културни връзки“, каза още г-н Валдивиелсо и не пропусна да изрази своята благодарност към екипа си в института. „Без тях тази награда не би била възможна. Нещо повече, тази награда е за тях“, каза накрая г-н Валдивиелсо.

Хавиер Валдивиелсо оглавява Института „Сервантес“ в София от септември 2014 г. Преди това е бил административен директор на представителствата на същата престижна културна институция в Казабланка, Фес, Рабат, Неапол, Рим и Ню Йорк. По образование е юрист, магистър по право на Европейския съюз, повишавал е своята квалификация в различни образователни центрове в Испания и САЩ.

5-1

Петгодишният мандат на Хавиер Валдивиелсо приключва през август 2019 г. Това е период на динамично развитие на двупосочния културен обмен между България и испаноезичния свят.

Хавиер Валдивиелсо поддържа активни творчески контакти с преводаческата общност и отделя специално внимание на подготовката и допълнителната квалификация на преподавателите по испански език у нас.

Под неговото ръководство Институтът „Сервантес“ съдейства на Факултета по класически и нови филологии и други факултети в Софийския университет при организирането на научни форуми с участие на испаноговорящи специалисти в областта на литературата, лингвистиката, историята и политиката. Реализирано е и плодотворно сътрудничество с Университетския театър „Алма Алтер“ на Университета.

3-1

Хавиер Валдивиелсо е създал контакти за Катедрата по испанистика и португалистика с редица испански университети и видни специалисти по лингвистика, литература и цивилизация на испаноговорящия свят.

Г-н Валдивелсо спомогна Катедрата по испанистика и португалистика да придобие престижния статут на сертификационен изпитен център от тип 2 за придобиване дипломи по испански език като чужд (DELE). Беше възстановена традицията Софийският университет да бъде домакин на ежегодните срещи на преподавателите и учителите по испански език от цялата страна, като заедно със специално поканените чуждестранни лектори, преподавателите от Катедрата изнасят лекции, свързани с лингвистиката, литературата и дидактиката на чуждоезиковото обучение.

Директорът на Институт „Сервантес“ в София насърчи и подкрепи редица прояви на Катедрата по испанистика и португалистика, които издигнаха международния престиж на специалност „Испанска филология“ и привлякоха обществения интерес към дейността на Университета. Той включи катедрата като партньор в дейността на Института, с което дългогодишната работа по изграждането на компетентни испанисти и по разпространението на испаноезичната култура получи по-широк отзвук и заслужено признание не само в Испания, а и навсякъде, където Институтът развива своята дейност.

Институтът „Сервантес“ в София разшири дейността си в различни сфери, като винаги се е стремял ефектът от нея да е реципрочен и положителен и за българската страна, представяйки успоредно с испанските и редица наши творци.

През изминалия петгодишен период Хавиер Валдивиелсо подкрепи Катедрата по испанистика и португалистика при организирането на международни научни форуми, сред които международните симпозиуми „Езикът и литературата – срещи, предизвикателства, влияния“, с чието издание през 2016 г. бе отбелязана 55-годишнината от създаването на специалността „Испанска филология“ в Софийския университет, „Сервантес и Шекспир – 400 години във вечността“ (2016 г.), „Габриел Гарсия Маркес – всемирният колумбиец“ (2017 г.) и редица други.

С участието на преподаватели от Катедрата по испанистика и португалистика бе представено пред по-широка публика творчеството на писатели като Федерико Гарсия Лорка, Росалия де Кастро, Кармен Лафорет, Хуан Рулфо и много други. Бяха организирани и срещи със съвременни писатели.

Със съдействието на Института Сервантес бяха организирани изложби на екслибриси на български студенти по творчеството на Марио Варгас Льоса, на перуанската графичка Кармен Ерера, на българските художници Виолета Гривишка („Моята Испания“) и Атанас Гаджев (с рисунки по романа „Педро Парамо“ на Хуан Рулфо).

С подкрепата на Хавиер Валдивиелсо Университетският театър-лаборатория „Алма Алтер“ представи няколко спектакъла – „Човеците на Лорка“, „Публиката“ от Фредерико Гарсия Лорка; „Дуел: Хамлет- Дон Кихот в полето на квантовия театър“.

Нееднократно в Софийския университет на 23 април са се провеждали четенията на Дон Кихот, посветени на международния ден на книгата, когато по традиция се установява телемост с културни институции от цял свят.