Начало / Новини / Новини и събития / Департаментът по спорт организира международен турнир по плажен волейбол и летен спортен форум за преподаватели

   
Департаментът по спорт организира международен турнир по плажен волейбол и летен спортен форум за преподаватели

За поредна година Департаментът по спорт и Волейболният клуб на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организираха най-мащабния за България през последните три години Международен турнир по плажен волейбол.

По традиция турнирът се проведе под патронажа на Ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков на Централния плаж в Лозенец. Събитието бе осъществено с любезното съдействие на концесионера Сава Чоролеев, компанията "Биг стар трейд" и неговия екип.

Турнирът беше открит от проф. д-р Анжелина Янева, директор на Департамента по спорт, която насърчи участниците и апелира за феър плей. В състезанията се включиха 32 мъжки двойки и 14 женски двойки от България, Румъния, Русия, Ливан и Македония. Проведоха се общо 92 срещи, в които участниците демонстрираха технически умения, спортен хъс и воля за победа. Мачовете бяха оспорвани, състезателите - мотивирани, а публиката - ентусиазирана.

1-b

В състезанието България бе представена от волейболисти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната спортна академия „Васил Левски“, Техническия университет – София, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и Русенския университет “Ангел Кънчев“.

Спонсори на IX Международен турнир по плажен волейбол бяха Департаментът по спорт, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, PIRIN SPRING; Финансова къща FERRATUM – България – ЕООД; Novoferm – Балкан ЕООД; АBO PHARMA; ROLLERCLUB – България; OSHEE; POBEDA; Wienerberger Building Value.

След оспорвани двубои резултатите от срещите са:

ЖЕНИ

1. Ралица Михайлова, Ива Антонова

2. Рая и Вили Ценови

3. Паулина Желева, Десислава Колева

МЪЖЕ

1. Константин Митев, Тунджер Хайдаров

2. Михаил Атаносов, Николай Атанасов

3. Димо Христов, Ивайло Кирчев

4

Наградата „Играч на турнира“ при жените беше връчена на Ива Атанасова, а при мъжете - на Константин Митев.

Международният турнир приключи с конкурс за красота. Най-красивата волейболна двойка Звезделина и Джоуи беше обявена за „Мис и Мистър Лозенец“.

2-a

Във ваканционно селище „Лозенец“ се проведе и традиционният летен спортен форум на преподавателите по спорт от висшите училища в България, организиран от Департамента по спорт при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Форумът се проведе под наслов: „Преподавателите са и активни състезатели“.

Във форума участваха представители на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски; Варненския свободен университет „Черноризец храбър“; Техническия университет – София, Техническия университет – филиал Пловдив; Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Организираната кръгла маса на тема: „Проблемите на университетския спорт“ се проведе под ръководството на доц. д-р Боряна Туманова, а официален гост на събитието бе Тодор Шабански – пресаташе на Българския олимпийски комитет.

Тодор Шабански представи изминалите Олимпийски игри в Рио и запозна присъстващите с модернизацията, която се извършва в Международния олимпийски комитет. Той посочи тревожните резултати и търсенето на баланс между интересите на всички и призова олимпизмът да присъства непрекъснато, а не само на четири години.

1p-1

След задълбочени обсъждания на проблемите на университетския спорт преподавателите от висшите училища излязоха с две предложения, които ще бъдат представени на Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката и ректорите на университетите в България. Те са годишната субсидия за спорт по Постановление на Министерския съвет № 129 да се обвърже с минималната работна заплата, като 2% от нея се отчисляват за спорт, а Законът за спорта и Законът за висшето образование взаимно да се допълват, като се прилага чл. 25 от Закона за спорта, което въпреки автономията на университетите, да не води до ограничаване на часовете за спорт. Преподавателите настояват също да се прилагат и европейските спортни директиви за осигуряване на равен достъп до спорт, разширяване на спортната дейност и база.

В рамките на събитието преподавателите участваха в турнири по плажен волейбол; тенис; баскетбол 3х3; плажен тенис. Главен съдия на състезанията беше доц. д-р Евгени Йорданов. На първо място се класира Софийският университет, на второ – Шуменският университет и на трето – Техническият университет, филиал Пловдив.

2-p-2