Начало / Новини / Новини и събития / Д-р Жулиета Борин от Факултета по класически и нови филологии стана Кавалер на Националния орден на Академичните палми

   
Д-р Жулиета Борин от Факултета по класически и нови филологии стана Кавалер на Националния орден на Академичните палми

На 1 декември 2017 г. посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел връчи отличителните знаци на Кавалер на Националния орден на Академичните палми на д-р Жулиета Величкова-Борин, инспектор по учебната дейност, преподавател във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и съ-ръководител на Франкофонския център за академично качество към Университета.

Д-р Величкова-Борин е удостоена с държавното отличие от министър-председателя на Френската република по предложение на министъра на образованието, висшето образование и научните изследвания за заслуги към Франкофонията.

Церемонията в посолството на Франция беше уважена от заместник-ректора на Софийския университет доц. д-р Елиза Стефанова, декана на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова и от ръководителя на катедра „Романистика“ доц. д-р Георги Жечев.

1

Почетният знак на Академичните палми е създаден през 1808 г. чрез декрет на Наполеон. Той има за цел да отличи за специални заслуги членовете на Университета, създаден по същото време. През 1866 г. Наполеон III прави Академичните палми държавно отличие. То вече може да се връчва и на личности, непринадлежащи към университетски среди, но имащи специални заслуги в сферата на образованието. На 4 октомври 1955 г. със специален декрет се учредява и Орденът на Академичните палми.