Начало / Новини / Новини и събития / Четиринадесети празник на японската култура – Бункасай

   
Четиринадесети празник на японската култура – Бункасай

В Центъра за източни езици и култури към Софийския университет за четиринадесета поредна година се проведе Празник на японската култура - Бункасай, организиран от студентите на специалност „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии. Събитието се проведе под патронажа на посолството на Япония в Република България и с подкрепата на Студентския съвет към Алма матер.

Гости на празника бяха посланикът на Япония у нас Масато Ватанабе, културно аташе и съветникът в посолството Мисаки Нишимура и Ясуюки Ебата, представителят на корпорация “Мицубиши” в Република България Хирофуми Аджичи и др.

Събитието имаше за цел да бъде увлекателно и информативно и да даде възможност на гостите да се докоснат до японските култура, мислене и естетика.

3-b-1

В рамките на празника близо 1000 посетители имаха възможността да се насладят на тематични стаи, уъркшопове и сценична част, изпълнена с танцови и театрални изпълнения. Традиционно всеки път сценичната и извънсценичната част се провеждаха едновременно. В тазгодишното издание обаче стаите отвориха врати преди представлението и голяма част от посетителите успяха да присъстват и на двете.

4-b-1

Продаваха се ръчно изработени картички, талисмани, ветрила и други изделия. Представена бе калиграфия, стая на ужасите “кайдан”, стая „ракуго“ – традиционно японско театрално изкуство, “чайна” стая, работилничка за оригами, информационна стая за специалността, обличане на лятно кимоно “юката” и др. Гостите имаха възможност да опитат и традиционни японски ястия, приготвени от студентите.

1-b-1

Продажбата на продуктите бе с благотворителната цел. 2042 лв. бяха дарени на Фонда за деца, пострадали при пътно-транспортни произшествия, към Българския Червен кръст.

Репортаж на телевизия "Алма матер":