Начало / Новини / Новини и събития / Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет проведе конкурс за детска рисунка "Аз познавам Азербайджан"

   
Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет проведе конкурс за детска рисунка "Аз познавам Азербайджан"

На 18 октомври 2021 г. се отбелязва 30-годишнината от възстановяването на независимостта на Азербайджан. По този повод Центърът за азербайджански език и култура организира конкурс за детска рисунка "Аз познавам Азербайджан" за деца от 6 до 18 години, който приключи на 15 октомври 2021 г.

Този конкурс цели да предизвика интереса на децата от различни възрасти в България към Азербайджан и неговата богата култура и традиции, както и към специалност "Тюркология" в Софийския университет, където се изучава азербайджански език и култура.

Центърът е получил над 60 рисунки на деца от различни краищата на България. Това са както ученици, така и деца, които посещават арт ателиета или школи за рисуване и др. Рисунките са нарисувани на картон с размер 35 х 50 см, използвани са различни техники на рисуване (моливи, водни и акрилни бои, графити, пастели и т.н.).

8

Забележително е, че децата чрез своите рисунки разкриват разнообразни традиции и обичаи на азербайджанския народ, исторически паметници и култура на Азербайджан, а също така и мултикултуралността на страната.

5
1

 

 

Всички получени рисунки са публикувани в онлайн галерия във Фейсбук страницата на центъра (The Center of Azerbaijani Language and Culture at Sofia University), както и ще бъдат изложени по време на различни предстоящи събития, провеждани от Центъра.

2
3
4
6