Начало / Новини / Новини и събития / "Безпределният космос на човешкия ум" - документална изложба, посветена на проф. Виден Табаков

   
"Безпределният космос на човешкия ум" - документална изложба, посветена на проф. Виден Табаков

Във фоайето на Физическия факултет на Софийския университет бе открита документалната изложба "Безпределният космос на човешкия ум", посветена на проф. Виден Табаков (1919-2015 г.). Изложбата проследява с документи и фотографии изключително интересната съдба на блестящия български учен и ще може да бъде разгледана до 30 октомври 2018 г.

Събитието бе открито от заместник-декана на Физическия факултет доц. Цветан Велинов, който отбеляза, че сред присъстващите на събитието има ученици и роднини на проф. Табаков.

5

Доц. Явор Шопов, ръководител на Университетския център по космически изследвания и технологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски", представи жизнения и творчески път на проф. Виден Табаков.

Проф. Табаков е български учен, ключова фигура в реализацията на американската космическа програма, който допринася за провеждането на първия космически полет на хора до Луната, участвайки съществено в разработването на ракетите „Сатурн“.

6

Неговите изследвания са изключително важни за авиацията и за енергийните инсталации. Проф. Табаков е организирал и оглавявал дълги години Graduate School of the University of Cincinnati, където е имал 300 успешни докторанти по аерокосмическо инженерство и инженерна механика. Между неговите изявени докторанти и сътрудници е Нийл Армстронг, който първи стъпва на Луната. Самият Армстронг е бил професор по аерокосмическо инженерство в отдела на Табаков в Университета в Синсинати и става негов неразделен приятел.

7

Доц. Шопов изтъкна, че проф. Виден Табаков работи САЩ, където развива блестяща академична кариера. За уникалното дело и забележителния живот на проф. Виден Табаков доскоро в България не се знаеше почти нищо, подчерта доц. Шопов и добави, че проф. Табаков има много важна роля в програмата "Аполо". Когато тя стартира, се оказва, че сплавите, които се използват за ракетните двигатели, не могат да издържат на високите температури. Затова ръководителят на програмата Вернер фон Браун, който е бил член на научно жури на докторантурата на проф. Табаков, привлича към екипа на "Аполо" българския учен. Виден Табаков разработва необходимите високотехнологични сплави и дава конструктивните решения, които позволяват ракетата да издържи на изключително високите температури, развиващи се при космически полет.

2

По думите на доц. Шопов, въпреки че работи в една строго секретна сфера, проф. Табаков има над 400 публикации в едни от най-авторитетните световни научни издания.

„Рядка е комбинацията на добър учен във фундаменталната и приложната наука, който да е в състояние да предложи нови технологични приложения на основата на собствени научни резултати“, посочи доц. Шопов. Той добави, че лабораторията, в която е работил в Университета в Синсинати, e наречена на името на проф. Виден Табаков през 2009 г.

1

„Продължител на делото на проф. Виден Табаков в България е Физическия факултет на Софийския университет, който предлага единствената у нас магистърска програма по аерокосмическо инженерство, която подготвя кадри в тази високотехнологична област“, каза в заключение доц. Явор Шопов.

Събитието продължи с оживена дискусия за научните изследвания и открития на проф. Табаков, сътрудничеството му и ползотворната работа с бележити учени в областта на аерокосмическото инженерство, спомени и разкази на негови близки, ученици и колеги.

8
3
4