Начало / Новини / Новини и събития / Алма матер бе домакин на тържественото заседание на Националния комитет за отбелязването на 160-та годишнина на общонародното читалищно дело

   
Алма матер бе домакин на тържественото заседание на Националния комитет за отбелязването на 160-та годишнина на общонародното читалищно дело

Събитието се състоя в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на него присъстваха ректорът на Университета проф. Анастас Герджиков, министърът на културата Вежди Рашидов, Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища, видни обществени и културни дейци.

Честването започна с две изпълнения на Хора на софийските момчета при читалище „Цар Борис III - 1928“ с диригент проф. д-р Адриана Благоева, който изпълни химна на народните будители и „Българска земя“.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков отбеляза, че е много радостен да приветства в Алма матер и поздрави всички с „Добре дошли“ на първото заседание на Националния комитет „160 години общонародно читалищно дело“. Проф. Герджиков посочи, че изборът на мястото не е случаен, тъй като именно в Аулата на Университета през 1927 г. се е състояло първото обсъждане на читалищния закон, който е приет по-късно. Този закон е плод на колективни усилия на много интелектуалци и от Софийския университет, отбеляза ректорът и припомни делото на проф. Иван Шишманов, проф. Михаил Арнаудов, проф. Стоян Аргиров, които са били ректори на Алма матер, председатели на читалищния съюз и видни читалищни деятели. През 50-те години и деканът на Философския факултет проф. Гамус също става председател на Съюза, а лекции в Алма матер чете и проф. Атанас Божков, виден изкуствовед и пръв председател на възстановения през 1990 г. Читалищен съюз.

1

Проф. Герджиков подчерта, че възпитаници на Университета са и последните двама председатели на Съюза – проф. Денчев и Николай Дойнов. Възпитаници са най-вече хилядите читалищни деятели, хората работили и работещи в читалищата, каза ректорът и припомни, че 12 април е и ден на авиацията и космонавтиката и изрази надежда читалищното дело отново да поеме полет нагоре.

Проф. Герджиков пожела на всички много успехи през следващите години, възход на читалищното дело, обществеността да оцени дейността на читалищните дейци и отново в тази зала всички заедно да отпразнуват и 200-годишнината на читалищното дело.

3

Министърът на културата Вежди Рашидов благодари за честта да оглави организационния комитет за отбелязването на 160-годишнината от създаването на първите читалища в България. По думите му, това е голяма отговорност и изрази желанието си да работи активно в тази посока.

През всички тези 160 години народните читалища се откроиха като едни от основните стожери в културния и обществен живот на нацията. Тук се наблюдава дълбоко присъщия на българското съзнание дух към просвета, култура, самоусъвършенстване, който през годините е движил България напред”, отбеляза министърът на културата. Той отбеляза, че много хора са го питали с какво българското читалище е толкова дълбоко вкоренено в психологията на българите, които толкова са го почитали през годините. „Отговорът е много прост – това е институция, създадена от самия народ, олицетворяваща неговото желание за творчество, за задоволяване не само на културните, но и на общочовешките му страни”, подчерта министърът.

4

Според Вежди Рашидов именно от читалището тръгва развитието и реализацията на библиотечното и музейното дело, на театъра, музиката, танците. От читалищните зали и сцени своя творчески път са започвали големи българи – изключително големи български таланти, отбеляза още министърът и увери, че заедно със своя екип ще работи с усърдие и желание за напредъка и просперитета на читалищата в България. Той пожела на присъстващите още много дълги години добър, смислен, просветителски живот и на добър час на всички прояви, които ще ознаменуват 160-годишнината от читалищното дело на България.

Вежди Рашидов обяви, че прави дарение на книги от личната си библиотека за три читалища – Народно читалище „Добри Войников”, 1856 г., гр. Шумен; Народно читалище „Постоянство”, 1856 г., гр. Лом; Първо българско народно читалище „Елинка и Кирил Аврамови”, 1856 г., гр. Свищов. Той отбеляза, че 90 % от книгите са подписани от авторите им.

5

По време на честването на Вежди Рашидов бе връчена Годишната награда проф. Иван Шишманов на Съюза на народните читалища 2016 г. за изключителен принос за развитието на българската култура и дарителската му дейност.

Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов представи пред аудиторията програмата на честванията по повод 160-годишнината на общонародното читалищно дело, които ще се проведат в различни градове в страната.

6