Начало / Новини / Новини и събития / Александър Лешев от Юридическия факултет е студент на годината на Софийския университет

   
Александър Лешев от Юридическия факултет е студент на годината на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на най-старото българско висше училище бяха наградени отличените в конкурса „Студент на годината“ на Софийския университет за академичната 2018-2019 г. Той се организира за четвърта поредна година от Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тази година за първи път е включена категорията „Чуждестранен студент“.

Конкурсът „Студент на годината” е най-престижното събитие, което Студентски съвет ежегодно организира. Той се провежда под патронажа на ректора на Алма матер и има за цел да подпомогне развитието на студентите и докторантите и да отличи най-добрите от тях. Наградният фонд на конкурса се осигурява частично от бюджета на Студентския съвет и се допълва от спонсори и партньори. Стремежът на Студентския съвет е наградите за победителите във всяка една от категориите да бъдат не само материални, но и такива, които да подпомогнат тяхното бъдещо професионално развитие.

19

Кандидатурите се разглеждат от жури, съставено от известни професионалисти, специалисти и общественици, сред които Мая Манолова – омбудсман на Република България, Николай Павлов – зам.-министър на младежта и спорта, доц. Георги Бърдаров – писател, преподавател и победител в конкурса „Ръкописът“, проф. Коста Костов – лекар, експерт и ръководител на клиниката по белодробни болести във ВМА, Елена Маринова – президент на „Мусала софт“ и други.

2

Тази година в конкурса са участваха над 200 студенти. Кандидатите са разпределени в 11 категории: „Педагогически науки“; „Хуманитарни науки“; „Социални науки“; „Стопански науки“; „Правни науки“; „Природни науки и биотехнологии”; „Математика и информатика“; „Здравеопазване“; „Доброволческа дейност“, „Чуждестранен студент“ и „Спорт“.

1-1

Студент на годината на Софийския университет е Александър Лешев

Той получи наградата си от ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, който заяви, че във всички категории изборът е бил труден, а журито се затруднило най-много в това да избере най-достойния студент за годината от всички номинирани.

Александър Лешев благодари на колегите, преподавателите и организаторите на събитието. Пожела успех на всички студенти, на които им предстои да се явяват на състезания и да имат самочувствие, че се обучават в студентска академична среда, която не е по-малко конкурентноспособна от тази на много западни университети.

3

В началото на церемонията присъстващите в Аулата членове на журито, гости и студенти бяха поздравени от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който заяви, че вече четвърта година „Студент на годината“ е най-бляскавото от поредицата събития, които се организират от Студентския съвет. По думите му, церемонията е признание за работата на студентите не само в университета, но и извън него. „В биографиите и постиженията на тези, които се кандидатираха, а те бяха много, имаше изключителни хора, които на тази ранна възраст са постигнали неща, които и на 50 години трудно можеш да постигнеш. И в образователната, и научната дейност, и в доброволчеството, и в много разнообразни инициативи извън тази сграда, каза ректорът и допълни, че това е добре, защото означава, че младите колеги не са съсредоточени само върху това да развият себе си и да осигурят бъдещата си кариера, а по-скоро са отворени към всички истински нужди на обществото. Ректорът заяви още, че всички заслужават награди и благодари на членовете на журито, помогнало да бъдат излъчени най-справедливо победителите във всяка категория.

8

Председателят на Студентския съвет на Софийския университет Лидия Даскалова също отправи своя поздрав и изрази вълнението си, че е заобиколена от млади хора, които са имали смелостта да останат в България и да се развиват тук. „Без значение кои от вас ще си тръгнат с приз тази година, всички вие сте победители, защото сте избрали трудния път на борбата към успеха, а не чакате признание на готово“, каза още тя. Лидия пожела на колегите си бурно море с множество трудности и готовност да ги посрещате, защото те ще ги направят силните хора, които ще променят облика на нашето общество. Тя им пожела още да имат волята да се изправят всеки път, когато паднат и да не вървят по утъпкания път, а да оставят своя следа, да бъдат верни на себе си и да не губят добротата си. „Ние не просто сме бъдещето, ние сме настоящето. И решенията, които взимаме днес, дават отражение в утрешния ден“, каза още председателят на Студентския съвет.

10

По време на церемонията водещите Виктория Любомирова и Митко Маринов представиха всички номинирани за наградите студенти, а отличените студенти получиха наградите си в отделните категории.

N-1

Победител в категория „Доброволчество“ е Божидар Александров, Юридически факултет. Той получи наградата си от омбудсмана на република България Мая Манолова.

Божидар 8 години се занимава с доброволчество и освен студент e и младежки работник, обучител и актьор.

N-2

Победител в категория „Хуманитарни и социални науки“ е Калоян Велчев, Философски факултет. Наградата му връчи доц. д-р Георги Бърдаров - писател, преподавател и ръководител на катедра „Социално-икономическа география“ към Геолого-географския факултет.

Калоян е студент по политология. Бил е председател на Студентски клуб на политолога, с който ежегодно организират събития. Взима участие в редица мероприятия.

N-3

Победител в категория „Педагогически науки“ е Яна Козарева, Факултет по науки за образованието и изкуствата. Наградата бе връчена от г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Специална награда от Синдиката получи Елена Стаменова.

Яна работи и стажува в Дневен център за деца с аутизъм, както и в Център за деца със специални образователни потребности от началото на 2019 година. Участва както в групови занимания, така и в индивидуални логопедични сесии.

N-4

Победител в категория „Стопански науки“ е Кирил Спиридонов, Стопански факултет. Наградата бе връчена от изпълнителния директор на Българската агенция по инвестиции Стамен Янев.

Кирил е бивш шампион по плуване, пише стихове, свири на китара, програмира и активно се занимава с търговия на финансовите пазари. Публикувал е няколко книги в интернет. Ползва френски и иврит.

N-5

Победител в категория „Правни науки“ е Николета Василева, Юридически факултет. Тя получи наградата си от предишния декан на Юридическия факултет и експерт по финансово и данъчно право проф. Сашо Пенов. Специални награди получиха Даяна Василчина и Илина Василева.

Николета участва в Младежкия екип: Европа към Представителството на Европейската комисия в България. Участва в Лятно училище по права на човека. Взима участие и в състезания по международно космическо право.

N-6

Победител в категория „Природни науки“ е Калин Сейменов, Геолого-географски факултет. Наградата бе обявена от зам.-декана на Биологическия факултет проф. д-р Христо Гагов.

През 2018 г. Калин завършва с отличие бакалавърска специалност по География и придобива педагогическа квалификация. В момента развива дипломна теза, посветена на закономерностите и спецификите в проявата на режимните характеристики на речния отток – фазови и екстремни състояния.

N-7

Победител в категория „Математика и информатика“ е Марин Шаламанов, Факултет по математика и информатика. Президентът на софтуерната компания "Мусала Софт" г-жа Елена Маринова връчи отличието. Специална награда получи Виктор Терзиев.

Заниманията на Марин са насочени в две основни области: софтуерна разработка и образование по информатика. Разработва множество софтуери, който са в ползва в различни индустрии.

N-8

Победител в категория „Здравеопазване“ е Георг Христиан Диков, Медицински факултет. Ръководителят на клиниката по белодробни болести във Военно медицинската академия д-р Коста Костов връчи наградата. Специално бе отличена Стефка Стоянова.

Георг е роден, израсъл и учил в Германия, изпълнен е с ентусиазъм, идеи и желание да участва активно в студентския живот. Владее писмено и устно 4 езика, завършил е с отличен успех. Участва активно в конференции, свързани със здравеопазването.

N-9

Победител в категория „Докторант на годината“ е Александър Златанов. Той получи наградата си от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков.

Александър превежда и разпространява документални и научнопопулярни филми, участва в инициативи за събиране и опазване на културно-историческото и екологично наследство на Карлово и региона.

N-10

Победител в категорията „Чуждестранен студент“ е Николас Статаракос, Медицински факултет. Наградата връчи специалистът по конституционно право и зам.-декан на Юридическия факултет доц. Мартин Белов.

Николас се занимава с научноизследователска дейност, неформално образование и доброволческа дейност. Взима участие в конференции и прави различни изледвания и анализи.

N-11

Победител в категория „Спорт“ е Антоанета Дяксова, Стопански факултет. Тя получи отличието от зам.-министъра на младежта и спорта Николай Павлов. Специална награда бе определена и за Християн Стоянов.

Вече близо 15 години Антоанета успява да съчетае ученето със спорта. От 10-годишна възраст се занимава активно със спортно ориентиране. Има много постижения на първенства от национален и световен ранг. С удоволствие се включва ежегодно в представителните отбори на Университета в националните студентски първенства по спортно ориентиране, ски-бягане и лека атлетика.

Всеки кандидатствал или номиниран получи грамота и подаръци, осигурени от: Тelus International, Издателство Ciela, Софийската опера и балет, Дружество знание, Заедно в час, Фармацевтична компания „Биодерма“, Single Celled, Клуб „Ротаракт“, Лидерът в медицинското оборудване „Ридаком“, Издателска къща „Хермес“, Винарска изба Midalidare Estate и Бутикова изба „Шато коларово“.

12

За празничното настроение по време на церемонията се погрижиха Софийският духов оркестър при Дома на културата „Искър“, атрактивните участнички в първия танцов конкурс на Софийския университет „Покажи ми с танц“ Цветина Спасова, Юлита Тодорова и Злата Бондаренко, а Ванина Пенева изпълни песента The Best на Тина Търнър.

9
13
14

Репортаж на телевизия "Алма матер":