Начало / Новини / Новини и събития / Академичната учебна 2019/2020 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше официално открита

   
Академичната учебна 2019/2020 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше официално открита

Официално бе открита академичната учебна година на най-старото висше училище в България. Академичното тържество се проведе в Аулата на Ректората. Празничният ден продължи с тържествено посрещане на първокурсниците във факултетите на Софийския университет.

Гости на събитието бяха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, заместник-министрите на образованието и науката Деница Сачева и Карина Ангелиева, зам.-председателят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание Ерол Мехмед, заместник-кметът на Столична община доц. Тодор Чобанов, председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев, председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев, ректорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ архимандрит Пахомий, общественици, преподаватели, студенти и гости.

По традиция празничният ден започна със света литургия в параклиса на Богословския факултет с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.

1.10 (1)

Преди началото на академичното тържество ректорът проф. дфн Анастас Герджиков, членовете на Академичния съвет на Софийския университет и вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.

1.10 (16)

Проф. дфн Анастас Герджиков приветства всички в Аулата по случай откриването на учебната година в Алма матер. Акцент в словото му бе медийният отзвук на кандидат-студентската кампания. Той посочи, че както всяка есен, медиите са се изпълнили с изненадани възклицания относно незапълнените места във висшите училища. Проф. Герджиков изрази почудата си, че никой не отбелязва очевидния факт, че незапълнените места няма как да бъдат критерий за каквото и да било, тъй като представляват аритметичната разлика между броя на одобрените места и на приетите студенти. Той посочи, че ако догодина одобрените места се утроят, незапълнените места ще бъдат много повече от тази година, дори да бъдат приети два пъти повече студенти.

„Следователно би трябвало да сравняваме не броя на незапълнените места, а броя на приетите студенти. Ето тук наистина има проблем. В повечето висши училища броят на записаните студенти намалява“, каза проф. Герджиков и добави, че апокалиптичната картина, предложена на българските зрители и читатели, е намерила своята кулминация в заглавия като гръмкото „Как катастрофира висшето образование в България – щом най-старият и авторитетен университет в България не успява да събере желаещи да следват, какво остава за другите!“. В отговор на описаните в статията знаци на надвисналия над висшето образование апокалипсис, проф. Герджиков цитира телеграма на Марк Твен до американски вестник: „Слуховете за моята смърт са силно преувеличени“.

1.10 (17)

„Твърдението, че студентите в българските висши училища намаляват, защото предпочитат да учат в чужбина, е невярно. Причината е демографската криза, която е причина и за рязко намаляване на кандидат-студентите, избрали чуждестранно висше училище. Всъщност броят на удостоверенията, издадени от МОН на желаещите да учат другаде, само тази година е намалял от 5000 на 3500, което е спад с 30 процента – спад, какъвто няма в нито едно българско висше училище“, каза ректорът на Алма матер. Той посочи, че броят на чуждестранните студенти в Софийския университет нараства, като тази година е над 1 300, което е над 6 % от общия брой на студентите. Причината е, че специалности и програми на английски, а и на други езици, не липсват – всъщност те са десетки.

По думите на ректора, гарантирано завършване на всеки записан студент няма и даде пример с неговата специалност „Класическа филология“, която завършват не повече от 25 % от записалите се. Това се дължи на факта, че не е вярно и твърдението, че ако студентът бъде скъсан и отпадне, се губи финансирането.

„Разбира се не е вярно и това, че в Софийския университет доста повече от половината студенти са софиянци, а разкриването на специалност „Медицина“ явно не е грешка, защото желаещите не са малко, а много повече от местата, поради което и през тази година, както и през предишните не остана нито едно незаето място. И накрая – конкретно за Софийския университет не е вярно и това, че кандидатствалите или записалите се намаляват – тази година и едните и другите се увеличават“, посочи проф. Анастас Герджиков.

Ректорът отбеляза още, че медиите обърнаха голямо внимание на факта, че нито един български университет не е бил класиран по програмата „Европейски университети“. Той допълни, че Софийският университет не беше класиран, което не е изненада, тъй са кандидатствали над 400 университета, много от тях с вековна традиция и с бюджет, десетки пъти по-висок от този на Софийския университет. Надяваме се, че ще успеем при втората покана след един месец, каза проф. Герджиков и изтъкна, че в същото време никой не е споменал, че във втората фаза на програмата „Teaming“ на „Хоризонт 2020“ един от 14-те класирани проекта е на Софийския университет. Тук конкуренцията беше много по-голяма – 14 класирани проекта от 208, а финансирането, което ще получи Алма матер, е шест пъти по-голямо от това по програмата „Европейски университети“.

1.10 (7)

На въпроса, как може някой да твърди всички тези несъстоятелни неща, без да си направи труда да провери нито едно, проф. Герджиков отговори с цитат от споменатата статия – „Не може да има авторитети, освен онези безотговорни колеги, които разправят небивалици по медиите“.

Причината за намалелия брой завършващи средно образование, а оттам и за намалелия брой на българските студенти и у нас, и в чужбина, е демографската криза, изтъкна ректорът. Този въпрос е сериозен, защото е свързан не толкова с броя на записалите се студенти, колкото с броя на заетите лица, които са два пъти по-малко от хората, които издържат – деца, пенсионери и неработещи. Това съотношение е пагубно за икономиката на страната и в бъдеще ще се влоши, отбеляза проф. Герджиков.

„Не виждам големи успехи в опитите за промяна на това съотношение към добро – увеличаване на раждаемостта, завръщане на напусналите страната, привличане на чужди работници или на представителите на българската диаспора, интеграция на малцинствата. През последните 30 години единствените смислени мерки в това отношение бяха програмите на настоящия министър на образованието и науката за предотвратяване на ранното отпадане от училище и за привличане на всички деца в образователната система и за увеличаването на приема на студенти с български произход“, каза проф. Анастас Герджиков.

1.10 (5)

По думите на ректора, в тази ситуация отдавна е очевидно, че ако не можем да увеличим броя на заетите, единственият начин икономиката да се развива е чрез повишаване на производителността на труда, което от своя страна може да се постигне само с образование и наука. Затова инвестициите в тези две сфери са единственият път към икономически растеж, каза проф. Герджиков и посочи, че вместо да охулваме висшето си образование, трябва да го стимулираме по всякакъв начин. Вместо да повтаряме мантрата за нуждата от иновации, трябва да стимулираме научните изследвания, без които няма да има никакви иновации.

„Иска ми се да вярвам, че сме способни да спрем очернянето на всичко родно и да се захванем заедно със съзидание и с решаването на истински важните проблеми“, каза проф. Анастас Герджиков. Той добави, че днес имаме нужда от ярки, образовани и търсещи личности като проф. Александър Теодоров – Балан – първият ректор на Софийския университет, който е бил активен и в Българското книжовно дружество, на което е главен деловодител и действителен член, в Българската екзархия, на която е главен секретар и дори в Българското туристическо дружество.

Ректорът се обърна към преподавателите и ги призова въпреки упреците да бъдат тези, които да вдъхновят младите хора да заменят всеобщата подозрителност с взаимно доверие, бездейния песимизъм със съзидателност, патриотарството и националния нихилизъм с национална гордост и достойнство.

„Скъпи първокурсници, навлезте уверено в следването, професията и живота. От вас зависи дали ще се оплаквате от обстоятелствата и ще се чувствате неоценени или с труд и талант ще изградите собственото си бъдеще. Положете усилия, покажете оригинални идеи, не спирайте да учите, отнасяйте се към другите със съчувствие и уважение и не бъдете безразлични към бъдещето на обществото, в което живеете“, каза проф. Анастас Герджиков.

1.10 (15)

В края на словото си той пожела на академичната общност една успешна и съзидателна година, която да донесе удовлетворение и гордост. С тези думи ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обяви учебната 2019/2020 година за открита.

Цялото слово на проф. дфн Анастас Герджиков можете да видите тук .

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова не скри вълнението си да присъства на откриването на учебната година в Софийския университет. Тя се обърна към студентите и отбеляза, че сградата на Ректората завинаги е завещана на тях, а в аудиториите и по каменните коридори своята следа са оставили редица авторитетни български личности, преподаватели, учени. „Ако имаше единица мярка за познанието в България, то непременно щеше да носи името на Алма матер. От утре тази атмосфера, скъпи млади хора, ще бъде ваша. Тази вселена ще бъде ваша и от вас зависи колко от това богатство ще вземете в своите ръце“, каза вицепрезидентът.

1.10 (9)

Илияна Йотова посочи, че Софийският университет формира държавността чрез образованието, чрез науката, чрез подготовката на строителите на съвременна България. Каквито и да са предизвикателствата на времето, той остана свободен и независим, посочи вицепрезидентът и добави: „Нашият университет днес е един от малкото оазиси на свободомислието. На съпротивата срещу празнодумието, равнодушието, измислените идоли, на битката срещу полуистините и фалшификатите. Запомнете това и продължете тази традиция“.

Тя не скри гордостта си, че преподавателите й тук са я научили на най-ценния урок, че няма по-могъща и успешна сила от силата на словото, на знанието и на аргументите. Илияна Йотова призова младите хора да се доверят на своите преподаватели, да се доверят на себе си, да си повярват, да не се притесняват от силата на собствената си позиция. Вицепрезидентът се обърна и към преподавателите и ги насърчи да отговорят максимално на очакванията на младите, да им помогнат да осъществят мечтите си.

Важността на Софийския университет е не само, защото е най-доброто висше училище, а защото тук се твори наука и тя трябва да срещне подкрепата на държавата, каза Йотова и изрази надеждата си, че с помощта на г-жа Мария Габриел ще има още възможности за включване в програми и проекти за развитие. „Мястото на Софийския университет въпреки голямата конкуренция на над 400 университета е именно в европейската система на европейските университети“, посочи тя и отбеляза, че икономиката ще просперира, ако университетите са адаптирани към изискванията на бизнеса.

1.10 (6)

По думите на вицепрезидента, днес не е достатъчно да кажем, че образованието е наш приоритет, трябват инвестиции от училището до науката. Тя допълни, че държавата трябва да осигури нещо много важно – равен старт на всички деца. Всеки, който иска да учи, трябва да има възможност да го направи, независимо от кой край на България е и колко са заможни неговите родители, каза още Илияна Йотова.

Тя благодари на Софийския университет за възможността деца от български произход от историческите ни диаспори да учат тук и да получат своето образование. Така пазим българско самосъзнание, език и култура на стотици километри от тук, подчерта вицепрезидентът. „Благодаря ви, уважаеми млади хора, уважаеми студенти, че избрахте Софийския университет и свързвате бъдещето си с него. Запомнете едно, като бивш възпитаник на този университет – когато някой ви пита къде сте завършили, достатъчно е да кажете само „Университета“. На добър час!“, каза в заключение Илияна Йотова.

1.10 (19)

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева честити откриването на учебната година и пожела тя да бъде изпълнена с много здраве, успехи по пътя към намирането на познанието и предаването на знанието на следващите носители на пламъка на образователния дух. Тя посочи, че от близо век и половина Софийският университет отваря вратите си за студенти от всякакви специалности – от хуманитарни до природо-математически, развива високи научни постижения и популяризира българските открития. Тя подчерта, че Алма матер е на първо място в участието си в европейската рамкова програма за научни изследвания и иновации и е важен фактор в европейските научни проекти. Софийският университет е и общество на знанието и демократичния дух, който пази традициите и е институция, отворена към света.

В изказването си Ангелиева се обърна към преподавателите и им благодари за работата, създаваща утрешните експерти и изследователи, иноватори, учители, но също и мечтатели. Пожела им с много търпение и любов да продължат да вършат своята работа в интерес на обществото.

Заместник-министърът посочи, че вярва, че студентите са изминали много път, положили са много усилия, за да стигнат до тук. По думите й, те са в изключителна среда, в която основната им цел ще бъде да се развиват като свободни, отговорни хора, носители на демократичните ценности на страната ни. Призова ги да не спират да усъвършенстват знанията си и да надграждат наученото, да бъдат самоуверени, но знаещи, да имат самочувствие, но да бъдат съпричастни.

1.10 (18)

Карина Ангелиева се обърна към ръководството на Софийския университет и посочи, че предстои да се очертае визията за българското висше образование до 2030 г. и да се изведе висшето образование престижно европейско и световно ниво. Тя изрази вярата си, че с доверие и добро партньорство това ще бъде постигнато.

Председателят на Студентския съвет Лидия Даскалова също поднесе поздрав по повод откриването на учебната година и увери първокурсниците, че студентските години са най-динамичните, паметни и значими години в тяхната младост. „Това е времето, през което се изграждаме като личности, формираме своята гражданска позиция и избираме посоката на професионалното си развитие. Защото Университетът е ключ към най-голямото съкровище – образованието. Той не е просто сградата, коридорите и залите. Университетът – това сте всички вие – хората, които градят авторитета му“, каза още Лидия Даскалова.

1.10.2019-2

Председателят на Студентския съвет пожела на преподавателите да се срещнат не просто със студенти, жадни за знания, но с млади хора, съзнаващи огромната си роля в обществото. Обръщайки се към първокурсниците, Лидия Даскалова ги поздрави за избора им да учат в България и им пожела да бъдат смели и дръзки, искащи и търсещи. Тя пожела на колегите си когато завършат и се обърнат назад, да са оставили след себе си не само успешно издържани изпити, десетки приятелства и незабравими спомени, но и нещо отличително – личен пример, който студентите след тях да последват.

1.10 (12)

В рамките тържеството ректорът проф. дфн Анастас Герджиков представи деканите на факултетите. В края на церемонията ректорът на Софийския университет и вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова връчиха студентските книжки на 29 първокурсници, лауреати от олимпиади.

1.10 (10)

Празничният ден продължи с тържествено посрещане на първокурсниците във факултетите на Софийския университет.

JF

В ебмлематичната 272-ра зала в Ректората Юридическият факултет посрещна за 127-ми път своите първокурсници. Деканът проф. д-р Даниел Вълчев посрещна с приветствено слово най-младите си колеги и им представи техните преподаватели.

JF-3

В рамките на тържеството първокурсниците, студентите, преподавателите и гостите на тържеството имаха възможност да изслушат академична лекция, изнесена от проф. д-р Красимира Средкова.

FSLF-1

В аудитория 148 започна новата академична година на Факултета по славянски филологии. Доц. д-р Бойко Пенчев, декан на факултета, поздрави първокурсниците, избрали да изучават филологията, тънкостите на езика и да навлязат в изкуството на общуването.

FLSF-2

Заместник-деканът проф. д-р Гергана Дачева информира студентите за работата със СУСИ и за учебните занятия.

fknf

В 292-ра аудитория бе открита учебната година на Факултета по класически и нови филологии, където деканът проф. д-р Мадлен Данова посрещна с „Добре дошли“ младите хора, решили да изучават чужди езици. За доброто настроение се погрижи и екипът на Творческа лаборатория „Език и музика“ с ръководител гл. ас. Вълчан Вълчанов.

FF

Философският факултет посрещна своите първокурсници в 65-та аудитория, където бяха приветствани от декана проф. д-р Димитър Денков.

FP-1

Фотограф: Владислав Господинов

В същата аудитория по-късно през деня бе открита и учебната година на Факултета по педагогика. Първокурсниците бяха посрещнати от декана доц. д-р Лиляна Стракова.

FP-2

Фотограф: Владислав Господинов

След приветственото й слово бяха представени преподавателите от факултета. Поздрав към първокурсниците имаще и от представители на специалностите "Педагогика", "Социални дейности" и "Неформално образование".

FNOI

Академичната учебна година на Факултета по науки за образованието и изкуствата бе открита в сградата на факултета на бул. „Шипченски проход“, където деканът проф. д-р Божидар Ангелов посрещна първокурсниците с приветствие и ги запозна с техните преподаватели.

FJMK

Студентите първокурсници от специалностите „Журналистика“, „Връзки с обществеността“, „Книгоиздаване“ и „Комуникационен мениджмънт“ получиха своите книжки във Факултета по журналистика и масова комуникация. Те бяха приветствани от декана проф. д-р Теодора Петрова.

BGF-2

Деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов и доц. д-р Екатерина Дамянова - зам.-декан по учебна дейност ОКС "бакалавър", поздравиха новоприетите студенти на тържеството във факултета и им пожелаха успех с Божията помощ. Доц. д-р Найденов връчи студентските книжки на обучаващите се в специалностите „Теология“ и „Религията в Европа“.

StF

Стопанският факултет стартира учебната 2019-2020 година в Аулата в Ректората, където деканът доц. д-р Теодор Седларски изнесе приветствено слово пред новоприетите и настоящи студенти, представители на ръководството, преподавателите и администрацията на факултета, водещи партньори на Стопанския факултет от страна на бизнеса и др. Доц. Седларски представи пред новия випуск възможностите, които открива обучението в Университета за тях – както солидна теоретична подготовка, така и реални казуси, предоставени от бизнеса и представени от мениджъри на най-високи позиции. В церемонията по откриването на академичната година бе заявена отново и подкрепата на водещи представители от бизнеса.

FMI-1

Факултетът по математика и информатика започна учебната година в присъствието на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, на представители на бизнеса, партньори на факултета. Деканът доц. д-р Първан Първанов заяви, че тази година факултетът навършва 130 години и е приел рекордни в своята история 650 бакалаври в първи курс.

FMI-2

Министър Вълчев също отправи своя поздрав към студентите и заяви, че през следващите десетилетия предстоят още по-мащабни дигитални трансформации, които изискват повече хора със задълбочени, най-големи познавателни умения в областта на математиката и информатиката. В своя поздрав проф. Герджиков пожела на колегите си здрава, спокойна и успешна година.

FZF-1

Над 120 студенти и голяма част от преподавателите се включиха в церемонията по откриването на учебната година във Физическия факултет. Направили сте добър избор! Физическият факултет на Софийския университет е най-доброто място за обучение по физика в България“, с тези думи приветства студентите декана проф. дфзн Георги Райновски. „Научните показатели на учените от Физическия факултет надхвърлят тези на всички други университети в България“, подчерта в своето обръщение чл. кор. проф. дфзн Николай Витанов, заместник- ректор на Софийския университет.

FZF-2

Проф. дфзн Иван Лалов, дългогодишен декан на факултета и ректор на Алма матер в периода 1993-1999 г., подчерта значението на образованието по физични науки днес и поздрави младите студенти за техния избор. Студентите бяха приветствани и от Кирил Кадийски – световно признат автор, преводач и водещ български поет. Георги Георгиев, студент в III курс и член на Факултетния студентски съвет представи инициативите на съвета, насочени към студентите. След официалната част всички студенти се запознаха със своите наставници по специалности и се срещнаха с представители на съответните катедри.

3

Факултетът по химия и фармация също проведе тържество по повод началото на учебната година, а първокурсниците бяха приветствани от декана чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, който ги посрещна с "Добре дошли" и им представи техните преподаватели.

1
GGF

Геолого-географският факултет посрещна своите студенти в 252-ра аудитория в Ректората. Деканът проф. д-р Филип Мачев приветства първокурсниците и представи пред тях своите колеги.

IF-1

Тържественото откриване на учебната година на Историческия факултет се проведе в Аулата в Ректората, където приветствено слово към първокурсниците, студентите и техните преподаватели изнесоха деканът доц. д-р Тодор Попнеделев и заместник-ректорът на Алма матер проф. д-р Мария Стойчева. В рамките на празника двама заслужили преподаватели на факултета бяха удостоени от проф. Стойчева с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

IF-2

Проф. д-р Красимира Табакова от Катедра „Архивистика и методика на обучението по история“ получи високото отличие във връзка с дългогодишната й преподавателска дейност.

IF-3

Проф. д-р Евгения Калинова бе удостоена с Почетен знак със синя лента на Софийския университет за нейната преподавателска и научноизследователска работа.

MF-3-1

По традиция Медицинският факултет посрещна своите първокурсници в Аулата на Университетска болница „Лозенец“, където те бяха приветствани от декана доц. д-р Дорина Асенова, дм.

MF-1-1
BF-1

В Биологическия факултет празникът за студентите, техните преподаватели и представители на администрацията се проведе в Аулата на факултета. Деканът проф. д-р Стоян Шишков изнесе поздравително слово, а студентите-първокурсници от всички специалности, приети с най-висок успех, получиха книжките си от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков.

BF-2

По повод празника бяха получени поздравителни адреси .

Репортаж на телевизия "Алма матер":