Начало / Новини / Новини и събития / Абсолвентите от випуск 2015 г на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

   
Абсолвентите от випуск 2015 г на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

Доц. д-р Бойко Пенчев

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ над 250 бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 65 от абсолвентите, 15 са пълни отличници.

Абсолвентите, техните преподаватели, родители и близки бяха поздравени от декана на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев, който заяви, че е изключително щастлив в светлия християнски празник Благовещение да поздрави възпитаниците на факултета с успешното им дипломиране.

Днес е Благовещение, празник на радостното очакване. Желая ви да съхраните това радостно очакване, което сега ви изпълва, и през целия ви живот“, каза доц. Пенчев и отбеляза, че е по-лесно да се говори пред студентите на първия им учебен ден, защото тогава може да им представи онова, което им предстои в Университета и във Факултета. Той изрази надеждата си, че по време на своето обучение младите му колеги са придобили онези знания и умения, които ще им позволят да се справят с предизвикателствата на живота.

1

По време на вашето обучение вероятно сте разбрали, че Университетът не е само аудитории, конспекти, изпити. Университетът е нещо много повече. Университетът е дух и този дух, вярвам, винаги ще остане във вас“, заяви още деканът на Факултета по славянски филологии и пожела на абсолвентите да бъдат силни, умни и красиви – такива, каквито са в празничния ден.

"Това, което сте постигнали, което сте изградили и ще продължавате да изграждате у себе си, е преди всичко ваша заслуга. Ако ние, като ваши преподаватели, сме помогнали в този процес, то можем да бъдем единствено щастливи. Рано или късно идва момент, в който трябва да се разделим с местата или хората, които са ни били важни. Това, което можем да направим, е да запазим онова, което те са ни дали. Вярвам, че вие ще запазите духа на Софийския университет в сърцата си! На добър час!“, каза още деканът.

1-01

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поднесе своето приветствие към абсолвентите, техните преподаватели и близки. Той отбеляза, че от всички над 1000 събития годишно, които се организират в Университета, винаги му е най-приятно да присъства на церемониите по дипломиране на факултетите.

По думите му, пред абсолвентите стоят сериозни перспективи – някои ще продължат да учат в следващите степени на висшето образование, а други ще започнат работа. Проф. Герджиков отбеляза, че перспективите са светли, защото Софийският университет е на първо място в почти всички от своите 26 професионални направления. Той отбеляза, че абсолвентите са получили наистина качествено образование, което ги превръща не просто в специалисти в дадена сфера, а и в хора, които са способни да се учат и развиват, и изрази убедеността си, че имат сериозна възможност за реализация.

4

Ректорът призова абсолвентите да използват тези сериозни възможности, за да изберат това, което наистина ще им носи удовлетворение и да не се подлъгват по това, което най-лесно ще намерят, което най-лесно умеят да работят или по по-високото възнаграждение. По думите му, по-добре е да търсят онова, което ще ги направи щастливи, докато работят: „Това е нещо, което ще направи вас добри специалисти – не някакъв друг тип професионализъм, а желанието за тази работа. Ще ви направи по-щастливи, защото щастливият човек е удовлетвореният във всички аспекти“. Проф. Герджиков пожела на всички голям успех, поздрави родителите и близките, които са били до тях през изминалите години и обяви випуск 2015 г. на Факултета по славянски филологии закрит.

6

Венцеслав Шолце, един от отличниците на випуска, поздрави присъстващите от името на абсолвентите. Той благодари на ръководството на Софийския университет и на преподавателския състав на Факултета по славянски филологии за съвместната работа през годините и изрази вярата си, че тя е била ползотворна за всички.

10
8