Начало / Новини / Новини и събития

   
Магистрите от випуск 2022 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 220 магистри от випуск 2022 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. 21 от тях са пълни отличници. По-рано през деня бяха връчени дипломите на бакалаврите на факултета.

Преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха отличия на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет проф. Стефан Алтъков, проф. Буян Филчев и проф. Орлин Дворянов от Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха отличия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Те им бяха връчени от заместник-ректора на Софийския университет проф. Васил Маринов в рамките на тържественото връчване на дипломите за завършено висше образование на бакалаврите от випуск 2022 г. на факултета .

Завършиха бакалаврите от випуск 2022 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 320 бакалаври на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. Eдин от тях е пълен отличник. В рамките на тържеството бяха наградени трима уважавани преподаватели от факултета. Проф. Алтъков бе отличен със Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента, а проф. Буян Филчев и проф. Орлин Дворянов получиха Почетен нагръден знак „Св. Клименг Охридски“ I степен.

Публична дискусия на тема „Бъдещето на Европа и еврозоната“

На 12 декември 2022 г. в 2020 Event Space – НДК се проведе публична дискусия на тема ,,Бъдещето на Европа и еврозоната‘‘. Събитието беше организирано от Студентски клуб на политолога към Софийски университет ,,Св. Климент Охридски‘‘ съвместно с Фондация ,,Фридрих Еберт“ - България.

Празникът на св. Лусия - празник на светлината, беше отбелязан в Софийския университет

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" специалност "Скандинавистика" отбеляза празника на св. Лусия (Sankta Lucia) – празника на светлината. Студенти от всички курсове в бакалавърската програма на специалността и ученици от 19. СУ „Елин Пелин“ изпълниха пред гостите традиционни за празника и коледния сезон песни.

Софийският университет и Фонд ФЛАГ ЕАД подписаха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ ЕАД г-жа Надя Данкинова подписаха меморандум за сътрудничество. На събитието присъстваха доц. д-р Боряна Богданова, зам.-декан партньорства с бизнеса и общност на завършилите студенти в Стопанския факултет, доц. д-р Савина Михайлова-Големинова, ръководител на магистърската програма "Икономика и управление на публични ресурси" в Стопанския факултет, г-жа Дора Янкова, председател на Съвета на директорите на Фонд ФЛАГ ЕАД и г-жа Ива Петкова, директор дирекция във Фонд за устойчиво градско развитие.

Софийският университет и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и председателят на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) Бойко Костов подписаха споразумение за сътрудничество. На събитието присъстваха доц. д-р Боряна Богданова, зам.-декан партньорства с бизнеса и общност на завършилите студенти в Стопанския факултет, доц. д-р Елеонора Станчева, ръководител на магистърската програма "Счетоводство и одит" в Стопанския факултет и г-н Велин Филипов, председател на Контролния съвет на ИДЕС.

 

Благотворителен книжен базар "Купи книга - подари надежда"

На 11 декември 2022 г. в Централното фоайе на Ректората се проведе благотворителният книжен базар "Купи книга - подари надежда", организиран от Студентския съвет при Софийския университет в подкрепа на Българската Коледа. Инициативата събра 2832, 15 лв.

“Минута за Коледа” или как да стоплиш сърцето на непознат

Минута за Коледа” е инициатива на Студентския съвет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”, която се провежда за 8-ма поредна година, като целта на студентите е кампанията да достига до все повече хора, разпространявайки вълшебния дух на Коледа за предстоящите празници.

Международна конференция на тема „120 години от рождението на Карл Попър“

На 2 и 3 декември 2022 г. в Аулата на Софийския университет се проведе международна конференция в чест на 120-тата годишнина от рождението на Карл Попър. Събитието протече хибридно, като с доклад участваха изследователи, вдъхновени от философията на Попър, които представляваха 11 висши училища и изследователски центрове, базирани в 8 различни държави.

Самостоятелната онлайн изложба „Път“ на Мария Каптейнс бе представена в рамките на проекта „Графичната образност – нова реалност“

Мария Каптейнс е председател на фондацията за графично изкуство Grafein, Нидерландия, партнираща на проектите по Фонд научни изследвания на Софийския университет, реализирани от катедра „Визуални изкуства“ на ФНОИ от 2020 г. Мария Каптейнс е куратор на художниците от Нидерландия, участващи в основната за проекта международна изложба, реализирана в галерия „Сан Стефано“ в София в периода 20 септември–20 октомври 2022 г.

Преподаватели от Алма матер участваха в международна конференция, посветена на кукленото изкуство

На 9 и 10 декември 2022 г. в Учителския факултет на Белградския университет се проведе международна конференция „Приложението на кукленото изкуство като възможност за утвърждаване на националната идентичност“. Съорганизатори на събитието от страна на българските университети са Факултетът по науки за образованието и изкуствата към Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и НАТФИЗ „Кр. Сарафов”.

Засилен интерес към дните на българската култура в Сенегал

В представителната зала на Университетската библиотека на един от най-големите и престижни университети в Африка – „Шейх Анта Диоп“ (UCAD), на 8 декември 2022 г. бе открита фототипна изложба на Държавния културен институт към министъра на външните работи „Българските паметници под закрила на ЮНЕСКО“.

Завърши випуск 2022 на Медицинския факултет на Софийския университет

На тържествена церемония, проведена в Аулата в Ректората на Софийския университет, 160 абсолвенти от випуск 2022 на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 130 са лекарите, от тях 37 завършват „Медицина“ на английски език. 17 са завършилите медицински сестри, а 10 са завършилите „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“. Двама лекари са отличници на випуска, които получиха златна значка, грамота и плакет.

В Алма матер се провежда Националната конференция „Геонауки 2022” с международно участие

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна двудневната Национална научна конференция с международно участие „Геонауки 2022”, посветена на 155-годишнината от рождението на проф. Лазар Ванков, един от най-бележитите и уважавани учени геолози и палеонтолози в България.

Публична лекция по информационно право на тема: „Данни, регистри и удостоверения: технически и правни аспекти“

На 3 декември 2022 г. се проведе онлайн публична лекция по информационно право на експерта в областта на информационните технологии Жоро Пенчев на тема: „Данни, регистри и удостоверения: технически и правни аспекти“.

Публична лекция на тема „Правно регулиране на изкуствения интелект. Тенденции, възможности и ограничения. Подход, основан на риска“

На 2 декември 2022 г. в аудитория 292 в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе публична лекция по информационно право на проф. д-р Ирина Цакова на тема: „Правно регулиране на изкуствения интелект. Тенденции, възможности и ограничения. Подход, основан на риска.“ Организатор на събитието е гл. ас. д-р Калина Георгиева от Катедра „Теория и история на държавата и правото“.

 

Проф. Клавдия Сапунджиева бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Факултетния съвет на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. Клавдия Сапунджиева бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Тя получи високото отличие за цялостна преподавателска, научноизследователска и административна дейност.

В Софийския университет бе отбелязан Международният ден на доброволеца

В Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод Международния ден на доброволеца, на която бяха наградени участниците, включили се в конкурса на Министерството на младежта и спорта „Мисията доброволец – (НЕ)Възможна“. Официални партньори на събитието бяха Студентският съвет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Български младежки червен кръст, Национален младежки форум, както и Националното представителство на студентските съвети на Република България.

Международна научна конференция Crossing Boundaries: Rethinking the Humanities Across Disciplines

В периода 2-4 декември 2022 г. Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира международна научна конференция на тема: Crossing Boundaries: Rethinking the Humanities Across Disciplines.

Софийският университет и Институтът „Камойш“ подновиха споразумението за сътрудничество

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков и Н. Пр. г-жа Ана Мария Рибейро да Силва, посланик на Португалия у нас, подписаха анекс за удължаването на валидността на споразумението за сътрудничество между „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия и Софийския университет „Св. Климент Охридски", Катедра „Жозе Сарамаго“.

Президентът на Република Косово бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица

В Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя церемония, на която президентът на Република Косово г-жа Вьоса Османи-Садриу бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Предложението за връчване на отличието е на Юридическия факултет на Университета и е по повод посещението на г-жа Османи-Садриу в Република България. Наградата се дава във връзка с дейността на г-жа Османи-Садриу като водещ юрист в нейната страна с международно признание.

Дни на Франсоаз Долто в България

На 26 ноември 2022 г. по инициатива на „Зеленият двор“, съвместно с Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, Философския факултет и Факултета по педагогика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се проведоха за дванадесети път „Дни на Франсоаз Долто в България“. Събитието беше тържествено открито с поздравителен адрес и приветствие от деканите на двата факултета - проф. д-р Лиляна Стракова (ФП) и проф. д.пс.н Соня Карабельова. Слово произнесе и проф. дпн Яна Мерджанова от Факултета по педагогика.

Софийският университет награди проф. Аксиния Джурова и проф. Георги Киров

На заседание на Академичния съвет проф. Аксиния Джурова от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и проф. Георги Киров от Геолого-географския факултет бяха наградени с високи отличия.

Бюро на научното списание „Хермес“ бе открито в Софийския университет

Във Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното откриване на Бюро на научното списание „Хермес“. По-късно проф. Доминик Волтон изнесе лекция в Заседателна зала 2 на Софийския университет на тема „Геополитически залози на Европа“.

В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ за 2022 г.

Лауреатите на стипендиите за 2022 г. са доц. д-р Нина Кънева-Добревска, главен асистент в Катедра „Неорганична химия“ във Факултета по химия и фармация на Софийския университет, д-р Мая Жекова – главен асистент в Катедра „Квантова електроника“ във Физическия факултет на Софийския университет, и д-р Катерина Такова-Сакалийска – постдокторант към катедра „Физиология на растенията и молекулярна биология“ на Пловдивския университет.

Втора интердисциплинарна научна конференция от поредицата СКРИТОТО И ОТКРИТОТО

На 25 и 26 ноември 2022 г. в Конферентната зала в Ректората се проведе втората интердисциплинарна научна конференция от поредицата СКРИТОТО И ОТКРИТОТО "Ритъмът на свещеното – херменевтика и феноменология на танца". Във форума участваха изследователи и преподаватели от Софийския университет, Нов български университет, Българска академия на науките, Индонезийския университет и други.

Инициативен комитет за паметник на акад. Благовест Сендов

Създаден е Инициативен комитет за изграждане на паметник на акад. Благовест Сендов (1932 – 2020 г.). Идеята е на академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Българската академия на науките. Съпредседатели на комитета са ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Факултетът по педагогика организира „Работилница на бъдещето“ с Титус Мьоленбек

В рамките на Свети Климентовите дни и формата „Ателиета по групови методи и техники за креативно вземане на решения“, Катедра „История на педагогиката и управление на образованието“, със съдействието на Лабораторията за социални иновации при Федерацията на социалните сдружения в България, организираха „Работилница на бъдещето“ (Zukunftswerkstatt, Future Labs) с г-н Титус Мьоленбек. Събитието се проведе с финансовата подкрепа на международния проект D-Care Labs по Програма „Дунав“ на Европейския съюз.

С академично тържество ФЖМК отбеляза 70-годишнината на специалност „Журналистика“ и изпрати възпитаниците си от випуск 2022 г.

С академично тържество Факултетът по журналистика и масова комуникация отбеляза 70-годишнината на специалност „Журналистика“. На тържеството в Аулата президентът на Република България Румен Радев удостои Факултета по журналистика и масова комуникация с отличие на Президента на Републиката. В рамките на тържеството проф. дфн Милко Петров бе удостоен с Почетния знак със синя лента на Софийския университет, а абсолвентите от випуск 2022 г. на факултета получиха дипломите си за завършено висше образование.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д-р Йордан Ведър, дългогодишен преподавател в Алма матер. Той остави трайна следа в университетското образование, следвайки високите стандарти на академизма, работи с отдаденост в няколко факултета.

Проф. д.ф.н Милко Петров бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски” със синя лента

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет, в рамките на отбелязването на 70-годишнината на специалност „Журналистика“ и връчването на дипломите на абсолвентите на факултета от випуск 2022 г., проф. д.ф.н Милко Петров бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски” със синя лента. Проф. Петров получи отличието за високи постижения в преподавателската и научноизследователската дейност и за своя принос за развитието на университетското образование по журналистика и връзки с обществеността в България.

Софийският университет отбеляза патронния си празник с академично тържество

По традиция празничният ден започна в Богословския факултет на Алма матер, където бе отслужена Светата Божествена Литургия, възглавява от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, духовен наставник на Богословския факултет, последвана от литийно шествие до паметника на Св. Климент Охридски. Ректорът и Академичният съвет на Софийския университет поднесоха венец на паметника на св. Климент Охридски. На тържеството в Аулата присъстваха членовете на Академичния съвет, преподаватели, студенти и гости.

С изложба „Непал – поднебесното царство на Хималаите“ Геолого-географският факултет стартира отбелязването на 60-годишнината си

В Централното фоайе в Ректората бе открита авторската изложба „Непал – поднебесното царство на Хималаите“ на писателя и приключенец Северина Маркова, с която беше поставено началото на организираната от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Центъра за компетентност КВАЗАР инициатива "Магията на пътешествията".

„Ако някоя книга я няма при Чипев, по-добре не я търси“ - изложба, посветена на 155 години от рождението на Тодор Чипев

Университетската библиотека посреща своя патронен празник 25 ноември с изложба, посветена на най-големия български книжар и издател преди Втората световна война - „Ако някоя книга я няма при Чипев, по-добре не я търси“. С нея се отбелязва 155 години от рождението на Тодор Чипев. Кратки истории за издателство „Т. Ф. Чипев“ въвеждат посетителите в културната история на България от края на XIX до средата на XX век.

Завърши випуск 2022 г. на Богословския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 67 бакалаври и магистри от Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 20 завършват с отличен успех. На събитието бяха връчени и свидетелства за професионална квалификация за учител по религия на 40 курсисти СДК - учители по програма "Квалификация" на МОН. Празникът бе уважен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, духовен наставник на Богословския факултет.

Представяне на проект OASIS

На 23 ноември 2022 г. в аудитория 252А на Софийския университет се проведе представяне на проект OASIS – Open-source Technologies Acceleration for a New Generation of Student Entrepreneurship, Innovation and Sustainable Development (Project ID: 1257 Project Acronym: OASIS), KAVA: 21383 HEI Capacity Building Initiative / EIT Food GA amendment 2021-2022).

Конференция "Кулинарни традиции и културно историческо наследство в малки населени места"

На 22 ноември 2022 г. в Конферентната зала в Ректората се проведе конференция на тема "Кулинарни традиции и културно историческо наследство в малки населени места". Конференцията е част от заключителния етап на проект "Кулинарни традиции и културно-историческо наследство в малки населени места – изобретяване, експлоатиране, популяризиране", финансиран от Фонд "Научни изследвания", Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания 2018 г. с ръководител гл. ас. д-р Петя Василева-Груева от Историческия факултет.

Библиотечно-информационният център по англицистика и американистика отбеляза своята 30-годишнина

Катедра „Англицистика и американистика” към Факултета по класически и нови филологии отбеляза 30-годишнината от създаването на Библиотечно-информационния център по англицистика и американистика.

Посланикът на Бразилия в България Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс изнесе лекция в Софийския университет

По покана на Дипломатическия семинар към магистърска програма „Културни връзки и геополитика на Европейския съюз" при Факултета по класически и нови филологии и на специалност „Португалска филология" към Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания Н. Пр. Посланикът на Федеративна Република Бразилия в България Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс изнесе академична лекция на тема „Бразилия в световния контекст днес и значението на Независимостта на страната (1822) за историческото и културното ѝ развитие".

Най-добрите спортисти на Софийския университет за 2022 г. бяха наградени на тържествена церемония

На тържествена церемония, която се проведе в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет, бяха наградени най-добрите студенти-спортисти на Алма матер за 2022 г. Събитието бе организирано от Департамента по спорт и Студентския съвет на университета. На него присъстваха заместник-ректорът проф. д-р Елиза Стефанова, председателят на парламентарната комисия по култура и медии Иван Ченчев, представители на деканските ръководства, преподаватели, спортисти и гости.

Кръгла маса обедини студентите от Факултета по педагогика в превенцията срещу употребата на психоактивни вещества

Кръгла маса обедини 50 студенти от трите специалности на Факултета по педагогика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – «Педагогика», «Социални дейности» и «Неформално образование» в превенцията срещу употребата на психоактивни вещества.

Теодора Димова е лауреат на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата Теодора Димова, една от най-известните и четени български писателки, бе удостоена с Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за 2022 година. Наградата й се връчва за активната гражданска позиция, широтата на темите, както и заради високата литературност и езиковото майсторство на текстовете й.

Общо събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 23 ноември 2022 г. от 9.30 часа ще се проведе заседание на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заседанието ще бъде присъствено в аудитория 272, Ректорат. Материалите за заседанието са публикувани на вътрешната страница на Университета в рубриката „Общо събрание“.

Посланикът на Кралство Испания в България изнесе лекция в Софийския университет

Посланикът на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко изнесе лекция в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Лекцията на тема „Перспективи за двустранните отношения между Испания и България след 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения“ е по покана на Катедрата по испанистика и португалистика. Събитието е част от поредица инициативи, съпътстващи Испанското председателство на Европейския съвет през второто полугодие на 2023 г.

INSAIT привлече в България златни олимпийци и таланти от топ университети

Младите учени бяха обявени на събитие, чийто домакин беше президентът Румен Радев, а Вицепрезидентът на Европейската комисия Маргрете Вестагер отправи специално обръщение. Изследователите идват от топ университети като Carnegie Mellon, Toronto, Oxford, Edinburgh, University College London, École Normale Supérieure и Imperial College.

Софийският университет е домакин на Първия конгрес по португалски език и лузофонски култури за Централна и Източна Европа

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържественото откриване на Първия конгрес по португалски език и лузофонски култури за Централна и Източна Европа. Научният форум ще продължи до 19 ноември 2022 г.

In memoriam

Физическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 16 ноември 2022 година ни напусна нашият уважаван колега и приятел доц. д-р Велин Александров Спасов.

Опелото ще се състои от 11.00 часа на 18.11.2022 г. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Специалност "Скандинавистика" отбелязва своята 30-годишнина

На 17 и 18 ноември 2022 г. специалност "Скандинавистика" към Факултета по класически и нови филологии отбелязва 30-годишнината от своето създаване с конференция на тема: "България и Скандинавският север - пресечни точки и перспективи".

Ден на отворените врати на Електронната изследователска инфраструктура за българското езиково и културно наследство КЛаДА-БГ

В големия салон на Българската академия на науките се провежда Ден на отворените врати на изследователската инфраструктура CLaDA-BG (16 ноември 2022 г.). По време на откриването поздравления бяха поднесени от проф. Галя Ангелова, директор на ИИКТ-БАН, доц. Георги Вълчев, заместник-ректор на Софийския университет, и д-р Милена Дамянова, директор на дирекция „Наука“ в Министерството на образованието и науката.