Начало / Новини / Новини и събития

   
Лекции на проф. Фатима Мариньо от Университета на Порто в рамките на Дните на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии

Проф. д-р Фатима Мариньо от Университета на Порто гостува на специалност „Португалска филология“ в рамките на академичния обмен по програма „Еразъм+“. Лекционният цикъл на проф. Мариньо бе посветен на португалския историческия роман и бе част от международната програма на традиционните Дни на лузофонията във Факултета по класически на Софийския университет.

Проф. Марсело Ребело де Соуза бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се състоя в Аулата в Ректората, президентът на Португалската република проф. Марсело Ребело де Соуза бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с отличието на най-старото висше училище в България е на Юридическия факултет.

Успех за отбора по тенис на корт на отбора на Алма матер на Националната универсиада – Стара Загора 2021

Отборът по тенис на корт на Софийския университет "Св. Климент Охридски" завоюва шампионската титла на Националната универсиада - Стара Загора 2021.

Премиера на „Маргарита и Майстора“

Театър-студио 4хС и Театър-лаборатория „Алма Алтер“ представиха “Маргарита и Майстора” по мотиви от романа на Михаил Булгаков - “Майстора и Маргарита”. Предпремиерното представление се състоя на 29 май 2021 г. в Народно читалище „Гюрга Пинджурова“, град Трън, а премиерата на спектакъла беше в неделната вечер на 30 май 2021 г. в залата на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ в София. Събитието беше осъществено с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Изпит по математика II за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 9.00 ч. в аудитория 224 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика II. Кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 569 кандидати, подали заявления за явяване на изпита. Председател на изпитната комисия е доц. Веселин Гушев от Факултета по математика и информатика.

Изпит по физика за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 14.00 часа в аудитория 255 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по физика, за който са се записали 39 кандидати. Председател на изпитната комисия е проф. дфзн Мирослав Абрашев от Физическия факултет.

Изпит по биология за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 9.00 часа в аудитория 292 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по биология, за който са се записали 820 кандидати.

Проф. Александър Шурбанов бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица

На тържествената церемония в Аулата проф. Александър Шурбанов бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица за приноса му като преводач, изследовател, преподавател, поет и по повод неговия 80-годишен юбилей.

Завърши випуск 2020 на Факултета по класически и нови филологии

228 абсолвенти – бакалаври и магистри, от випуск 2020 на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. Отличниците са четирима.

Последен от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 28 май 2021 г. се проведе петият и последен от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев – магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във факултета.

Стартира международен проект „Върхови постижения в научните изследвания и иновациите в областта на науката за колоиди и междуфазови повърхности за по-добро качество на живот“

На 1 април 2021 г. стартира проектът „Върхови постижения в научните изследвания и иновации в областта на науката за колоиди и междуфазови повърхности за по-добро качество на живот“. Координатор е Софийският университет „Св. Климент Охридски“.

Софийският университет бе удостоен с отличието „Златна звезда“

На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков получи отличието „Златна звезда“ от з.ч.д. д-р Николай Дойнов, председател на Върховния читалищен съвет на Съюза на народните читалища.

Честване на Световния ден на португалския език във Факултета по класически и нови филологии

Дните на лузофонията, които традиционно се провеждат през месец май във Факултета по класически и нови филологии, бяха открити с честване на Световния ден на португалския език.

Проф. Анастас Герджиков: „Дигиталните ресурси и новите технологии не могат да заместят човешкия пример, човешката мъдрост, човешката любов и хуманност“

Скъпи преподаватели, студенти и служители,

Скъпи приятели на Софийския университет,

За втора поредна година няма да имаме възможност да отбележим 24-ти май по подобаващия тържествен начин – с шествия и празненства, а според дългогодишната ни университетска традиция – и с академично тържество в Аулата, най-красивата зала в Ректората на Софийския университет.

Елисавета Григорова и Веселин Веселинов са лауреатите в Петнадесетия национален конкурс на Фондация "Св. Климент Охридски"

В Петнадесетия национален конкурс на Фондация "Св. Климент Охридски" са взели участие 70 български студенти от висши училища в страната и чужбина.

Изпит по математика I за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика I. Кандидат-студент изтегли тема № 3, по която ще работят 514 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Бойко Ламбовски е лауреат на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата известният български поет, публицист и преводач Бойко Ламбовски бе удостоен с Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за 2020 година.

Завърши випуск 2020 г. на Историческия факултет

На тържествена церемония в Ботаническата градина на Софийския университет 140 бакалаври и магистри випуск 2020 г. на Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях петима са пълни отличници.

Институтът GATE положи първа копка на новата си високотехнологична сграда

Новата сграда ще се помещава на над 600 кв. м. между историческите сгради на факултетите по математика и информатика (ФМИ), физика (ФзФ) и химия и фармация (ФХФ) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Над 700 души посетиха демонстрационния щанд на Физическия факултет по време на Софийския фестивал на науката 2021

На 15 и 16 май учени от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представиха разнообразни научни демонстрации, както и възможностите за образование в програмите на факултета на специален двудневен демонстрационен щанд по време на Софийския фестивал на науката – най-мащабното събитие за популяризация на науката у нас.

Българските ученици завоюваха медали на Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES)

Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES) се проведе дистанционно за първи път в периода 9 - 14 май 2021 г. В нея взеха участие 114 ученици от 18 страни. В състезанието участват отбори от физик, химик и биолог и тази година то включваше два практически кръга, съответно на 10 и 11 май.

Отлично представяне на студентите от Софийския университет на Националната студентска олимпиада по математика във Варна

Студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ завоюваха три златни, четири сребърни и шест бронзови медала от Националната студентска олимпиада по математика.

Четвърти от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 14 май 2021 г. се проведе четвъртият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев – магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма на СУ/ФМИ.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 май 2021 г. почина доц. д-р Росен Атанасов, дългогодишен преподавател в Катедра „Радиофизика и електроника“ при Физическия факултет.

Поклонението ще се състои на 14 май 2021 г. (петък) от 14.00 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Факултетът по математика и информатика и „МенторМейт" официално откриха реновираната зала 313

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски" се проведе официално откриване на реновираната зала 313. Обновената зала бе открита от декана на факултета доц. Първан Първанов и от вицепрезидента „Операции“ на „МенторМейт" Стефан Цанев.

Факултетът по педагогика на Софийския университет отбеляза патронния си празник

На 11 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, Факултетът по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ традиционно отбелязва патронния си празник. Тази година тържеството се проведе онлайн.

Млади български художници с призови места в онлайн фестивала "АРТ-Самгау 2021", Казахстан

Университетският Център „ал–Фараби“ към Факултета по класически и нови филологии организира участие на наши млади художници в онлайн фестивала "АРТ-Самғау 2021", Казахстан, проведен в периода 27-29 април т.г. Културното събитие се състоя по инициатива на Колежа на Казахската национална академия на изкуствата „ Т. Жургенов“. Във фестивала участваха над 70 ученици от шест държави – Армения, България, Казахстан, Киргизката република, Руската федерация и Узбекистан.

Отборите на Факултета по математика и информатика завоюваха първо място на XXXIII Републиканска студентска олимпиада по програмиране

На 8 май 2021 г. онлайн се проведе XXXIII Републиканска студентска олимпиада по програмиране (National Student Programming Contest), организирана от Нов български университет. В състезанието взеха участие 19 отбора от 9 университета, обучаващи в областите на компютърните науки.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина Дончо Гавраилов Хрусанов (08.06.1947 – 30.04.2021), професор, доктор по право, преподавател в Катедра по административноправни науки в Юридическия факултет (1975 – 2015).

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 27 април 2021 г. след кратко боледуване почина проф. д.п.н. Емилия Миленкова Рангелова, дългогодишен и многоуважаван преподавател и учен във Факултета по педагогика, в Алма матер и редица други университети в България и по света.

Поклонението ще се състои на 4 май 2021 г. (вторник) от 13.00 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Завърши випуск 2020 г. на Факултета по математика и информатика

240 бакалаври и магистри от Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. Девет от тях са с отличен успех. Тържествената церемония се проведе на открито пред Факултета по математика и информатика на Софийския университет в присъствието на заместник-ректора на Алма матер доц. д-р Георги Вълчев, декана на Факултета по математика и информатика доц. д-р Първан Първанов, академичния състав на факултета.

Достойно представяне на българския отбор на международната Менделеевска олимпиада

За петдесет и пета поредна година се проведе международната Менделеевска олимпиада по химия (ММОХ). Събитието за втора година бе виртуално и се осъществи в периода 20 - 26 април 2021 г. В Олимпиадата взеха участие 145 ученици от 28 страни. ММОХ включваше само в два теоретични кръга, съответно на 22 и 23 април. Виртуален домакин на събитието бе Унгария.

Алма матер е сред 4,4% най-добри университета в света

В обявената днес класация на Center for World University Rankings за 2021-2022 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ заема място сред най-добрите 4,4% университета в света. Тhe Center for World University Rankings публикува най-големите академични класации на световните университети. В тазгодишното издание на рейтинга участват 19 788 университета.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българската банка за развитие подписаха Меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и изпълнителните директори на Българската банка за развитие Николай Димитров и Панайот Филипов подписаха Меморандум за сътрудничество между двете институции.

„Целият свят е превод“ – онлайн конференция с международно участие в чест на проф. Шурбанов

Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе онлайн конференция с международно участие „Целият свят е превод / All the World Is Translation“ на 23 април 2021 г. по повод осемдесетгодишния юбилей на проф. Александър Шурбанов. Конференцията се проведе онлайн, с подкрепата на Културния център на Софийския университет. Бе осигурен и достъп до широката публика чрез платформата Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=6fINz552y9o .

Изпит по математика II за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 9.00 ч. в аудитория 224 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика II. Кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 593 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Трети от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 23 април 2021 г. се проведе третият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев – магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във факултета.

Софийският университет е класиран в пореден престижен световен университетски рейтинг

В публикуваната днес класация Impact Rankings 2021 на Times Higher Education (THE) Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е класиран на 601-800 място от 1 115 университета в света.

Софийският университет е част от консорциум, функциониращ като EIT Food Hub за България заедно с Аграрен Университет-Пловдив и Клийнтех България ООД

В началото на 2021 г. с цел подпомагане на дейностите по създаване на бизнес и стартиращата екосистема в агро-хранителния сектор е създаден консoрциум между Аграрния университет-Пловдив и Клийнтех България ООД с подкрепата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Консорциумът е създаден в рамките на международен проект на Европейския институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) да изпълнява ролята на ЕIT Food Хъб за България през периода 2021-2023 г.

Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ и галерия „Прегърни ме“ с благотворителна изложба по случай Международния ден за опазване на паметниците на културата

На 18 април 2021 г., Международен ден за опазване на паметниците на културата, в галерия „Прегърни ме“ (ул. „Г. С. Раковски“ № 63, София) беше представена благотворителна изложба с картини на 12 емблематични исторически обекта, нарисувани от деца в неравностойно положение. Рисунките от изложбата са издадени и като календар (април 2021 – април 2022).

Самостоятелна онлайн изява на Павел Лефтеров в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

Една от самостоятелните изяви в рамките на проект „Арт инициативи 2020“ е „DEAR VORONOI“ на докторанта към Катедра „Визуални изкуства“ Павел Лефтеров.

Дарени книги от проф. Вера Ганчева – изложба в Университетската библиотека

В Централната университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ е представена изложба на книги, дарени от проф. Вера Ганчева. В изпълнение на завещанието на проф. Вера Ганчева Университетската библиотека получи дарение от около 200 тома книги и периодични издания. Те са предназначени за читателите в създадената и с нейна помощ филиална библиотека „Нордика” и обхващат широк тематичен спектър: шведска литература, история, езикознание, литературна критика, културно наследство, география, албуми за Швеция, Стокхолм и Скандинавието.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 15 април 2021 г. почина доц. д-р Кирил Димов Праматаров, дм, дългогодишен и многоуважаван преподавател по „Дерматология и венерология“ в Медицинския факултет на Алма матер.

Студентска онлайн изложба в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

В рамките на проект „Арт инициативи 2020“ е представена онлайн изложбата „Студентски творби“ на студенти от специалностите „Изобразително изкуство“ и „Графичен дизайн“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. В изложбата участват също и гости, студенти от Великотърновския университет, специалност „Църковни изкуства“ и от Националната художествена академия, специалност „Живопис“. Експозицията включва над 60 творби от различни автори.

Втори от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 9 април 2021 г. се проведе вторият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев - магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във факултета.

Научно-практически уебинар „Здравните грижи и образование като практическо, изследователско и академично предизвикателство“

На Световния ден на здравето 7 април 2021 г. Центърът за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование (ЦИИНО) към Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” организира научно-практически уебинар на тема: „Здравните грижи и образование като практическо, изследователско и академично предизвикателство“. В уебинара се включиха 65 участници от цялата страна – изследователи, практици, студенти, преподаватели, медици, терапевти, социални работници.

Първи уебинар, посветен на развитието на медийната грамотност в България

Първият национален уебинар, отчитащ резултатите от участието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ като партньор по международния проект „Обучение за обучители“ (European Media Coach Initiative) стартира на 7 април 2021. Проявата, със символичен домакин Факултета по класически и нови филологии на Алма матер, бе открита от ръководителя на българската страна, проф. дн Данаил Данов, преподавател по медийна педагогика, медиазнание и медийна грамотност към Факултета по науки за образованието и изкуствата.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 7 април 2021 г. почина проф. д-р Гинка Костова Димитрова, дългогодишен преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Самостоятелна изложба „Карантинни експерименти“ на Теодора Гигова

Самостоятелната изложба „Карантинни експерименти“ на Теодора Гигова, студентка в 4 курс на бакалавърска програма „Графичен дизайн“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, е представена на уеб сайта на проект „Арт инициативи 2020“. Изложбата обединява три серии от творби с различно предназначение: „Me, the Consumer“, „10 дни под карантина“ и „Ателието по декоративни изкуства“.