Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Живата ни връзка с първите възпитаници на Алма Матер – Парашкева Михайлова празнува своя 100-годишен юбилей

   
Живата ни връзка с първите възпитаници на Алма Матер – Парашкева Михайлова празнува своя 100-годишен юбилей

Парашкева Михайлова и

проф. Румен Панков

На 26 април 2013 г. в СУ „Св. Климент Охридски” Парашкева Михайлова-Тошева отбеляза своя 100-годишен юбилей. Заобиколена от семейството си, близки, приятели и колеги, тя получи поздравления от проф. дбн Румен Панков и проф. д-р Мария Шишиньова.

Проф. Панков прочете поздравителен адрес от ректора на СУ проф. дин Иван Илчев.

Парашкева Евтимова Михайлова-Тошева е родена на 26 април 1913 г. в гр. София. Нейният баща е приет в първия випуск на СУ, специалност „Естествена история” на тогавашния Факултет по Естествена История, сега Биологически факултет на СУ.

Парашкева Михайлова е завършила начално и прогимназиално образование в гр. Монтана. През 1928 г. е приета в Американския колеж в гр. Самоков, който в последствие е преместен в Симеоново, в околностите на София. През втората учебна година получава стипендия за отличен успех и поведение. През следващите години до завършването си взима активно участие в приготвянето и подреждането на кабинета по химия и столовата за вечеря на преподавателите, за което е удостоена със стипендия.

През 1933 г. завършва Американския колеж с отличие и MAGNA CUM LAUDE в дипломата. Същата година постъпва в СУ, специалност „Биология” в Биолого-Геолого-Географския факултет, който завършва през 1938 г. След завършването си постъпва на работа в „нейната“ Алма Матер като преподавател по биология и през 1941 г. напуска Американския колеж.

В периода 1941-1944 г. е била граждански мобилизирана като учителка в Деде-Агач (днес Александрополис, Гърция). От 1944 до 1947 г. е била учителка и заместник-директор в гимназията в гр. Монтана и командирована за преподавател в Биологическия факултет на Софийския университет. На 3 март 1947 г. е наградена със заповед за редовен асистент в катедра Зоология на същия факултет, по-късно е избрана за доцент. Пенсионирана е през 1974 г.

Специализирала и преподавала в областта на анатомията, физиологията и систематиката на безгръбначни животни. Преподавала е в Шуменския филиал на СУ, Географския и Биологическия факултет на СУ.

Специализирала е в Москва при световноизвестния професор H. S. Koshutiantz, в университетите в Букурещ и Клуж-Напока, в Румъния, в Полската академия на науките, Варшава. Има научни публикации в годишниците на СУ и множество научни статии в сп. „Природа” и „Природа и знание”. Тя е основен автор и съавтор на най-пълното издание на учебник по безгръбначни животни за студенти от СУ. Съавтор е на учебника по зоология за учителите от Института за усъвършенстване на прогимназиалните учители. Основен автор и съавтор на учебника по зоология за основно образование на ученици от 1-4 клас в училищата за бавно развиващи се деца и деца с увреждания. Този учебник е уникален по своето съдържание и начин на представяне на научните факти. Всеки факт е представен като кратка приказка с прекрасни илюстрации. Учебникът е високо оценен от учителите в тези училища и в последствие е преиздаван многократно.

В съавторство е написала сценария за три научно-популярни филма: „Устройство и движение на амебата”, „Размножаване на амеби” и „Развитие на чернодробния метил”.

За своята преподавателска, научна и научно-популярна дейност, доц. Михайлова е удостоена и е горда носителка на Орден "Св. Св. Кирил и Методий” - I степен.

Синът й Евтим Тошев също завършва СУ, специалност Математика, защитава кандидатска дисертация в областта на биомеханиката и до 2012 г. работи в Института по математика и биомеханика на БАН.