Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Завърши випуск 2012 на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет

   
Завърши випуск 2012 на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет

Днес на официална церемония в Аулата на Софийския университет 100 випускници на Факултета по журналистика и масова комуникация от специалностите „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“ получиха своите дипломи за бакалаври и магистри.

Деканът на факултета доц. Теодора Петрова честити дипломирането на всички випускници и им пожела успех в техния професионален път.

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев отбеляза в началото на краткото си слово, че днешната завършваща церемония ще бъде най-богато документираната от медиите на факултет от Софийския университет.

Той поздрави абсолвентите със завършването на един от първите етапи на тяхното обучение, защото дипломата, която днес получават, съвсем не означава край на обучението в живота. „Тя отваря нови врати. Колко широко, зависи от вас самите“, каза проф. Илчев.

Той припомни, че випускниците завършват Софийския университет в една важна за него година - годината на неговата 125-та годишнина и ги поздрави за това, че завършват първия и най-добър факултет по журналистика и масова комуникация – нещо, което е доказано недвусмислено от националните рейтинги в България, където за трета година това професионално направление в Софийския университет категорично стои на първо място.

Проф. Иван Илчев пожела всеки от випускниците да намери работата, за която мечтае. „Не малко от вас ще работят в медиите, а виждате колко голяма става ролята на медиите в нашето общество през последните години. Пожелавам ви да имате здрав гръбнак, гръбнак и кръст, които трудно да се превиват пред властниците на деня. Да имате свое собствено мнение и да го отстоявате, независимо от това какво ще ви струва, защото вие с вашата власт в медиите ако не отстоявате вашето мнение, а изпълнявате повелите на бездуховни властници и собственици, горко на България.“

Ректорът покани всички завършващи днес на 27 септември 2013 г., когато Софийският университет ще отпразнува своята 125-та годишнина. За първи път пред абсолвентите на Факултета по журналистика и масова комуникация той съобщи, че тогава ще се осъществи негова стара мечта. На 27 септември ще има академично тържество, на което ще присъстват не по-малко от 70 ректори на висши училища от чужбина, с които Софийският университет има контакти. „Ще поемем с тези тоги заедно с гостите и надявам се с вас на тържествена процесия по улиците на София. Успяхме да намерим спонсор, който ще осигури ушиването на тоги и шапки за всички випускници. Искаме да завършим тържеството си на площад „Александър Невски“, където всички да хвърлят шапките си във въздуха, така че да почернее небето над София, за да види България какво дава Софийският университет на българското общество“, каза проф. Илчев. Той припомни, че завършващите днес са част от петте хиляди абсолвенти на Алма матер тази година и част от стотиците хиляди българи, които са завършили Университета от неговото основаване.

Той пожела на всички да бъдат бодри, да не се отчайват, когато срещнат трудности и с усмивка да ги преодоляват. „Сигурен съм, че в идните години ще покажете към вашите родители тази любов, която те винаги са показвали към вас и тази подкрепа, която те винаги са ви оказвали“, каза в края на словото си ректорът и обяви випуск 2012 година за завършил.

Проф. Милко Петров, дългогодишен ръководител на катедрата „История и теория на журналистика“ в момента ръководител на катедра „Връзки с обществеността“ към ЮНЕСКО произнесе академично слово. Той призова абсолвентите преди да се отправят към своите работни места да знаят, че тяхно професионално задължение е да осигуряват информацията на това общество – адекватна, истинска, обективна. „Ако ние не го правим, хората ще си създадат алтернативни информационни системи. Тогава ние ще загубим правото си на съществуване“. Той пожела на всички успех и им припомни, че хората, които ни критикуват, истински ни обичат.

Успех на випускниците пожела и Александър Дурчев, председател на Асоциацията на ПР агенциите в България и директор на агенция All Channels и възпитаник на Факултета по журналистика и масова комуникация. Той заяви, че Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет е гръбнакът на българската ПР индустрия. Александър Дурчев призова завършващите днес да създадат силни връзки помежду си и след напускането на университета и даде съвет да не се отказват да се опитват да мислят за себе си като за индивиди, които могат да променят обстоятелствата, да се борят и да успяват. „Независимо какъв път изберете, независимо какъв избор направите, съветът ми е да го следвате докрай, да бъдете упорити, да не се отказвате. Единственото нещо, върху което можете да влияете, са вашите мечти“, каза той.

Петър Бучков поздрави всички от името на випуск 2012. Той припомни, че всичко е започнало с темата „Анонимност в интернет“. „За последните четири години се научихме да не бъдем анонимни, да поемаме отговорност за всичко, което правим и да заставаме с лицата си. Вярвам, че никой от нас няма да остане анонимен и тепърва ще променя реалността, вярвам, че ще намерим сили да живеем и да работим според нашия вътрешен морал и ще съумеем да отстоим на натиска на времето, в което живеем“, каза Петър Бучков. Той припомни, че випуск 2012 е уникален, защото студентите са били изключително малко. „Това ни позволи да се опознаем, да се мотивираме един друг, да се забавляваме и ядосваме заедно. Позволи ни да бъдем още по-близо до преподавателите си и всеки от нас почувства своите преподаватели като приятели, като хора, на които можем да се доверим.“

„Пожелавам на всеки от вас да промени нещо, защото имаме силите така да достигнем до една по-голяма промяна“, каза в края на краткото си слово Петър Бучков.