Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Завърши випуск 2012 на Факултета по класически и нови филологии

   
Завърши випуск 2012 на Факултета по класически и нови филологии

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ днес – 26 април 2013 г., бакалаври и магистри от Факултета по класически и нови филологии получиха своите дипломи.

От 300 дипломиращи се, 122-ма са отличници, а 11 – пълни отличници.

Церемонията по връчването на дипломите на магистрите и бакалаврите от Факултета по класически и нови филологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита от декана на факултета проф. дфн Цветан Теофанов. Той от сърце честити дипломирането на абсолвентите и на техните близки и сподели, че знае колко усилия и изпитания е струвало на завършващите, за да стигнат до триумфа на днешния празник. Проф. Теофанов сравни събитието с онези събития от живота, които остават завинаги в паметта ни – като сватбата, като раждането на дете. В приветственото си слово деканът на ФКНФ съобщи, че факултетът всяка година „произвежда“ 300 до 400 бакалаври и магистри от 19-те специалности. „Броят няма значение – каза той. - По-важен е фактът, че нашите дипломи продължават да гарантират не само високо равнище на владеене на съответния език, но и отлично комплексно познаване на страните и регионите, които се изучават. Смея да твърдя, че възпитаниците на факултета получават с дипломата си и сериозен атестат за качество и съответно за професионална реализация.“

Проф. Теофанов завърши словото си, цитирайки съветите на Стив Джобс, които той дава на випускниците на университета Станфорд на 12 юни 2005 г. „Бъдете критерий за качество...; Ако направиш нещо, и то се окаже доста добро, трябва да направиш нещо още по-добро..;. Времето ни е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг...”. Деканът на ФКНФ завърши с лично пожелание към абсолвентите да помнят Алма Матер и да не забравят да се забавляват.

На добър час на абсолвентите пожела и заместник-ректора на Софийския университет проф. дбн. Румен Панков. Той ги поздрави от името на ректора – проф. дин Илчев и изрази надеждата, че отивайки си от тук, младите специалисти ще отнесат със себе си не само знания, но и хубави спомени за годините, прекарани в Алма Матер.

Проф. Панков поздрави дипломантите за личния им успех, но призова за аплодисментите и за онези, които са им помогнали в тежкия път към този успех – преподавателите и близките.

Приветствие към абсолвентите и преподавателите произнесе и отличничката на випуска Калина Чолакова от специалност "Японистика".

Научих един много важен урок. Независимо от съществуващите различни езикови семейства, комуникацията протича безпроблемно, ако непрекъснато си спомняме, че принадлежим преди всичко към семейството на човешкия род и ако ние подхождаме с уважение и разбирателство към всичко онова, което ни се струва непонятно.

Абсолвентката благодари на преподавателите си, на колегите, разкри, че годините, през които се е обучавала във Факултета по класически и нови филологии са променили мисленето и възприятието й за света. Тя призова колегите си винаги да помнят мечтите си и никога да не губят вяра, и обобщи: „Дипломирането в семантиката си съдържа понятието - завършването на един процес. Аз лично предпочитам да разглеждам дипломирането като ново начало, което предполага и изисква от нас непрекъснато да придобиваме нови знания, да държим съзнанието си любопитно, да се интересуваме от процесите, ставащи около нас. Убедена съм че по този начин човек се развива и расте, а дипломата удостоверява, че той ясно е заявил, че притежава волята и намерението да се развива“.