Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Завърши випуск 2012 на Факултета по химия и фармация

   
Завърши випуск 2012 на Факултета по химия и фармация

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет днес бакалаври и магистри от Факултета по химия и фармация на Алма Матер получиха своите дипломи.

Деканът на факултета чл. кор. проф. дхн Тони Спасов поздрави 180-тимата абсолвенти по повод завършването им. „Независимо, че това е една поредица от събития, вълнението не намалява. Всеки такъв съпреживян ден е уникален заради различните нас.”

Деканът каза, че среща със студент досега не го е изненадвала с лошо ниво и добави, че „със сигурност една от най-важните задачи и амбиции на преподавателите е това ниво да се съхранява”.

Той пожела на студентите да бъдат най-вече здрави, да търсят и да успяват да намерят щастието, да бъдат близо до химията, до Факултета по химия и фармация и до Софийския университет.

Ректорът поздрави абсолвентите и се пошегува: „Химия се учи трудно. Знам го. Ако се учеше лесно, щях да съм химик, а не историк.”

Проф. Илчев припомни, че вчера президентът Росен Плевнелиев е връчил наградите на победителите в националния конкурс по програмиране – Code IT. Той поясни, че победителите са 12 – шестима ученици и шестима студенти. „Студентите идват от следните висши училища: Софийски университет „Св. Климент Охридски”… Няма други.”, подчерта проф. Илчев.

Ректорът използва трибуната, за да покани випускниците на тържественото шествие из улиците на София до площад „Александър Невски“ на 27 септември. „Там ще хвърлите шапките си, за да почервенее небето и да се разбере какво е дал Софийският университет на България.”

Проф. Илчев напомни на студентите да благодарят за подкрепата на родителите и близките, да не забравят, че са в подножието на своя „Еверест” и ги чака още дълъг път и им припомни, че Софийският университет е университетът на България. „На вас разчитаме, колеги. На вас разчита България”, завърши ректорът.

Кратко академично слово към випускниците отправи и проф. дхн Димитър Цалев, доайен на Факултета по химия и фармация. „Колегите са възмъжали, а колежките са красиви, с хубави прически, което е нетипично за нашите лаборатории”, пошегува се той.

„Сутрин да отивате към факултета с удоволствие, а вечер да си тръгвате и да отивате с още по-голямо удоволствие при семействата си.”, пожела на студентите проф. Цалев.

Доайенът завърши поздравленията си с две латински сентенции, които да водят абсолвентите в житейския им път:

„Каквото можах направих, нека тези, които могат, да направят повече.” и

„Ако си умен, бъди работлив като пчела.”

Приветствено слово изказа първенецът на випуска от бакалаврите Искра Колева от специалност „Компютърна химия”. Тя беше наградена от ректора на Университета, а деканското ръководство на факултета прочете поздравителен адрес до майка ѝ.

Калина Йотова, магистър „Екохимия” и отличник на випуска, също поздрави колегите си от трибуната на Аулата. Тя благодари на преподавателите за градивната критика и за случаите, в които са стискали ръка и са казвали „Браво!” на студентите, защото това е по-важно от това, което пише в студентската книжка.

„Всеки разбрал и оценил достойнствата на Факултета по химия и фармация е решил да остане възможно най-дълго”, допълни бъдещата докторантка.

Деканът на факултета проф. Спасов също прочете поздравителен адрес за майката на отличничката.

Церемонията продължи с връчването на дипломите на абсолвентите.