Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Започна Втората българо-сръбска университетска историческа конференция „Преходите в историята на Балканите”

   
Започна Втората българо-сръбска университетска историческа конференция „Преходите в историята на Балканите”

Конференцията се провежда в гр. Китен в периода 24-26.06.2013 г. Събитието се организира от Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер” съвместно с Центъра за съвременна балканска история към Философския факултет на Белградския университет.

Конференцията бе открита от декана на Исторически факултет на СУ проф. Пламен Митев. Той благодари на Христо Беров и Димитър Григоров, които за много кратко време положиха много усилия, за да осигурят организирането на настоящия научен форум, преборвайки се с доста трудности и неясноти. Проф. Митев изрази своята надежда гостите от Белградския университет да са останали доволни от културната програма на конференцията, която ще продължи и през следващите дни. След това той изказа своята благодарност и на колегите от катедра „Архивистика и ПИД”, които всяка година организират методически семинар в Китен, за това, че са се съгласили да обединят двете събития под общата тема за преходите в историята на Балканите.

Деканът на ИФ пожела успешна работа на конференцията и даде думата на проф. Мирослав Йованович. Той благодари на колегите от ИФ в лицето на декана проф. Пламен Митев за усилията да организират такава конференция на българското Черноморие. Проф. Йованович благодари и на ректора на СУ проф. Иван Илчев, с чиято подкрепа се развива толкова успешно сътрудничеството между СУ и Белградския университет. Проф. Йованович изрази радостта си от усилията, които колегите от двата университета полагат, за да организират подобни съвместни конференции и да правят наука.

След това думата бе дадена на ръководителя на катедра „Архивистика и ПИД” проф. Тодоров. Той представи подаръка, който катедрата направи на доц. Румен Донков - юбилеен сборник в чест на 65-годишнината му. Сборникът е издаден с подкрепата на Историческия факултет на СУ, Кооперация ИФ – 94 и доц. Димитър Арнаудов. „Сборникът е в съответствие с духа и творчеството на доц. Румен Донков, който уважаваме безкрайно”, отбеляза проф. Тодоров.

Доц. Румен Донков, който е един от главните инициатори на Китенските методически семинари, благодари на всички за вниманието и изрази надежда семинарът да продължи да се провежда и през следващите години. През 2013 г. Китенската методическа конференция се провежда за 43 път.