Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Загубили ли сме духовните си цели или още ги преследваме?

   
Загубили ли сме духовните си цели или още ги преследваме?

В Аулата на Софийския университет започнаха честванията, които се провеждат по случай 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий под патронажа на Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев.

Честванията откри проф дфн. Анастас Герджиков, заместник-ректор по учебната дейност - докторанти и продължаващо обучение. Преди да даде думата на Президента на Република България, проф. Герджиков напомни, че на 14 февруари се почита не само паметта на Св. Константин-Кирил, но се празнуват по-популярните сред младежта Св. Валентин и Трифон Зарезан. Но докато църквата все по-рядко се обръща към светиите, които имат по-скоро митологичен образ, то за делото на Светите братя Кирил и Методий знаем от различни автори на няколко езика. Като филолог заместник-ректорът на Софийски университет сподели, че е лесно да измислиш поредица от знаци, но съвсем различно е да съставиш азбука и да разграничиш структурата на езика, за да има какво да означиш с тези знаци. Във всеки един момент Кирил е бил готов да остави настоящите си занимания и да върви по пътя на своите мисии, по пътя на културата и духовенството, не за себе си, а за народите. В дни като днешния трябва да си спомним духовното, загубили ли сме духовните си цели или още ги преследваме?

В същия дух продължи и Президентът на Република България – г-н Росен Плевнелиев. Той призова да открием сърцата си за това, което сме били, сме и ще бъдем и ни върна години назад, когато почитането на Солунските братя започва още с делото на техните ученици. С общи усилия не само се разпространава славянската писменост и култура, но и се защитава правото на всеки народ да развива културата си на собствения си език:

"Не вали ли дъжд от Бога и слънцето не свети ли еднакво на всички? И въздухът не е ли еднакъв за всички? И как не ви е срам, като мислите, че езиците са само три, а на всички други народи и племена заповядвате да бъдат слепи и глухи? Бога ли си представяте немощен, че не може на всички да даде това, или завистлив, че не иска?“ Култът към делото на Светите братя поражда богата агиографска литература, великолепни пространни жития, Азбучната молитва, богата полемика в защита на Кирило-Методиевото дело:

„Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: "Кой ви е създал буквите и превел книгите, или в кое време?", то рядко измежду тях знаят. Обаче, ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: "Кой ви е създал азбуката или превел книгите?", всички знаят и в отговор ще рекат: "Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий." Г-н Плевнелиев подчерта, че именно върху делото на Св. Св. Кирил и Методий по-късно са изградени Преславската, Охридската и Търновската школа, което поставя основите и на руската литература.

Програмата на честванията по случай 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий показва амбициите на българската духовност и държавност да пази и да уважава традициите, ценностите и личностите, без които не можем да си представим облика на България днес. В заключение Президентът подари на аудиторията двата стиха, които накараха някои да настръхнат, други да се усмихнат през сълзи, а трети дълбоко да се замислят: „Върви народе възродени, към светли бъднини върви“.

Коментари

Влез, за да коментираш.