Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / За 125-ти път в своята история Философският факултет връчи дипломите на своите абсолвенти

   
За 125-ти път в своята история Философският факултет връчи дипломите на своите абсолвенти

Завършилите студенти от випуск 2013 са 230 бакалаври, от които 3-ма пълни отличници, и 300 магистри, от които 18 са пълни отличници. Тържествената церемония се проведе в 65-а аудитория на Ректората. Празненството за абсолвентите и техните близки и приятели започна с приветствено слово от декана на Философския факултет проф. Димитър Денков.

Той отбеляза, че тазгодишният празник е различен, защото се провежда на малко по-различно място от обичайното „Университетът не е само време и място. Може да ви звучи патетично, но той има нещо общо с вечността. Вярно, че 125 години не са кой знае колко дълго време в историята на Университета. В историята на България обаче това е времето, когато няколко неща свързани с вечността са твърде близки и тяхното място е Софийския университет”. На първо място това е истината, на второ – отношението към науката и на трето – националната мисия на Университета, изтъкна проф. Денков.

DSC_0032_600x400

Истината не зависи от време и пространство, подчерта проф. Денков и изрази своята надежда, че по време на своето следване независимо от всички трудности, смешки или пък кой знае какви дълбоки неща, част от тази истина е останала у студентите. Второ – отношението към науката. Независимо от това какво мислим за Университета, той е място, в което се пази висшето знание. „Много пъти ще ви се казва и ви е казвано, че знанието служи на практиката и това е така. Но практиката на Университета е да запазва самия себе си – именно да е център на това познание”, каза проф. Денков. Националната мисия на университета е не само да пази истината и науката, не само да помага за научното изследване, а да се грижи за всички онези неща, които често пъти забравяме във всекидневието - отношението към другия и сътрудничеството с него, опазването на онези норми, които наричаме морал, съвестта, която имаме не към себе си, не към нашите най-близки, а към най-непознатите, независимо дали те имат висше или нямат такова образование. „В този смисъл мислете за България като едно единство на хора, които имат един общ интерес, а именно нещата да вървят все по-добре. Дали това ще се случи зависи от всички нас и в този смисъл първа стъпка към по-доброто надявам се ще бъдат всички наши абсолвенти”, отбеляза проф. Денков.

DSC_0009_600x400

Деканът се извини на всички абсолвенти от името на преподавателите и служителите за всички онези несгоди, които са претърпели през годините, прекарани във Философски факултет. „Надявам се, че вие ще забравите тези неща и ще остане едно зрънце във вашата биография за времето, което вие сте прекарали в този университет и за идеята, че някога вие ще се сещате за общността на завършилите Софийския университет”, каза проф. Денков и пожела на завършилите успешен път по-нататък.

DSC_0057_600x400

Заместник-ректорът на СУ доц. Милена Стефанова поздрави абсолвентите и ги предупреди, че където и да се намират оттук насетне в своя живот навсякъде ще трябва да се гордеят, че са възпитаници именно на Философския факултет на Софийския университет. Доц. Стефанова не скри вълнението си, че за първи път в качеството си на заместник-ректор ще стисне ръцете на своите колеги-отличници.

Тя призова всички в залата със ставане на крака и аплодисменти да поздравят и благодарят за грижите, усилията, понякога безсънните нощи в проверка на писмени курсови работи на своите преподаватели, които са били до тях през тези години по пътя на усвояването на знанието. Абсолвентите аплодираха също и своите родители, близки и приятели, които са били до тях през тези години. Накрая всички в залата поздравиха с бурни аплодисменти абсолвентите от випуск 2013 на Философския факултет за успешно завършеното обучение в Софийския университет.

DSC_0088_600x400

Приветствени думи към колегите си изказа Александър Костадинов – бакалавър от специалност „Публична администрация“ и един от отличниците на випуска: „Както често се твърди, всичко, а даже и случайните неща в живота имат свой точно определен ритъм и закономерност. И е чудесно, когато човек успее да попадне на точното място и при това в точното време. Благодарен съм, че аз попаднах в Софийския университет и по-специално в неговия Философски факултет”.

Той определи времето в СУ като „четиригодишно интердисциплинарно приключение” и благодари на преподавателите си проф. Тодор Танев и доц. Милена Стефанова, които с непоколебима решителност са се преборили специалността „Публична администрация” да бъде създадена в рамките на Алма матер като едно независимо от политиката, българско надпартийно училище. Той изказа своето уважение и към целия екип на катедрата.

Александър Костадинов пожела на колегите си здраве, дълбока доза оптимизъм, много усмивки, за да преодоляват бъдещите предизвикателства, да намерят своята професионална реализация, която да бъде вдъхновяваща за всички. В заключение той призова всички да обичат делника си, защото за мъдрия всеки ден е нов живот.

DSC_0141_600x400

По-късно отново в 65-а аудитория се състоя тържествената церемония по връчване на дипломите и за магистрите от Философския факултет. „Вие сте 125-тия випуск на Университета, който е започнал със обучение, което не се е знаело дали е бакалавърско, магистърско, докторско, но въпреки тези промени добре е да имате предвид това. Това е юбилеен випуск, това са 125 години Софийски университет. Не знам доколко съзнавате тази отговорност, която тегне над всички нас. Първото нещо е да се ориентираме към изследвания, изучавания, занимания към неща, които първо нас ни интересуват, но не заради това да спечелим кой знае колко, а да се ориентираме към истината. Второто – да се ориентираме към неща, които пазят науката в онзи висш смисъл, който помага не само на индивида и общността, но и на човечеството”, каза в кратките си думи към абсолвентите деканът проф. Димитър Денков.

DSC_0152_600x400

Той благодари на студентите за предложенията за подобряване на работата и се извини за неоправданите очаквания и пожела на абсолвентите на добър път и до нови срещи.

Доц. Милена Стефанова също поздрави абсолвентите и връчи дипломите на 18-те пълни отличника.

DSC_0158_600x400