Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Юбилейна сесия по случай 75-годишнината от рождението на проф. В. Димитров

   
Юбилейна сесия по случай 75-годишнината от рождението на проф. В. Димитров

Днес в Заседателна зала №1 на Ректората се проведе юбилейна сесия по случай 75-годишнината от рождението на проф. В. Димитров

Сесията под надслов „Viva Vox: Проф- д-р Веселин Димитров - радиочовек и изследовател на радиото”, е организирана от Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Кл. Охридски”, Университетското радио „Алма Матер” с музейна експозиция за история на радиото в България, Съюза на българските журналисти и Сдружението „Проф. д-р Веселин Димитров”.

Уводни слова произнесе модераторът на събитието Снежана Тодорова: „Веселин Димитров освен с огромните заслуги за развитието на радиоделото и българската журналистика е запомнен като любим преподавател на студентите в България и в чужбина. Няма да забравя дълбокото уважение на студентите към всичко, на което ги учеше професорът. Той имаше желание да ги научи на всичко, което знаеше и можеше . А той знаеше много.”

Първото заседание от юбилейната сесия премина под надслов „Проф. д-р Веселин Димитров като учен”. Заглавието на първата лекция съвпада с това на заседанието. Тя беше изнесена от проф. Снежана Попова. Тя промени заглавието на сесията като използва заглавието на своя рецензия върху труд на професора: „Радиото като човешка мярка”: „Веселин Димитров обичаше радиото и го гледаше като човешко произведение и човешко продължение. Той се чувстваше радиочовек и пишеше за всички радиочовеци.”

Генералният директор на БНР Валери Тодоров също каза няколко думи в памет на професора: „Малко са личностите в изследователската част на журналистиката, допринесли толкова много в тази област. В това отношение Веселин Димитров е явление.” Г-н Тодоров отбеляза приноса на професора за развитието на регионалното радио, за развитието и създаването на учебното радио: „Без практиката радиожурналистиката е нищо. Той създаде поколение журналисти, които имаха самочувствието да променят радио средата и да я превръщат в медия с голям потенциал. Хора като него генерират памет и потенциал за развитие.”

Заседанието продължи с доклад на проф. Минка Златева на тема „Проф. д-р Веселин Димитров като практик”. Тя припомни на гостите на сесията как е известен професорът: Viva vox – „Живият глас”. Проф. Минка Златева разказа за темите в радиожурналистиката, които е въвел проф. Димитров: ролята на обратната връзка, персонификацията на предаването, използването на документи, употребата на чист, изразителен и богат български език за радиотворците. „Веселин Димитров не се боеше от конкуренция, а търсеше съмишленици”, каза проф. Златева по повод на съдействието на проф. Димитров в основаването на катедри по комуникация в други университети.

Таня Симеонова произнесе словото на проф. Тотка Монова на тема „Организатор на висшето образование”. Тя разказа за сагата „Ремонт на сградата на ФЖМК”. Проф. Димитров е организирал дарителска кампания за спасяването на сградата и е въвел понятието „паметник на културата” за факултета. Проф. Димитров е имал идеи за реформи в образователната система на принципа „4+1” – 4 години практика за бакалаврите и една година тясноспециализирана теория. Той е основател на трите специалности във факултета по журналистика и благодарение на него съществуват 16 магистърски програми.

„Неговото мислене в крупен мащаб и перспектива винаги ме е респектирало.”, цитираха проф. Монова.

Директорът на Музея на радиото във ФЖМК Таня Симеонова изнесе кратък доклад на тема „Университетското радио „Алма Матер” и музея”. Тя припомни, че Музеят на радиото е другата мечта на проф. Димитров, която е станала реалност. На 20 юни тази година се навършват 20 години от създаването на университетското радио „Алма Матер”. „Голямо благодаря от всички, които продължаваме да работим в радиото”, бяха думите с които г-жа Симеонова завърши първото заседание, посветено на паметта на „Учителя”.

Модератор на второто заседание „Проф. д-р Веселин Димитров като историк и практик” беше Любомира Константинова. Лекции изнесоха Ивайло Савов – „История на регионалните радиостанции”, Божана Димитрова – „Разговор с вас”, Таня Милева – „Дела и документи” и Николай Петров – „Проф. д-р Веселин Димитров като преподавател”. Заключителните думи бяха на проф. Христо Кафтанджиев.

Проф. д-р Веселин Димитров е български журналист, радиоводещ и педагог, професор, доктор на науките. Един от основателите на Факултета по журналистика (сега Факултет по журналистика и масова комуникация) при Софийския университет „Св.Климент Охридски”. От 1987 г. е доцент, а от 1991 г. - професор. Дългогодишен декан (1995 – 2003 г.) на факултета. Доктор хонорис кауза на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Той е носител на Първа награда на СБЖ за история, теория и критика, Голямата награда на БНР "Сирак Скитник", Почетен знак на Софийския университет І степен, Почетен знак на Софийския университет със синя лента и орден „Св.св. Кирил и Методий” с огърлие.