Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Връчване на дипломите на випуск 2012 г. на Исторически факултет, СУ

   
Връчване на дипломите на випуск 2012 г. на Исторически факултет, СУ

проф. д-р Пламен Митев

Днес в Аулата на Софийския университет получиха дипломите си 250 бакалаври и магистри от випуск 2012 г. на Исторически факултет, сред които 12 пълни отличници.

Празненството по случай дипломирането на възпитаниците на ИФ откри деканът на факултета проф. д-р Пламен Митев. Той изрази вярата си, че всички са се събрали в Аулата „Не по задължение, или за да бъдете верни на академичните традиции, а защото искрено желаете да споделите радостта на нашите доскорошни студенти.

Вашето присъствие днес сред нас е най-голямото признание за тях, за труда и усилията, които са полагали през годините на своето следване, за да усвоят предадените им знания, за да получат нужната професионална подготовка, за да се формират като специалисти в различните области на историята, археологията, етнологията, архивистиката. Затова като ви благодаря, още веднъж много се надявам с ваша помощ да съумеем да превърнем промоцията на факултета от протоколно мероприятие в истински, запомнящ се празник за абсолвентите ни от випуск 2012 г.”, подчерта проф. Митев.

Той изрази надеждата си, че студентите ще останат с незабравими и хубави спомени за времето, в което са били част от колегията на Историческия факултет, част от студентите на Алма матер. „Сигурен съм, че едва ли ще забравите някога вълнението и очакванията, с които за първи път влязохте в аудиториите на факултета, трепетите на първите изпити, веселието на шумните студентски купони, летните теренни практики и учебни екскурзии, разгорещените спорове с колеги по семинари и упражнения, приятелствата и много нови запознанства.”

„Вие имахте шанс да попаднете във факултет с традиции, във факултет със собствено лице и с ярко присъствие в живота на Университета и в голямата наука. Във факултет с будни студенти и инакомислещи учени”.

Деканът на Исторически факултет завърши словото си с думите „Не можем и няма да Ви обещаваме светли бъднини. Дипломата на Първия български университет няма да Ви отвори вратите на благоденствието и лесния успех. Напротив, истинските изпитания пред Вас, скъпи студенти, тепърва предстоят (…) Не се примирявайте с несправедливостите, не се поддавайте на апатията, не унивайте от първите несполуки”.

След пожеланието си към випуск 2021 на ИФ „Нека знанието и духовната сила бъдат с вас”, проф. Митев даде думата на доц. д-р Милена Стефанова – заместник-ректор на СУ.

Доц. Стефанова поздрави цялата общност на Историческия факултет с празника и пожела на всички здраве, дълголетие, творчески успехи, много лична радост и щастие.

„Историята е вечната наука, защото ние всеки ден правим история”, подчерта доц. Стефанова и отправи молба към випускниците „Където и да отидете да правите историята с достойнство, с чест и да разнасяте славата на най-авторитетното висше училище в България СУ ”Св. Кл. Охридски”.

Проф. д-р Евгения Калинова прочете на завършващите последната им студентска лекция на тема „Интелигенцията в съвременна България 1944-1989 г.”, в която очерта отношенията „власт – интелигенция” в България в годините на държавния социализъм.

P5214764
P5214832

 

P5214863
P5214890
P5214892