Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Връчване на дипломите на студентите на Физическия факултет на Софийския университет

   
Връчване на дипломите на студентите на Физическия факултет на Софийския университет

проф. Александър Драйшу

Само ден след тържественото отбелязване на 50-годишния юбилей на самостоятелния Физически факултет на празнична церемония в 65-а аудитория на Ректората бяха връчени дипломите на випуск 2013 на факултета. 146 са абсолвентите на випуск 2013, петима от тях са пълни отличници.

Церемонията бе открита от декана на факултета проф. Александър Драйшу: „Израснахте като млади хора, способни да взимат решение и да поемат отговорност. Много от вас след години ще заемат ръководни позиции в обществото, ще ви се налага да търсите и да давате отговори на трудни въпроси. Пожелавам ви търпение и смелост. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Стремете се да се придържате към златното правило, формулирано още преди 500 години от Конфуций: „Това, което не желаеш за себе си, не прави за другите. Тъй като сам ти желаеш сигурност, помогни на другите да я имат. Тъй като ти сам се стремиш към успех, помогни и на другите да го постигнат”.

1

Проф. Драйшу напомни на випускниците, че в моралната криза обществото може да бъде изведено единствено от хора с висок морал – млади, можещи професионалисти, възпитани в свободен дух. „Помнете, че няма по-тежко робство от привидната, измамна свобода. Бъдете смели и свободни, истински възпитаници на Физическия факултет на Софийския университет”, каза още деканът.

Той пожела на всички да използват натрупания опит и знание, за да имат смелостта да работят за един по-добър и по-хуманен свят, да запазят способността си да мечтаят, да вярват в привидно невъзможното и да го постигнат.

С думите „Честито дипломиране, уважаеми колеги. Вие постигнахте нещо голямо. Всички вие, вашите родители, вашите семейства, вашите близки. На първо място обаче самите вие. Честито!”, проф. Драйшу завърши словото си.

2

Заместник-ректорът на СУ доц. Милена Стефанова, поздрави всички присъстващи с успешното преодоляване на Физическия факултет: „Когато преди години вие избрахте да учите „Физика” от цялото многообразие на специалностите на този университет, знам, че сте го направили от любов към физиката. Не защото сте мислили, че това е много модерно днес, защото е много перспективно да си намерите добре възнаградена работа тук в България, а защото обичате физиката. И съм убедена, че днешните ви резултати са именно доказателство за това. Защото само човек с много любов и постоянство може да усвои тънкостите на тази наука и заслужено да получи своята диплома не от къде да е, а именно от нашия Физически факултет”.

Доц. Стефанова покани студентите с бурни аплодисменти и ставане на крака да благодарят на преподавателите си, на семействата и близките си, които са ги подкрепяли през изминалите години и не на последно място да аплодират самите себе си за постигнатите успехи. Тя пожела на всички до края на живота си да съхранят любовта към физиката.

3

Отличникът на випуска Цветомир Георгиев също поздрави колегите си с кратко слово.

„Заедно с вас извървяхме дълъг път, за да стигнем до тук. Преминахме през всеки един филтър. За разлика от всички константи оцеляхме при всяко едно диференциране. Обменяхме енергия, обменяхме заряд. Интерферирахме помежду си. Понякога конструктивно, понякога деструктивно. Понякога действахме напълно хаотично, друг път напълно съгласувано. Но ето, че в крайна сметка стигнахме до тук. За годините, прекарани във Физическия факултет, аз, а сигурен съм и всеки един от вас е научил нещо ново за себе си”, каза Цветомир Георгиев и допълни – „Тук получихме един, на моменти струващ ми се безкраен и неусвоим обем от знания по една фундаментална и велика наука. Знания за това как работят механизмите на природата. От най-малката частица до безкрайната вселена. И не само познания в областта на физиката. Вярвам, че всеки един от вас е придобил солидни умения за приспособяване и оцеляване при нискотемпературни условия”.

4

Цветомир Георгиев отбеляза, че най-ценното нещо, което е научил през годините в Университета е, че в историята на физиката има извънредно много примери за това, че трябва да отстояваш и да се бориш за това, което мислиш, че е правилно, дори и никой друг да не мисли, че си прав. От името на своите колеги той благодари на всички преподаватели, които през годините са предавали знанията и уменията си на всички свои възпитаници: „Уважаеми преподаватели, благодарим ви за професионализма, за положените от вас усилия, старания. Изключително щастлив и благодарен съм от факта, че тук имах възможността да попадна на преподаватели, за които учебният процес не приключваше с предаването на лекцията и упражнението, а напротив, това беше само една малка част от това, което те искаха да ни предадат”.

„Нека се стремим не само към награди и признание, а знание. Защото знанието ни дава възможност за избор. Възможността за избор ни прави свободни. А историята се пише от свободни хора. Нека напишем историята на нашето поколение и тя да бъде най-добрата, която е писана досега”, каза в заключение Цветомир Георгиев.

5

Доц. Димитър Мърваков също поздрави студентите с техния успех и обърна внимание на нещо много важно: „Конкретните знания отшумяват. Те, ако не се използват постоянно в работата, по една или друга причина остават на по-заден план. Това, което вие сте получили във Физическия факултет от своите преподаватели и което ще ви помага в целия живот от тук нататък, това е начинът на мислене. Именно физиката като наука изгражда един начин на мислене, който е много благодатен. Той дава възможност на всеки един от вас да пасне като дялан камък, независимо в какви ситуации животът ще го постави”.

Доц. Мърваков подчерта, че в годините, прекарани във Физическия факултет, студентите са полагали индивидуални усилия, а сега ще трябва да следват една линия на участие и работа в екип, в който да изявяват своята индивидуалност. Работата с хора е най-тежкият проблем, с който се сблъсква всяка една индивидуалност, но именно успешната работа в това направление доставя големи удоволствия, каза още доц. Мърваков. „Един човек може да постигне големи върхове, но устойчивото движение напред е свързано с усилията на много хора и те трябва по някакъв начин да бъдат обединени и използвани”, каза в края на краткото си слово доц. Мърваков.

Тържеството продължи с връчване на дипломите и почетните знаци най-напред на отличниците на випуска, а след това и на всички останали студенти, успешно завършили Физическия факултет на СУ.

6