Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Възпитаниците от випуск 2013 г. на Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си

   
Възпитаниците от випуск 2013 г. на Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си

Проф. д-р Сашо Пенов

Днес на тържествена церемония в двора на Ректората на Софийския университет 400 абсолвенти от специалност „Право“ получиха дипломите си за завършено висше образование. Сто от тях са с отличен успех.

Деканът на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов поздрави абсолвентите и техните близки: „Вие имахте честта да се обучавате във факултет с над 120-годишна история и в университет, който е център на българската интелектуална мисъл. Изминахте труден, но достоен път. Път неуморен, съпроводен със съзидателен труд заедно с вашите преподаватели“.

DSC_0773_600x400

Проф. Пенов напомни, че Юридическият факултет на Софийския университет е първи в рейтинговата система на Република България, както и че е един от най-престижните факултети на Софийския университет. „Това е един от първите и един от най-престижните факултети на Софийския университет, кой то е бил и ще бъде центърът на най-значимите събития в историята на университета, определящ и до голяма степен неговия облик. Известно е, че характерът на всяко висше учебно заведение и факултет, и особено подготовката , която дава на своите възпитаници, в най-голяма степен зависи от научното развитие на преподавателския състав и от условията за усвояване на знания на студентите. В това отношение Юридическият факултет се гордее, защото във вековната му история дълбоки следи са оставили десетки крупни преподаватели и учени, израснали именно от студентската скамейка, която вие сега напускате. Това са най-добрите кадри, с които България е разполагала. А вие сте техни последователи.“, добави още деканът. Той припомни, че Стоян Михайловски , авторът на един от най-светлите химни на българската култура и просвета, „Върви народе, възродени“, завършил право във Франция, е сред първите преподаватели по френски език в Юридическия факултет. Тук е преподавал и големият български писател Алеко Константинов, избран за доцент по наказателен процес. Във факултета са учили изтъкнати представители на българската литература – Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Христо Смирненски, Илия Бешков, Константин Кисимов, Борис Христов, както и забележителни юристи, изградили правната наука в България.

DSC_0801

Деканът на Юридическия факултет заяви още пред своите възпитаници: „Човек може да преживее и без някои материални блага. Но без вяра в правдата и законността това е невъзможно. Правораздаването е не просто работа. Това е професия. То е изпълнение на дълг, високо доверие и отговорност. Истинско правосъдие с духовно и интелектуално безлични хора не се прави… Още от студентските банки младите юристи осъзнават, че трябва да повярват в закона, да знаят, че равенството пред него осигурява свободата на гражданите. Още като студенти вие осъзнахте, че трябва да се готвите, за да служите на закона , за да могат всички други да бъдат свободни.
Вярвам, че сте подготвени юристи-личности, които, прилагайки закона , ще влагат своя ум и сърце , за да възтържествува справедливостта“, каза в заключение проф. Пенов, който пожела сполука и дързост на абсолвентите и ги увери, че винаги ще бъдат добре дошли във факултета.

P6143864_600x338

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев се присъедини към думите на проф. Сашо Пенов, че Юридическият факултет е един от факултетите, които определят облика на Софийския университет.
„Няма голям университет в света, който да не е започнал с изучаване на правото. И Софийският университет не прави изключение в това отношение. Вече повече от 120 г. гръбнакът на нашите усилия България да стане истински правова държава сте именно вие – възпитаниците на факултета. И много се надявам, че това, което сте научили в аудиториите, няма да остане в аудиториите, а ще опитате да го прилагате на дело, за да стане България държавата, която искаме да бъде”, подчерта ректорът.
Проф. Илчев отбеляза, че обучението в Юридическия факултет на Алма матер не е никак леко и че именно така трябва да бъде – „Надявам се, че всички, които са тук и ще получат дипломите си, са хора, които знаят да се трудят. Пожелавам ви да не забравяте това си качество и в бъдеще”. Той пожела на дипломиралите се младежи щастие, късмет и да не забравят да благодарят на родителите и близките си, които са ги подкрепяли през годините. След това проф. Илчев обяви випуск 2013 за завършил.

DSC_0863_600x400

Ралица Негенцова

Младите прависти бяха поздравени и от председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, която сподели, че за нея е висока чест да бъде сред най-интелигентните млади хора на България. „Приемете думите ми не като нравоучение, а като уважение към вас и като желание да предам това, което преди години, когато аз завърших този университет, беше предадено на мен. На първо място, бъдете отговорни към собственото си име и чест. Пазете името на Софийския университет, на неговия Юридически факултет винаги в сърцата си, където и да сте. Знаете, че в този факултет са учили, преподавали и преподават най-светлите умове на юридическата мисъл не само на България, но и на Европа. Запазете в себе си справедливостта. По този начин вие ще се борите за истината. Истина, която вие ще отстоявате със силата на правото, а не с правото на силата“.
Ралица Негенцова заяви още, че професионалният път пред абсолвентите не е лек и призова всеки един от завършващите днес да постави на този път своя устрем и своите цели. „Но нека тези цели в никакъв случай да не бъдат никога, ама никога заплатени с вашето достойнство. Попътен вятър, успех в професията и всичко най-хубаво“, пожела на абсолвентите още тя.

DSC_0881_600x400

Драгомир Йорданов

Директорът на Националния институт по правосъдие Драгомир Йорданов призна пред аудиторията, че се чувства изключително развълнуван, защото точно преди 20 години той самият е получил своята диплома. Той изрази надежда, че с много от абсолвентите ще се види отново и цитира стара мисъл: „Правосъдието не може да бъде по-добро от тези, които го осъществяват. Така че бъдете достойни за тази наистина важна и отговорна мисия.“

DSC_0906_600x400

Пламен Йотов и Лена Бориславова

Отличниците от випуск 2013 г. Лена Бориславова и Пламен Йотов поздравиха колегите си с успешното дипломиране и благодариха на своите преподаватели и близки за подкрепата през изминалите години. Те отдадоха почит и към паметта на двама свои изключителни преподаватели, които си отидоха през изминалата учебна година – проф. Росен Ташев и гл. ас. Теодор Пиперков.
Младите абсолвенти изразиха увереността си, че въпреки твърденията, че пазарът за юристи в България е пренаситен, всеки един от тях ще намери своя път. И че всички те, като възпитаници на Юридическия факултет на Софийския университет, са не само изградени специалисти, но и качествени млади хора, от които страната ни има нужда.

DSC_0950_600x400
DSC_0953_600x400
DSC_0747_600x400