Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Възможностите за сътрудничество на СУ с ирански университет бяха обсъдени на среща с иранска парламентарна делегация

   
Възможностите за сътрудничество на СУ с ирански университет бяха обсъдени на среща с иранска парламентарна делегация

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна днес с гостуващата в страната ни иранска парламентарна делегация начело с председателя на групата за приятелство с България в Ислямското консултативно събрание Аббас Могдатай. В срещата участваха и деканът на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет проф. Цветан Теофанов и доц. Иво Панов от катедра „Класически Изток“.

Ректорът запозна накратко парламентаристите с най-старото и авторитетно висше училище в България и подчерта, че Софийският университет е лидер в страната във всички професионални направления, в които обучава студенти, и е единственият български университет, който намира място в престижни международни рейтингови класации. Проф. Илчев изтъкна особеното внимание, което Алма матер отделя на научните изследвания и информира, че СУ е на второ място в страната по качество на научната продукция след Българската академия на науките.

Ректорът подчерта, че Софийският университет има много интензивни контакти с многобройни академични институции в чужбина, както и най-добре развитата в България програма за студентска и преподавателска мобилност.

12-w

Ректорът обърна внимание на сериозните традиции на Софийския университет в областта на филологическо образование. Студентите могат да избират обучение по 47 езика, сред които и фарси. В последните няколко години благодарение на усилията на преподаватели от катедра „Класически Изток“ са реализирани великолепни издания, сред които преводът на „Книга на царете“ („Шах-наме“) на персийския класик Абулгасем Фердоуси, удостоена с Голямата годишна награда „Бронзов лъв – 2012“ за книга на годината, и двутомният българо-персийски речник.

Ректорът изрази задоволството си от постиженията на Софийския университет в сферата на иранистиката, принос за които има и лекторът по фарси, който от пет години преподава в Алма матер и благодари за тази подкрепа. СУ има много добри взаимоотношения с Университета в Техеран и Казвинския международен университет. Според проф. Илчев на тази основа може да бъде осъществено бъдещо сътрудничество и в областта на историята, медицината, фармацията, биологията, геологията.