Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Възможностите за образование и предприемачество

   
Възможностите за образование и предприемачество

На официално посещение в Софийския университет е президентът на Microsoft International - Жан-Филип Кoртуа. В Аулата на Ректората той разговаря със студенти и ученици на тема “Възможностите за образование и предприемачество на Microsoft YouthSpark“.

Сред официалните гости на събитието са Н.Пр. Марси Рийс, посланик на САЩ в България, проф. Иван Илчев, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България и Кирил Русев, съосновател на Nimero и победител в технологичния конкурс Imagine Cup.

Непосредствено преди дискусията Н. Пр. Марси Рийс и г-н Кoртуа се срещнаха с проф. дин Иван Илчев, с когото обсъдиха предизвикателствата, които глобалните промени поставят пред сътрудничеството между образованието и бизнеса и си подадоха ръка – къде, ако не в най-старото висше учебно заведение в България, което към днешна дата е на първо място според Рейтингова система за висшите училища в България в 22 от 22 професионални направления, в които обучава студенти.

В 10:30 часа проф. дин Иван Илчев тържествено откри събитието и постави акцент върху стремежа към е-образование, е-банкиране, е-правителство, като възможност да се отговори на новия технологичен контекст, пред който сме изправени. Ректорът на Софийския университет посочи като ключови, не само връзките между образованието и бизнеса, но и контактите между висшето и средното образование. Контакти, които Университетът се стреми да поддържа, включвайки се активно в националните олимпиади.

Жан-Филип Кортуа ръководи глобалните продажби, маркетинг и услуги на Microsoft International – област, която включва повече от 100 страни по света (без Северна Америка). Като президент на Microsoft International Кортуа управлява стратегическото планиране, глобалните операции и ключовите инициативи за растеж в развитите и развиващите се пазари. Бил е съпредседател на работната група на инициативата „Global Digital Force Divide“ на Световния икономически форум и на работната група за информация и комуникационни технологии на Европейската комисия. През 2009 г. Жан-Филип Кортуа е бил посланик на ЕС за годината на творчеството и иновациите, а през 2011 г. е обявен за един от „25-те най-влиятелни личности в технологичния сектор“ на „Уол стрийт джърнъл“ за Европа.

Microsoft наскоро обяви подписването на меморандуми за разбирателство с три общоевропейски организации – Европейския младежки форум, Телецентър Европа и Junior Achievement – Young Enterprise като част от ангажимента си за създаване на възможности за 300 милиона млади хора от цяла Европа. В допълнение към тези три регионални партньорства Microsoft ще предостави и 27 грантове, насочени към нестопански организации с фокус към младежта, в 25 страни в цяла Европа (включително България). Тези партньорства са част от Microsoft YouthSpark – глобална инициатива, чиято цел е да даде възможност на младите хора да планират и реализират пълния си потенциал като ги свързва с по-големи възможности за образование, заетост и предприемачество.

Според неотдавнашни проучвания безработицата сред младите в ЕС се е повишила с 50% от началото на световната икономическа криза и е засегнала младежи на възраст между 15 и 24 години.

Microsoft подкрепя неправителствените организации в Европа от 2003 г. насам. През последните три години компанията е предоставила субсидии на стойност 353 млн. евро на 30 000 организации. През март 2012 г. 17 европейски организации в областта на младежката заетост са получили 1,5 млн. евро под формата на стипендии и още 170 млн. евро под формата на софтуер, а през 2013 г. инициативата ще продължи във всички 27 страни-членки на ЕС.

Президентът на Microsoft International - Жан-Филип Кoртуа и изпълнителният директор на Майкрософт България - Георги Ранделов, връчиха чек на д-р Ралица Ганева, главен асистент в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Чекът е на стойност 49.200 $ и е дарен на FEBA Alumni Centre – Сдружение на възпитаниците на Стопански факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Сдружението организира и подпомага различни инициативи в областта на професионалната квалификация, кариерното развитие и социалните дейности.

Допълнителна информация:

Част от младежките граждански програми на Microsoft YouthSpark са:

  • Give for Youth, световна благотворителна пазарна платформа, насочена специално към набиране на средства за организации с нестопанска цел, които подпомагат младежки каузи по целия свят;
  • Microsoft YouthSpark Hub, онлайн място, където хората могат да изследват и имат достъп до всички младежки услуги, програми и ресурси, предоставяни от Microsoft и нейните партньори с идеална цел;
  • Microsoft Innovate for Good, глобална онлайн общност, която предоставя възможност на младите хора да си сътрудничат, да се вдъхновяват и подкрепят взаимно, използвайки технологиите, за да се постигне позитивна промяна в техните общности.

Microsoft YouthSpark включва не само филантропия, но и обединява редица глобални програми, които предоставят на младите хора достъп до технологии и по-добро образование:

  • Office365 for EDU: Безплатни технологични инструменти за всички ученици и учители, подпомагащи обучението и екипната работа: електронна поща, мигновени съобщения, конферентен видео и гласов чат, както и онлайн редакция на документи;
  • Skype в класната стая: Безплатна световна общност, чрез която учителите да свържат своите ученици с други ученици и гост-лектори от цял свят;
  • Партньори в обучението: Професионална програма за развитие за държавни служители, училищни ръководители и преподаватели, която да им помогне с нови подходи в преподаването и ученето чрез технологии за развитие на умения за XXI век у студентите;
  • DreamSpark: Безплатен достъп до инструменти на Microsoft за дизайн и програмиране за студенти и преподаватели, с цел развитие на добри технически умения в критичен момент от развитието на ученика в гимназията и колежа;
  • Imagine Cup: Най-добрият технологичен конкурс за младежи, който предизвиква студентите да приложат своите знания и страст за разработване на технически решения за социално въздействие, ангажиращи игри и да демонстрират иновации, от които могат да се възползват други общности;
  • BizSpark: Софтуерна бизнес програма, която предоставя на младите предприемачи достъп до инструменти за разработка на софтуер на Microsoft и връзки с ключови играчи в индустрията, включително инвеститори, като по този начин им се помогне да започнат нов бизнес.