Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Възможностите за обмен на студенти и преподаватели бяха обсъдени на среща с делегация на Китайския съвет за стипендии

   
Възможностите за обмен на студенти и преподаватели бяха обсъдени на среща с делегация на Китайския съвет за стипендии

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се срещна с делегация на Китайския съвет за стипендии. В срещата участваха заместник-председателят на организацията Цян Нинг, директорът на отдела за европейски въпроси Ли Хонг, заместник-директорът на отдела за планиране и развитие Янг Ксианги и директорът на отдела за образование на посолството на Китай в България Юан Джиганг.

Проф. Иван Илчев представи накратко най-старото висше училище в България и подчерта, че според най-новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България Софийският университет е на първо място в 22 от 22 направления сред държавните университети в страната и заема между 500 и 700 място в авторитетни международни рейтингови класации.

Ректорът изтъкна дългата традиция и активното сътрудничество на Софийския университет с Китай и припомни, че преподаването на китайски език в СУ има повече от 50-годишна история, повече от 20 години съществува една от най-престижните бакалавърски програми „Китаистика“, която привлича едни от най-добрите студенти, а създаденият през 2007 г. и единствен в региона Институт „Конфуций“ през тази година е в списъка на 14-те институти-модел в света. Алма матер има споразумения за сътрудничество с девет от десетте най-добри университета в Китай.

1

Проф. Иван Илчев, който е президент на създадения през тази година Консорциум на университети от Централна и Източна Европа и Китай , запозна представителите на Китайския съвет за стипендии с резултатите от посещението си в Пекин миналата седмица, където е провел срещи със заместник-министъра на висшето образование и ръководството на дирекция „Международно сътрудничество“ в Министерството на образованието на Китай.

В рамките на визитата са били обсъдени конкретните параметри на програмата на Консорциума на университети от Централна и Източна Европа и Китай за предстоящата година. Софийският университет, който е европейски координационен център на Консорциума, ще бъде домакин на втората среща на организацията, която ще се проведе на 20 и 21 септември 2015 г. В рамките на форума ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с обмена на студенти и преподаватели, улесняване създаването на съвместни програми и изследователски центрове, както и взаимното признаване на дипломи.

2

Представителите на Китайския съвет за стипендии запознаха ректора на СУ с дейността на организацията, създадена през 1996 г. Съветът предоставя финансиране на китайски студенти, докторанти, постдокторанти и преподаватели за обучение в чужбина, както и на чуждестранни студенти и преподаватели за обучение в китайски висши училища. През 2014 г. Съветът е предоставил стипендии на 85 000 души. Организацията има подписани споразумения за сътрудничество с 300 висши училища и институции в Европейския съюз.

Цян Нинг изтъкна, че Софийският университет приема най-много китайски студенти, които избират Алма матер заради водещото му място сред висшите училища в страната. Около 100 китайски студенти са се обучавали в СУ в последните години.

В рамките на срещата бяха обсъдени също възможностите за засилване на обмена на преподаватели и студенти, популяризиране на възможностите, които предоставя организацията, както и сключване на споразумение за сътрудничество между Софийския университет и Китайския съвет за стипендии.