Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В СУ се проведе първото заседание на работната група по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“

   
В СУ се проведе първото заседание на работната група по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“

В Конферентната зала на Ректората днес се проведе първото заседание на новосформираната работна група за разработване на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“. Гост на официалното откриване беше министърът на образованието, младежта и науката чл. кор. проф. Николай Милошев.

Непосредствено преди заседанието проф. Милошев се срещна с проф. дбн Румен Панков, с когото обсъдиха наболелите проблеми в областта на науката и образованието, като поставиха акцент върху начина на финансиране, както и върху човешкия фактор.

„Радвам се, че още на първия ден от моя микромандат мога да бъда в тази аудитория“, с тези думи министърът на образованието постави началото на дебатите в областта на науката и образованието. Той подчерта, че общо задължение на всички участници е да направят програмата максимално добра за всички. „Да си подадем ръка, да загърбим всичко, което е имало като негативизъм и да вървим заедно напред. Да забравим българската поговорка „Акъл не ми давай, пари ми дай.“, да спазваме сроковете и след средата на годината да се поздравим с един очакван резултат“, призова министърът на образованието.

Основната цел на новата оперативна програма е постигането на интелигентен растеж чрез повишаване качеството на научните изследвания и образованието. Европейски средства ще се дават по пет приоритета. Единият е за научни изследвания и технологично развитие. Другият е за развитие на връзката между образованието, бизнеса и трудовата заетост. Третият приоритет е образованието като фактор за социално приобщаване. Четвъртият е образованието и ученето през целия живот, а последният е подобряване на образователната инфраструктура.

Със заповед от 4 март беше определено сформирането на тематична работна група за подготовка на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020”. Съставът на работната група е подбран в изпълнение на разпоредбите на Постановление на Министерски съвет № 5/2012.

Дневният ред на първото заседание на тематичната работна група, обхващаше:

  • приемане на работни документи на тематичната работна група - вътрешни правила и работна програма;
  • представяне на стратегически документи - анализ и стратегия на проекта за Споразумение за партньорство, проект на образец на оперативна програма, срокове и процедури за одобрение;
  • представяне на първоначална концепция и работен вариант на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020 г."