Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Софийския университет отвори врати Институтът за корейски език и култура Седжонг

   
В Софийския университет отвори врати Институтът за корейски език и култура Седжонг

посланикът на Корея г-н Шин Менг-хо

Днес отвори врати Институтът Седжонг - София. Създаването му е одобрено от главния институт Седжонг в Корея през юли 2013 г. и той става една от 117-те такива институции в 51 държави по цял свят. Институт Седжонг е институция, учредена през 2007 г. от Министерството на културата, спорта и туризма на Република Корея с цел да осигури обучение и информация за хора, които желаят да изучават корейски език и култура.

Тържествената церемония започна с откриването на табелата на института. Това бе направено от посланика на Република Корея Шин Менг-хо и зам.-ректора на СУ - проф. дфн Анастас Герджиков.

На събитието присъстваха представители на посолството на Република Корея, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. дфн Цветан Теофанов, г-жа Маринела Петкова и г-н Иван Стаматов от Министерството на външните работи на Република България, Любов Костова - директор на Британския съвет в България, г-жа Стойчева, директор на 18- СОУ, което е единственото в Европа, в което се преподава корейски език, директорът на Гьоте институт, председателят на Дружеството на корейците в България, представители на Руския културен център и много други.

1

Проф. дфн Александър Федотов, директор на Центъра по кореистика, поздрави всички присъстващи на откриването на Институт Седжонг – София и уточни: „Подобни институти са открити в десетки държави – в Европа, в Северна и Южна Америка, в Азия, Африка, Австралия и Океания. България е една от първите балкански държави, където се открива този институт и аз съм изключително благодарен за всички усилия и цялата помощ, оказана от страна на посолството на Република Корея и на моите колеги, които се занимаваха с този проект, защото откриването на този институт е един благоприятен резултат от проект, който сме направили заедно – представители на България и Република Корея.“

Проф. Федотов сподели, че към изучаването на корейски език се проявява много висок интерес у нас. „Ние, преподавателите от СУ, където съществува специалност Кореистика, даже не смогваме да запишем всички желаещи студенти, защото имаме ограничен брой места за редовни студенти. За съжаление, даже не успяхме да запишем всички желаещи да изучават корейски език срещу едно символично заплащане и в този институт – толкова много млади хора искат да изучават корейски език и корейска култура“.

2

Директорът на Центъра по кореистика изрази надеждата си, че това е една нова широко отворена врата към света на Корея. Корея, която демонстрира чудеса не само в областта на икономиката, но и в изкуството, културата и в общуването между хората. „Ние, благодарение на помощта, оказана от деканското ръководство на ФКНФ получихме възможност да обзаведем няколко помещения в блок 2 – сграда на СУ, където нашите преподаватели в института ще прекарват доста време, където ние ще обучаваме нашите студенти и следващата моя благодарност, разбира се, е към проф. Цветан Теофанов – декан на ФКНФ”.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков сподели, че е изключително щастлив да присъства на това събитие, защото рядко се откриват културни центрове. „Имаме малко културни институции на чужди държави в България. И доколкото ги има, обикновено СУ е свързан с тяхното създаване. Ние сме много обнадеждени, че този институт ще се развие добре. Първо, защото интересът към корейската култура, език и литература е много голям. Това е една стара култура, с големи традиции и е едновременно свързана с другите култури в региона, носи техните черти и в същото време е може би най-уникалната от тях. Така че наистина интересът в България е много голям”. Проф. Герджиков пожела успех на новия институт и благодари на всички, допринесли за негово създаване.

3

„За мен е огромно удоволствие да присъствам на тържествената церемония по откриването на Института Седжонг в България. Целта му е да осигури възможност за изучаване и популяризиране на корейския език и култура. Крал Седжонг е най-великият крал в корейската история, създал красивата корейска азбука, сравним с цар Симеон Велики в българската история”, каза посланикът на Корея г-н Шин Менг-хо. Той благодари на Софийския университет за осигуряването на място, където да се установи институтът и подчерта, че негов приоритет е развитието на културните взаимоотношения между България и Корея.

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Цветан Теофанов отбеляза, че с удоволствие се присъединява към всички присъстващи, за да сподели общото удовлетворение от създаването на клон на Института Седжонг към СУ „Св. Кл. Охридски”. Той предаде специални поздрави и пожелания за успех от деканското ръководство и цялата академична общност на Факултета по класически и нови филологии.

„Ласкае ме мисълта, че създаването на този център на територията на СУ е заслуга и на нашата Кореистика, на кореистите от тази уважавана специалност на нашия факултет”, каза проф. Теофанов и допълни, че „Специалност Кореистика в нашия университет, не е нито стара, нито голяма, но тя заема своето достойно място сред останалите авторитетни специалности на нашия факултет. Мисля, че заслуга за това центърът Седжонг да открие свой филиал в нашия университет имат и студентите от специалност Кореистика. Те постъпват в специалността с един от най-високите балове, което е гаранция за техния интелектуален потенциал”.

4

Проектът за откриване на филиал на института Седжонг в София е спечелил заедно с 23 други проекта измежду 91 кандидати от 42 страни. Неговото учредяване отговаря и на големия интерес на българската общественост към Корея - носител на една древна култура и цивилизация, каза още деканът на ФКНФ. В края на словото си проф. Теофанов пожела успех на центъра и отправи своята благодарност към посолството на република Корея в България.

Г-жа Любов Костова – директор на Британския съвет също поздрави присъстващите и отбеляза, че „От името на съществуващите и активни културни центрове в България, които с огромно удоволствие работим и със СУ, и с всички възможни партньори, мога да пожелая успех, защото няма по-добър начин за опознаване на културите, отколкото чрез езика и разпространение на ценностите на различните народи. Искрено се надявам, че ще имате толкова успех, колкото всички ние и можете да разчитате на нашата подкрепа”.