Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Софийския университет бяха връчени стипендии за студенти с увреждания в неравностойно положение

   
В Софийския университет бяха връчени стипендии за студенти с увреждания в неравностойно положение

В Заседателна зала 1 на СУ Студентският съвет на Университета заедно с фондациите „Клуб на готините баби” и „Сила за живот” връчиха стипендии на студенти с увреждания в неравностойно положение в рамките на кампанията „Колкото повече, толкова повече”.

Фондация „Клуб на готините баби“, създадена от три носителки на титлата „Мисис Баба“, от две години провежда кампании за събиране на средства, с които подпомага студенти с физически увреждания. Голямата амбиция на фондацията е да постави основите на виртуална библиотека с учебници и научна литература, която ще реши основния проблем на студентите с нарушено зрение – липсата на достатъчно литература в електронен вид.

Фондация „Сила за живот“ съществува от 2005 г. Вече десет години се бори за творческото и образователното развитие на хората с увреждания, като ежегодно, във всяка последна седмица на август организира Фестивал за хора с физически увреждания. През цялата година се провеждат и други събития, на които хората с увреждания имат възможност за изява.

1_600x400

Церемонията по награждаването бе открита от Кристиян Григоров, представител на Фондация „Сила за живот“, който отбеляза, че двете фондации работят заедно от миналата година. През 2013-2014 те подкрепят 12 студенти с увреждания, които са в неравностойно положение. Кристиян Григоров заяви пред аудиторията, че често хората с увреждания в България са възприемани като жертви, на които другите трябва да помагат, а ако някой успее да постигне нещо, то той е герой сред жертвите. „Мога да кажа за себе си – не искам да бъда нито жертва, нито герой сред жертви. Искам да бъда човек сред човеци и това искат да бъдат и всички останали студенти с увреждания, които са потърсили подкрепа от нас, кандидатствали са за получаването на стипендия и са били приети”.

Кристиян Григоров отбеляза, че тази година студентите, които ще получат подкрепа са 14 души, от които 8 са от миналогодишното издание на кампанията. Трима души от миналата кампания са завършили образованието си, а един е успял да си намери работа. От началото на учебната 2014/2015 г. Студентският съвет на Софийския университет се присъединява към „Клуб на готините баби” и „Сила за живот” и заедно обединяват усилия в осъществяването на тази благородна инициатива.

Даниел Стоев, председател на Студентския съвет на СУ, благодари на двете фондации, на Кристиян Григоров и неговия екип, за това че са успели да реализират тази инициатива.

2_600x400

 

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев също отправи своята благодарност към организаторите на събитието. Той отбеляза, че в сравнение с други университети в СУ се обучават най-много студенти, които са с увреждания и са в неравностойно положение: „За съжаление много често сме длъжници на тези студенти, макар че правим каквото можем, но може би не всичко, което трябва. Но правим нещата, за които имаме възможности, за да можем да направим живота им в Софийския университет по-интересен и по-ползотворен”.

Проф. Илчев припомни, че преди шест години в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” е открита първата читалня в България за студенти със затруднения при ползването на литература. Библиотечните услуги в УБ са насочени изцяло към информационните нужди на потребителите в неравностойно положение и представляват изключителен шанс за тяхната самоподготовка и обучение. Специализираната читалня предлага специално читателско място, оборудвано с брайлов принтер и дисплей, компютърна техника и специален софтуер и предоставя възможност за ползване на разнообразни електронни ресурси.

Потребителите с увредено зрение могат да заявяват и получават по електронен път статии от периодични издания и сборници и до 30 страници от книги (като поръчката не трябва да надхвърля 1/3 от обема на изданието). Услугата включва сканиране на поръчания текст, OCR обработка и редакция на текстовете, конвертиране на дигитализирания материал в съответния формат и доставка на документа по електронен път в рамките на определения от поръчителя срок.

„През последните няколко години нямаме случай да сме отказали прием на студент в СУ, който съумее да изкара изпитите, но макар и с по-ниска оценка винаги сме ги приемали и след това сме следили пътя на тези студенти в Университета и искам да ви кажа, че те се справят абсолютно не по-зле от другите студенти”, отбеляза проф. Илчев.

В заключение ректорът пожела успех на всички присъстващи, независимо какво поприще са избрали и благодари на двете фондации, които са оказали помощ за провеждането на това събитие.

Ваня Георгиева, председател на фондация „КГБ – Клуб на готините баби“, запозна присъстващите с историята и дейността на фондацията.

7_600x400

Татяна Трайкова, член на фондацията, допълни: „Трябва да си помагаме. Хубаво е да знаем какви са нуждите на университетите, но и да има такива свързващи звена като Кристиян Григоров, които да намерят хора като нас, които имат желание да помагат и да можем заедно да вървим напред и да бъдем полезни на младите хора, и на обществото”. Тя отправи искрена благодарност на всички приятели и партньори, които са им съдействали през годините и се обърна към студентите в неравностойно положение с думите: „Много искаме да сме ви полезни не само да завършите успешно вашето образование, но и да се реализирате успешно”.

В рамките на церемонията на директора на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова бе връчено дарение в помощ на студентите със специфични потребности в Софийския университет - специален скенер, който ще умножи запаса от достъпна дигитална литература. Устройството е закупено със средства, дарени от бизнесмена Момир Попович.

1-w_600x400

Доц. Анна Ангелова благодари за дарението и заяви, че Университетската библиотека провежда ежедневно дейности в подкрепа на студентите със специални нужди. „До този момент ние сме сканирали и обработили над 36 000 страници. Те са организирани в специална виртуална библиотека, за да може колегите да ги ползват“.

През учебната 2014/2015 г. Фондация „Клуб на готините баби“ подкрепя 14 студенти.

3_600x400

От всички студенти, одобрени за подпомагане тази учебна година, седем имат зрителни, четирима- слухови и трима – двигателни увреждания. Всички са с над 50% трайно намалена работоспособност и са в крайно тежко социално положение. Студентите се нуждаят от средства за транспорт, помощно-технически средства за придвижване и за обработка и адаптиране на информацията, необходима за учебни цели. Всеки има индивидуални потребности, които са добре проучени. Техническите пособия, които кампанията си е поставила за цел да закупи, ще бъдат както за индивидуалните нужди на студентите, така и дарения за институциите, в които те учат и работят. Според индивидуалните си потребности студентите получиха лаптопи, силна лупа, учебници, както и парична подкрепа.

Александър Андреев, на 21 г., от София. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”, II курс. Желае да преподава на слухово затруднени, за да бъде от полза за тяхното образователно и творческо развитие.

Василен Грозев, на 21 г., от с. Бъркач, общ. Долни Дъбник. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”, II курс. Желае да се реализира като преподавател на деца с увреден слух.

Виктория Гетова, на 21 г., от Бургас. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Логопедия”, III курс. Мотивирана е да помага на деца с говорни проблеми, обучаващи се в средните училища в България.

Георги Панталеев, на 22 год., от Нова Загора. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”, модул „Педагогика на зрително затруднени”, IV курс. Смята да работи като преподавател на деца със зрителни увреждания.

Илона Калчева, на 24 г, от Тутракан. Учи в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Бакалавър със специалност „Педагогика на обучението по музика”, профил „Поп и джаз пеене”. Като магистърска степен изучава „Изпълнителско изкуство”. Смята да се реализира като изпълнител на поп музика и преподавател по солфеж и вокално майсторство.

Магдален Цветанов, на 20 г., от Ябланица. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”, II курс. Иска да стане възпитател в специализираното училище за хора с увреден слух в София.

Миглена Узунова, на 29 г., от Елена. Учи във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Библиотечно-информационни дейности”, III курс. Мотивирана е чрез различни дейности в библиотечната сфера да събуди интереса на младите хора към четенето на книги.

Петко Сталинчев, на 25 г., от с. Дълбок дол, общ. Троян. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Социални дейности”, I курс. Би искал да се развива в социалната сфера и да помага на хора в неравностойно положение.

Петър Ганев, на 21 г., от Сливен. Учи в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, специалност „Библиотечен и информационен мениджмънт”, I курс. Желае да се развива в сферата на информационните технологии и така да помага на други студенти с увреждания.

Петя Илиева, на 24 г., от гр.Чипровци. Учи в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Бакалавър със специалност „Педагогика на обучението по музика”, профил „Народно пеене”. Като магистърска степен изучава „Арт мениджмънт” и смята да се развива в конкретната област.

Радостина Григорова, на 19 г., от София. Учи в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова”, специалност „Масажист”, I курс. Има амбиции да работи по специалността си.

Светослав Георгиев, на 26 г., от Габрово. Учи в Националната спортна академия „Треньорски факултет”, специалност „Лека атлетика”. Параолимпийски шампион по лека атлетика, желае да бъде треньор по тази спортна дисциплина.

Станислав Йорданов, на 22 г., от София. Завършва професионален бакалавър в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова”, специалност „Лечебен масаж”. В момента учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, I курс. Желанието му е да работи в клиника и да развива специална терапия, помагаща на хора с двигателни увреждания да подобрят физическите си способности.

Стефан Цвятков, на 20 г., от Габрово. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Социални дейности”, I курс. Желанието му е да работи в някоя от организациите на и за хора с увреждания в България.

4_600x400
5_600x400
6_600x400