Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В деня на патронния празник на Университета беше открита експозиция за Антарктида

   
В деня на патронния празник на Университета беше открита експозиция за Антарктида

Днес по повод патронния празник на Университета в Музея на Софийския университет беше открита постоянна експозиция „Антарктида - магичната ледена земя“.

Изложбата е посветена на 25-годишнината от Първата българска експедиция до Антарктида и на 20-годишнината от основаването на Българския антарктически институт.

Музеят на Антарктида се открива на патронния празник на Софийския университет, тъй като той има важна роля за българските полярни изследвания - първата българска експедиция през 1987/88 г. е организирана по случай 100-годишнината на Университета, висшето училище подкрепя всички експедиции досега, а Българският център за полярни изследвания и Българският антарктически институт се помещават в сградата му.

1

Доц. д-р Юрий Кучев – зам.-ректор на СУ, откри експозицията. „Това трябваше да стане отдавна. Но съм щастлив, че откриването ѝ съвпада със 125-годишнината на Софийския университет”, каза той и пожела на всички антарктици успешни експедиции: „Да ви посрещаме живи и здрави тук, обратно при нас!“.

2

Проф. Пимпирев разказа на гостите за приноса на Софийския университет и други институции за създаването на полярната база. „Доживяхме след 25 години и за 125-годишнината на Софийския университет да има един кът в музея на Университета, който да показва как изникна нашата база, какъв е животът на нашите полярници там, каква е работата, какво е свободното време, така че всеки, който иска, ще може да се запознае с това”.

3

Соломон Паси изрази мечтата си българската държава да се включи по-енергично в подкрепата на частните усилия на Софийския университет за осъществяването на полярните експедиции. „Антарктическият институт, който беше основан точно преди 20 години, наистина показа, че в България гражданското общество може да вирее на различни терени, включително и на ледения терен на Антарктида”, допълни д-р Паси.

5

Експозицията включва постоянна образователна изложба за историята на българските антарктически изследвания, свързани със Софийския университет; документи и образци от научната дейност на българските полярници, уникални фотографии, както и знамената на България и на Софийския университет, които са се развявали на най-южния континент.

7

Проф. Пимпирев уточни, че първият музей, който представя цялостната дейност на Антарктида е експозицията в Националния исторически музей, но изтъкна и предимствата на експозицията в музея на СУ: „Тук е събрано това, което сме правили ние - учените, преподавателите, сподвижниците на Антарктическата идея, за да бъдем ние българите на Антарктида”.

4

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев връчи знамето на полярниците от предстоящата XXII-ра антарктическа експедиция, която ще тръгне към ледения континент в началото на декември 2013 г.

6
8