Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В 14.00 ч. започнаха кандидатстудентските изпити по биология и събеседване за специалност „Изобразително изкуство“

   
В 14.00 ч. започнаха кандидатстудентските изпити по биология и събеседване за специалност „Изобразително изкуство“

„Поздравявам ви за избора на университет и ми обещайте, че ще бъдете съсредоточени и ще дадете най-доброто от себе си, за да си кажем наесен „Добре дошли, колеги, в Алма Матер” - с тези думи доц. д-р Милена Стефанова посрещна в аудитория 272 бъдещите студенти в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

932 кандидати се явяват на изпита днес.

Вариант I на конкурсния изпит изтегли Мартин Фичеров от София.

Владислав Заимов от Смолян изтегли темата, по която ще пишат кандидатите, явили се на изпита по биология: „Сравнение на прокариотна и еукариотна клетка – форма, големина, структура и транспорт на вещества през клетъчната мембрана”.

Кандидатстудентският изпит по биология е писмен и има продължителност 4 часа. Конкурсният изпит включва:

1. Тестови задачи (30 бр.) от материала за VІІІ, ІХ и Х клас;

2. Тема от учебния материал за ІХ и/или Х клас.

Темата изисква обобщаване на биологични знания, включени в повече от един въпрос от програмата.

Писмената работа следва да бъде логично подредена, с ясна структура и да доказва, че кандидат-студентът умее да излага изчерпателно и аргументирано знанията си, като наред с това, притежава необходимата обща, биологична и езикова култура.

Кандидатстудентският изпит по биология е вход към специалностите: Оптометрия; Екохимия; Биология; Молекулярна биология; Екология и опазване на околната среда; Биотехнологии; Биология и химия; География и биология; Биомениджмънт и устойчиво развитие; Биология и английски език; Геология; Физическо възпитание и спорт; Медицинска сестра; Медицинска рехабилитация и ерготерапия.

Успоредно с изпита по биология се провежда и събеседване за специалност „Изобразително изкуство“. Записаните за него са 20.

Конкурсният изпит се провежда под формата на изпит-събеседване, на който кандидат-студентите представят портфолио с авторски рисунки. Кандидат-студентите отговарят на следните въпроси:

1. Споделете впечатленията си от посетени у нас художествена изложба, музей, галерия или друга изява на художници.

2. Изяснете особеностите на творческия процес и изразните средства във Ваши творби, които сте представили на събеседването в оригинал.